Configuratie van dienstregels in Auto Schedule

Updated by Daniel Sjögren

U moet de Automatische planning hebben aangeschaft om deze oplossing te configureren en te gebruiken.

Inleiding

Via dienstregels kunt u het type diensten beheren dat de Automatische planning mag creëren. De dienstregels zijn vaak gebaseerd op arbeidsregels en omvatten overwegingen zoals minimale dienstlengte, maximale dienstlengte en de vroegste starttijd en laatste eindtijd van diensten. Verschillende regels kunnen worden ingesteld voor verschillende units en rollen om rekening te houden met regionale en overeenkomstverschillen.

De Automatische planning zal diensten creëren die voldoen aan de geconfigureerde dienstregels en tegelijkertijd optimaliseren op dienstlengte om de vraagcurve te dekken. Bijvoorbeeld, kortere diensten kunnen worden gecreëerd om piektijden te dekken.

Dienstregels toevoegen

Dienstregels worden geconfigureerd in Pythia (AI-Optimalisatie) in Automatische planning > Configuratie > Diensttypes.

Om dienstregels (of diensttypes) toe te voegen voor een specifieke unit, selecteert u een willekeurige unit in de hiërarchie aan de linkerkant binnen de klant waarvoor u dienstregels wilt toevoegen en selecteert u het + icoon aan de rechterbovenkant van de pagina. Als u het klantniveau selecteert, kunt u alle dienstregels bekijken, maar u kunt er geen toevoegen. Door het selecteren van het + icoon wordt een zijpaneel geopend waar u de initiële basisparameters van de dienstregels kunt toevoegen.

In het zijpaneel voor de Diensttype Configuratie kunt u het volgende configureren:

Configuratie

Beschrijving

Klant

Standaard gedefinieerd als de geselecteerde klant in de hiërarchie

Naam

De naam van de configuratie

Beschrijving

Een mogelijke beschrijving van de dienstregels in vrije tekst

Is Actief

Een indicator of de dienstregel actief is. Als de configuratie niet actief is, worden de dienstregels niet overwogen in de Automatische planning

Units

Selecteer de unit(s) waarop de dienstregels van toepassing zijn. Als u geen van de units selecteert, worden de dienstregels verondersteld van toepassing te zijn op alle units binnen de geselecteerde klant

Zodra de Diensttype Configuratie aan de tabel is toegevoegd, kunt u op de configuratie klikken om de daadwerkelijke dienstregels verder te configureren. Selecteer het + icoon in de rechterbovenhoek om de specifieke dienstregels te configureren, die in Pythia (AI-Optimalisatie) Diensttype Definities worden genoemd.

In het zijpaneel voor Diensttype Definitie, kunt u het volgende configureren:

Configuratie

Beschrijving

Naam

De naam van de specifieke dienstregel.

Minimum Dienstduur

Definieer de minimale lengte van een dienst die is gemaakt door Automatische planning.

Dit moet worden gedefinieerd in minuten en alleen in cijfers. Bijvoorbeeld, 6 uur moet worden ingesteld op 360

Maximale Dienstduur

Definieer de maximale lengte van een dienst die is gemaakt door Automatische planning.

Dit moet worden gedefinieerd in minuten en alleen in cijfers. Bijvoorbeeld, 10 uur moet worden ingesteld op 600

Vroegste Start

Definieer de vroegste tijd van de dag waarop een dienst die is gemaakt door Automatische planning kan beginnen.

Dit moet worden gedefinieerd in minuten vanaf het begin van de dag. Bijvoorbeeld, 6 uur 's ochtends (06:00) moet worden ingesteld op 360

Laatste Start

Definieer de laatste tijd van de dag waarop een dienst die is gemaakt door Automatische planning kan beginnen.

Dit moet worden gedefinieerd in minuten vanaf het begin van de dag. Bijvoorbeeld, 6 uur 's avonds (18:00) moet worden ingesteld op 1080

Laatste Einde

Definieer de laatste tijd van de dag waarop een dienst die is gemaakt door Automatische planning kan eindigen.

Dit moet worden gedefinieerd in minuten vanaf het begin van de dag. Bijvoorbeeld, 11 uur 's avonds (23:00) moet worden ingesteld op 1380

Afdelingen

Via afdelingen kunt u specifieke Quinyx diensttypen verbinden met een dienstregel, zodat de dienstregels alleen van toepassing zijn op diensten met dat diensttype.

Dient te worden gedefinieerd als de diensttype-ID's zoals gedefinieerd in Quinyx. Meerdere diensttypes moeten worden gescheiden door een komma.

Neem contact op met Quinyx voor ondersteuning als u verschillende regels wilt instellen voor verschillende diensttypes.

Pauzetypeconfiguratie

Selecteer de pauzeregels die moeten worden toegepast op deze diensttypeconfiguratie. De pauzetypen moeten van tevoren worden geconfigureerd. Dit veld is alleen vereist wanneer u verschillende pauzeregels per diensttypeconfiguratie hebt.

In gevallen waarin een pauzeregel van toepassing is op alle diensttypes, hoeven ze hier niet te worden gedefinieerd, maar het configureren ervan binnen de pauzeregelconfiguratie is voldoende

Weekdagen

Selecteer alle weekdagen waarop de dienstregels van toepassing zijn.

U kunt meerdere dienstregels (of diensttype-definities) binnen dezelfde configuratie toevoegen door op het + teken te klikken en meerdere keren regels toe te voegen. Verschillen in dienstregels kunnen bijvoorbeeld optreden voor verschillende tijdstippen van de dag, afdelingen of dagen van de week.

Dienstregels bewerken of verwijderen

Configuraties van diensttypen of de daadwerkelijke definitie van diensttypen kunnen op elk moment worden bewerkt of verwijderd door de drie stippen aan het einde van elke rij te selecteren en Bewerken of Verwijderen te selecteren. De wijzigingen zijn onmiddellijk van toepassing en worden meegenomen in de volgende Automatische planning.

Shiftregels kopiëren

Wanneer vergelijkbare shiftregels van toepassing zijn op meerdere units, maar met enkele verschillen, kan het sneller zijn om een bestaande set shiftregels van de ene unit naar de andere te kopiëren. Dit kan worden gedaan door de drie stippen aan het einde van elke rij te selecteren en Kopiëren te selecteren. Dit opent een zijpaneel waar u kunt selecteren naar welk klantniveau u de configuratie wilt kopiëren. Zodra de kopie is voltooid, wordt er een nieuwe diensttypeconfiguratie toegevoegd aan de tabel onder de geselecteerde klantnaam.

Om te selecteren op welke unit(s) binnen die klant de gekopieerde configuratie van toepassing moet zijn, in gevallen waarin het niet van toepassing is op alle units, moet u de relevante unit(s) selecteren binnen het Bewerkingspaneel van de gekopieerde configuratie.

Dienstregels en Automatische planning

Om Automatische planning te gebruiken, moeten dienstregels worden geconfigureerd voor elke unit in Pythia (AI-Optimalisatie). Automatische planning maakt op dit moment geen gebruik van dienstregels die rechtstreeks in Quinyx zijn geconfigureerd. Als er dienstregels zijn geconfigureerd voor de unit waarvoor u Automatische planning uitvoert, wordt die informatie uit Pythia (AI-Optimalisatie) gehaald en meegenomen in het algoritme. Diensten van verschillende lengtes, maar nog steeds conform de geconfigureerde dienstregels en rekening houdend met andere beperkingen, worden gecreëerd om de vereiste bezettingscurve op de beste manier te matchen, waarbij rekening wordt gehouden met reeds bestaande diensten.