Arbeta med lönetyper

Uppdaterad 16/11/21 av Leigh Hutchens

Lönetyper är en kod som Quinyx använder för att skicka arbetade timmar till lönesystemet. Detta gör att lönesystemet förstår hur arbetade timmar kommer att betalas.

I Quinyx finns det en lång lista med standardlönetyper. Dessa lönetyper är anslutna till olika inställningar i avtalsmallen och genereras automatiskt om inställningarna är korrekta. Därför kan du inte ändra den ursprungliga funktionen för löntypen; Du kan dock ändra namnet så att det passar din organisation och det lönesystem du använder.

Fråga Quinyx support om du är osäker på hur du konfigurerar lönetyper!

Visa lönetyper

Du hittar löntyper under Kontoinställningar> Avtal. Klicka på Lönetyper för att se standardlistan i Quinyx:

Anpassat namn

Det anpassade namnet är vad du kallar lönestypen.

Anpassad kod

Lägg till koden som matchar ditt lönesystem.

Standardkod

Standardkod av löntypen.

Standardnamn

Standardnamn på löntypen.

Senast ändrad

Datum och tid då löntypen senast ändrades.

Lönetyper som har ändrats från kontoinställningarna återspeglar ändringen i avtalsmallarna. Om du ändrar löntypen i avtalsmallen påverkas det dock inte om du gör några ändringar i kontoinställningarna!

Du kan sortera listan efter kolumnerna om du klickar på kolumnnamnet. Standardnamn och kod kan inte ändras och kan ibland användas för att identifiera lönekoder om något inte fungerar som förväntat.

Lägg till nya lönetyper

Du kan också lägga till nya lönetyper. Till exempel, om det inte finns någon löntyp i standardlistan, kan du lägga till den. Tillagda lönetyper måste associeras med ett skift eller frånvaro med hjälp av regler för att kunna genereras.

Observera att för frånvaro måste du lägga till frånvarokoderna som lönetyper i listan. Detta behövs om du vill ha kostnadsberäkningar i Quinyx och även om den lönefil du använder hämtar koden från den löntyp som genereras av frånvaron och inte från koden i frånvaroskälet.

Allmän information

Anpassad kod

Lägg till koden som matchar ditt lönesystem.

Anpassat namn

Det anpassade namnet är vad du kallar lönestypen.

Överför till lön

Kryssa i om denna löntyp ska ingå i lönefilen.

Kräver godkännande

Detta kommer att lägga till en extra kryssruta för godkännande av löntypen, vilket innebär att du måste godkänna löntypen utöver att bevisa arbetad tid.

Är frånvaro

Detta används ibland för att definiera om en löntyp är relaterad till en ledighetsskäl. Om det är markerat kommer det inte att vara möjligt att lägga till det manuellt på tidskortet. Tillåt manuellt tillägg för denna löntyp.

Tillåt manuellt tillägg för denna löntyp

Detta innebär att just denna löntyp kan läggas till manuellt på en anställds tidskort och sedan inkluderas i lönefilen.

Definiera lönekostnad

Definiera lönekostnad behöver bara läggas till om du använder kostnadsberäkningar i Quinyx.

Observera att du också måste lägga till tim-/månadslöner i Quinyx för alla anställda för att kostnadsberäkningar ska fungera.

Belopp

Definiera lönekostnadens storlek.

Beräkning

Det är här du anger hur beloppet ska beräknas. Alternativ är: Lägg till timlön, % av timlön, fast kostnad, % av veckolön.

Lägg till icke kompatibla löntyper

Markera den här rutan och välj om det finns några lönetyper som inte kan genereras samtidigt med denna löntyp.

Obs: För närvarande finns det inget stöd för detta när någon av löneslagen är definierad som ej överlåten

Anslut till Time Tracker

Time Trackers kan ställas in för att beräkna den löntyp som genereras. Välj Time Tracker och sedan om det ska läggas till eller dras av från saldot. det är möjligt att lägga till högst 3 anslutna tidspårare för denna löntyp.

Justeringar/runda

Avrunda löntypen till en viss tid. dvs en hel halvtimme osocialtidsersättning för varje startad halvtimme osociala timmar.

Ange begränsning för daglig mängd

Om du anger en minsta kvantitet per dag avrundas mängden av löntypen för att matcha detta minimum. Om du anger ett maximum per dag kommer kvantiteten aldrig att överstiga det.

Klicka här för att läsa mer om hur du sätter upp lönetyper i ett avtal och här för att läsa om lönetyperegler.