Arbeta med lönearter

Uppdaterad av Leigh Hutchens

Lönearter är en kod som Quinyx använder för att skicka arbetade timmar till lönesystemet. Detta gör att lönesystemet förstår hur arbetade timmar kommer att betalas.

I Quinyx finns det en lång lista med standardlönearter. Dessa lönearter är anslutna till olika inställningar i avtalsmallen och genereras automatiskt om inställningarna är korrekta. Därför kan du inte ändra den ursprungliga funktionen för löntypen; Du kan dock ändra namnet så att det passar din organisation och det lönesystem du använder.

Fråga Quinyx support om du är osäker på hur du konfigurerar lönearter!
Schematidsmultiplikator kan endast tillämpas på UT-reduktionslönetyper.

Visa lönearter

Du hittar lönearter under Kontoinställningar> Avtal. Klicka på Lönearter för att se standardlistan i Quinyx:

Anpassat namn

Det anpassade namnet är vad du kallar lönearten.

Anpassad kod

Lägg till koden som matchar ditt lönesystem.

Standardkod

Standardkod för lönearten.

Standardnamn

Standardnamn på lönearten.

Senast ändrad

Datum och tid då lönearten senast ändrades.

Lönearter som har ändrats från kontoinställningarna återspeglar ändringen i avtalsmallarna. Om du ändrar lönearten i avtalsmallen påverkas det dock inte om du gör några ändringar i kontoinställningarna!

Du kan sortera listan efter kolumnerna om du klickar på kolumnnamnet. Standardnamn och kod kan inte ändras och kan ibland användas för att identifiera lönekoder om något inte fungerar som förväntat.

Lägg till nya lönearter

Du kan också lägga till nya lönearter. Till exempel, om det inte finns någon löntyp i standardlistan, kan du lägga till den. Tillagda lönearter måste associeras med ett skift eller frånvaro med hjälp av regler för att kunna genereras.

Observera att för frånvaro måste du lägga till frånvarokoderna som lönearter i listan. Detta behövs om du vill ha kostnadsberäkningar i Quinyx och även om den lönefil du använder hämtar koden från den löntyp som genereras av frånvaron och inte från koden i frånvaroskälet.

Allmän information

Anpassad kod

Lägg till koden som matchar ditt lönesystem.

Anpassat namn

Det anpassade namnet är vad du kallar lönearten.

Överför till lön

Kryssa i om denna löneart ska ingå i lönefilen.

Kräver godkännande

Detta kommer att lägga till en extra kryssruta för godkännande av lönearten, vilket innebär att du måste godkänna lönearten utöver att bevisa arbetad tid.

Är frånvaro

Detta används ibland för att definiera om en löneart är relaterad till en frånvaroorsak. Om detta är markerat kommer det inte att vara möjligt att lägga till det manuellt på tidskortet. Tillåt manuellt tillägg för denna löneart.

Tillåt manuellt tillägg för denna löneart

Detta innebär att just denna löneart kan läggas till manuellt på en anställds tidskort och sedan inkluderas i lönefilen.

Definiera lönekostnad

Definiera lönekostnad behöver bara läggas till om du använder kostnadsberäkningar i Quinyx.

Observera att du också måste lägga till tim-/månadslöner i Quinyx för alla anställda för att kostnadsberäkningar ska fungera.

Belopp

Definiera lönekostnadens storlek.

Beräkning

Det är här du anger hur beloppet ska beräknas. Alternativ är: Lägg till timlön, % av timlön, fast kostnad, % av veckolön.

Lägg till icke kompatibla lönearter

Markera den här rutan och välj om det finns några lönearter som inte kan genereras samtidigt med den specifika.

Obs: För närvarande finns det inget stöd för detta när någon av lönearterna inte är markerad som överför till lön.

Koppla till Time Tracker

Time Trackers kan ställas in för att beräkna den löneart som genereras. Välj Time Tracker och sedan om det ska läggas till eller dras av från saldot. Det är möjligt att lägga till max 3 anslutna Time Trackers för en given löneart.

Justeringar/avrunda

Avrunda lönearten till en viss tid. t.ex. en hel halvtimme osocial tidsersättning för varje startad halvtimme osociala timmar.

Ange begränsning för daglig mängd

Om du anger en minsta kvantitet per dag avrundas mängden av lönearten för att matcha detta minimum. Om du anger ett maximum per dag kommer kvantiteten aldrig att överstiga det.

Logik vid översättning av löneartsnamn

• Om det finns ett anpassat namn på en löneart översätter Quinyx det inte och det visas som inställt på (med prioritet):
    • Avtalsmall
    • Global inställning av lönearter
  • Om det inte finns något anpassat namn inställt på antingen avtalsmallen eller i den globala inställningen för lönearter visar Quinyx standardnamnet och översätter det i enlighet med det valda språket i Quinyx.
Klicka här för att läsa mer om hur du sätter upp lönearter i ett avtal och här för att läsa om lönearteregler.