Konfiguration av skiftregler i Auto-schema

Uppdaterad av Daniel Sjögren

Du behöver ha köpt Auto-schema för att kunna konfigurera och använda den här lösningen.

Introduktion

Genom skiftregler kan du kontrollera vilken typ av skift som Auto-schema tillåts skapa. Skiftreglerna baseras ofta på arbetsregler och inkluderar hänsyn som minsta skiftlängd, största skiftlängd och tidigaste starttid och senaste sluttid för skift. Olika regler kan ställas in för olika enheter och roller för att ta hänsyn till regionala och avtalsmässiga skillnader.

Auto-schema kommer att skapa skift som följer de konfigurerade skiftreglerna samtidigt som det optimerar skiftlängden för att täcka efterfrågekurvan. Till exempel kan kortare skift skapas för att täcka högtrafikperioder.

Lägga till skiftregler

Skiftregler konfigureras i Pythia (AI-Optimering) i Auto-schema > Konfiguration > Skifttyper.

För att lägga till skiftregler (eller skifttyper) för en specifik enhet, välj vilken enhet som helst i hierarkin till vänster inom kunden som du vill lägga till skiftregler för och välj + ikonen på den övre högra sidan av sidan. Om du väljer kundnivån kan du se alla skiftregler, men du kan inte lägga till några. Genom att välja + ikonen öppnas en sidopanel där du kan lägga till de initiala grundparametrarna för skiftreglerna.

I sidopanelen för Skifttypskonfiguration kan du konfigurera följande:

Konfiguration

Beskrivning

Kund

Som standard definierad som den valda kunden i hierarkin

Namn

Namnet på konfigurationen

Beskrivning

En eventuell beskrivning av skiftreglerna i fritext

Är aktiv

En indikator på om skiftregeln är aktiv. Om konfigurationen inte är aktiv kommer skiftreglerna inte att beaktas i Auto-schema

Enheter

Välj enhet(er) som skiftreglerna är tillämpliga på. Om du inte väljer någon av enheterna antas skiftreglerna gälla för alla enheter inom den valda kunden

När Skifttypskonfigurationen har lagts till i tabellen kan du klicka på konfigurationen för att ytterligare konfigurera de faktiska skiftreglerna. Välj + ikonen i det övre högra hörnet för att konfigurera de specifika skiftreglerna, som i Pythia (AI-Optimering) kallas Skifttypdefinitioner.

I sidopanelen för Skifttypdefinition kan du konfigurera följande:

Konfiguration

Beskrivning

Namn

Namnet på den specifika skiftregeln.

Minsta skiftlängd

Definiera den minsta längden på ett skift som skapas av Auto-schema.

Detta bör definieras i minuter och endast med siffror. T.ex. 6 timmar bör sättas till 360

Maximal skiftlängd

Definiera den maximala längden på ett skift som skapas av Auto-schema.

Detta bör definieras i minuter och endast med siffror. T.ex. 10 timmar bör sättas till 600

Tidigaste start

Definiera den tidigaste tiden på dagen som ett skift som skapas av Auto-schema kan börja.

Detta bör definieras i minuter från början av dagen. T.ex. 6:00 på morgonen bör sättas till 360

Senaste start

Definiera den senaste tiden på dagen som ett skift som skapas av Auto-schema kan börja.

Detta bör definieras i minuter från början av dagen. T.ex. 6:00 på kvällen bör sättas till 1080

Senaste slut

Definiera den senaste tiden på dagen som ett skift som skapas av Auto-schema kan sluta.

Detta bör definieras i minuter från början av dagen. T.ex. 23:00 på kvällen bör sättas till 1380

Avdelningar

Genom avdelningar kan du koppla specifika Quinyx-skifttyper till en skiftregel så att skiftreglerna endast gäller för skift med den skifttypen.

Ska definieras som Skifttyps-ID som definierats i Quinyx. Flera skifttyper ska separeras med kommatecken.

Kontakta Quinyx för support om du vill ställa in olika regler för olika skifttyper.

Konfiguration av rasttyp

Välj pausreglerna som ska tillämpas på denna skifttypskonfiguration. Rasttyperna måste konfigureras i förväg. Detta fält krävs endast när du har olika rastregler per varje skifttypskonfiguration.

I fall där en rastregel gäller för alla skifttyper behöver de inte definieras här, men att konfigurera dem direkt inom rastregelkonfigurationen är tillräckligt

Veckodagar

Välj vilka veckodagar skiftreglerna är tillämpliga på.

Du kan lägga till flera skiftregler (eller skifttypsdefinitioner) inom samma konfiguration genom att välja + ikonen och lägga till regler flera gånger. Skillnader i skiftregler kan exempelvis förekomma för olika tider på dagen, avdelningar eller veckodagar.

Redigering eller radering av skiftregler

Konfigurationer för skifttyp eller de faktiska definitionerna för skifttyper kan redigeras eller raderas när som helst genom att välja de tre punkterna i slutet av varje rad och välja Redigera eller Radera. Ändringarna kommer att gälla omedelbart och kommer att beaktas vid nästa Auto-schema-körning.

Kopiera skiftregler

När liknande skiftregler gäller för flera enheter men med vissa skillnader kan det vara snabbare att kopiera en befintlig uppsättning skiftregler från en enhet till en annan. Detta kan göras genom att välja de tre punkterna i slutet av varje rad och välja Kopiera. Detta öppnar en sidopanel där du kan välja vilken kundnivå du vill kopiera konfigurationen till. När kopieringen är klar läggs en ny skifttypskonfiguration till tabellen under det valda kundnamnet.

För att välja vilken/vilka enheter inom den kunden som den kopierade konfigurationen ska gälla för, i fall där det inte är tillämpligt för alla enheter, måste du välja de relevanta enheterna inom redigeringspanelen för den kopierade konfigurationen.

Skiftregler och Auto-schema

För att använda Auto-schema måste skiftregler konfigureras för varje enhet i Pythia (AI-Optimering). Auto-schema använder för närvarande inte några skiftregler som är konfigurerade direkt i Quinyx. Om det finns några skiftregler konfigurerade för enheten som du kör Auto-schema för, kommer den informationen att hämtas från Pythia (AI-Optimering) och beaktas i algoritmen. Skift av olika längd, men som fortfarande följer de konfigurerade skiftreglerna och beaktar andra begränsningar, kommer att skapas för att matcha den krävda bemanningskurvan på bästa sätt, med hänsyn till redan befintliga skift.