Hur låser jag upp en låst period?

Uppdaterad av Leigh Hutchens

Den här artikeln gäller Classic.

När du skapar en lönefil kan du välja att ta ut en preliminär fil, eller ta ut en skarp lönefil som låser perioden. När du tar ut en skarp lönefil så bockar du ur Preliminär körning, detta gör att ingen historisk data kan ändras. Du kan också bocka i Lås period, så låser du aktuell period för ändringar, även om transaktionerna skulle backas senare.

Om du behöver låsa upp en låst period för att göra ändringar och ta ut en ny lönefil kan du göra det genom att följa dessa steg:

• Gå till Tid och Överför till lön
  • Klicka på Backa transaktioner uppe till höger
  • När du klickat på Backa transaktioner kommer du till vyn backa transaktioner
  • Välj tidsperiod som du vill backa transaktioner för, klicka på den gröna knappen för att uppdatera
  • Sidan kommer nu att uppdateras och visa anställda med låsta stämplingar för vald period
  • Du har nu två val, antingen så backar du enstaka transaktioner eller så kan du backa samtliga transaktioner samtidigt.
  • Om du vill backa enstaka transaktioner klickar du på den lilla svarta pilen vid mappen för den anställdes namn. Då expanderas mappen och du ser samtliga tider.
  • Bocka i de tider du vill backa.

Backa överföring till lön

Som ett första steg i att kunna backa redan överförda transaktioner till lön har vi lagt till möjligheten att kunna backa transaktioner utifrån de val som gjordes vid överföring. Detta görs från Tid → Fil arkiv och det nya valet Backa denna överföring till lön. Du kommer endast att kunna backa överföringar som du själv har initierat/skapat och kan ladda ned. Backning av transaktioner körs som en bakgrundsprocess och information om status visas i vyn.

OBS Använd denna funktionalitet med försiktighet om den nuvarande processen avseende överföring till lön är avseende samma medarbetare under flera olike tidsperioder. Backningen av överföring till lön använder samma val som gjordes vid överföringen och backar alla transaktioner för valda medarbetare inom vald period
Exempel : Användare 1 har under januari arbetat 9/1 och 10/1. Överföring till lön görs avseende 1/1 - 14/1 och således överförs bägge datum och dess kopplade transaktioner. Användaren arbetar sedan 24/1 och 25/1 och lön görs från 1/1 - 31/1. Om den den sista överför till lön skulle backas kommer samtliga transaktioner för användare 1 under perioden 1/1 - 31/ 1 att backas.