Feestdagen

Updated by Daniel Sjögren

Feestdagen zijn unieke dagen elk jaar die extra of speciale uitbetalingslogica vereisen voor een werknemer die een dienst registreert tijdens een gedefinieerd tijdsbestek die dag, wat kan afwijken van de standaard onregelmatige uren of overuren regels die zijn vastgesteld op uw werkplek.

Kerstdag is een eenvoudig voorbeeld van een feestdag. In een land waar Kerstdag wordt beschouwd als een openbare feestdag, moet u mogelijk een unieke set regels opstellen om ervoor te zorgen dat werknemers die op 25 december een dienst hebben, correct worden gecompenseerd. Deze moeten mogelijk de lopende overuren en onregelmatige tijd regels die bij uw bedrijf zijn vastgesteld, overschrijven (of daarnaast worden berekend), en deze moeten daarom hier op een zeer gedetailleerd niveau worden geconfigureerd.

Evenzo kan er een andere set compensatieregels zijn voor degenen die op kerstavond werken. Hoewel de behoeften vergelijkbaar kunnen zijn, is de feestdagcompensatie op deze dag - bijvoorbeeld - mogelijk alleen van toepassing voor diensten die na 13:00 beginnen. Om hierin te voorzien, zou u een aparte set feestdagregels creëren die specifiek zijn voor de verschillende vereisten van 24 december.

Feestdagen zijn complex omdat de exacte vereisten voor elke feestdag jaarlijks veranderen, aangezien de weekdag waarop de feestdag valt verandert. Terwijl Kerstmis dit jaar op zondag kan vallen, zal het volgend jaar op maandag zijn, enzovoort. Daarom moet de configuratie van elke feestdag (en de relatie met de unieke regels van een bedrijf) jaarlijks worden aangepast en geconfigureerd om rekening te houden met deze verschillende lagen van configuraties die rekening houden met de verschillende weekdagen.

Slechts één feestdag is toegestaan per kalenderdag per jaar.

Overzicht van feestdagen

In Quinyx, onder Accountinstellingen > Overeenkomsten > Feestdagen heeft u een overzicht van alle bestaande configuraties voor feestdagen. Hier kunt u:

• Klik op Toevoegen om een nieuwe feestdag aan te maken.
  • Klik op de naam van de feestdag om een bestaande configuratie te bewerken.
  • Klik op het kopieericoon om een bestaande configuratie te kopiëren voor een nieuwe datum.
    • Wanneer u een bestaande configuratie voor een feestdag kopieert, kunt u meteen de naam voor de nieuwe feestdag definiëren en de nieuwe datum instellen.
  • Klik op het prullenbakpictogram om een configuratie te verwijderen.

Kolommen zijn sorteervolgorde en u kunt een snel overzicht krijgen van wanneer een feestdag voor het laatst is bijgewerkt en het aantal onregelmatige werktijden, overuren en dag regels die ermee zijn geassocieerd.

Feestdagen importeren

Naast het handmatig aanmaken van feestdagen (zoals hierboven), kunt u ook feestdagen importeren op basis van uw gewenste tijdsbestek en regio.

Let op dat dit alleen van toepassing is op feestdagen die zijn aangemaakt in Accountinstellingen en niet op feestdagen die zijn aangemaakt in overeenkomstsjablonen.
In het onderstaande voorbeeld kunt u zien dat Daniel probeert alle feestdagen voor Zweden, 2024, te importeren, bijvoorbeeld een volledige lijst met feestdagen om te importeren voor die regio + jaar, waaruit hij kan selecteren welke hij wil importeren.
Feestdagen automatisch importeren
  1. Ga naar Accountinstellingen > Overeenkomsten > Feestdagen.
  2. Klik rechtsboven op Nieuwe toevoegen en selecteer Importeren via API.
  1. Selecteer het jaar, het land en de taal waarvoor u feestdagen wilt importeren en selecteer Volgende.
  2. U krijgt een lijst met alle feestdagen die u kunt importeren. Wanneer u uw selecties heeft gemaakt, klikt u op Importeren.
  3. Klaar! Zoals eerder, kunt u extra instellingen maken voor de feestdagen nadat u ze hebt geïmporteerd.
Klik hier voor een handleiding over hoe u feestdagen kunt importeren.

Delen van functionaliteit voor feestdagen

Met de actie Delen kun je de configuraties van een globale feestdag delen met andere bestaande feestdagen in hetzelfde jaar, bijvoorbeeld 2023.

Configuraties delen tijdens globale feestdagen
  1. Selecteer de specifieke vakantie waarvan je configuraties wilt delen.
  2. Selecteer met welke feestdagen (binnen hetzelfde jaar) je de configuraties wilt delen.
  3. Eenmaal gedaan, worden alle configuraties (behalve Naam en Datum) gekopieerd naar alle geselecteerde vakanties!

Feestdagen kopiëren door de jaren heen

Om de hoeveelheid werk die nodig is om je feestdagen van jaar tot jaar te beheren te verminderen, kun je bestaande feestdagen van het ene naar het andere jaar kopiëren:

1. Klik op de actie Kopiëren boven aan het overzicht van Feestdagens;
  2. Selecteer het jaar waarvandaan je wilt kopiëren en het jaar of de jaren waarnaar je wilt kopiëren.
  3. Bepaal welke feestdagen je wilt kopiëren (conflicten worden rood gemarkeerd);
  4. Klaar!
Er zal nog steeds wat werk nodig zijn om de feestdagen van jaar tot jaar te onderhouden, bijvoorbeeld wanneer een feestdag op een afwijkende dag valt. Maar nu hoef je niet elk jaar opnieuw te beginnen met het instellen van je Feestdagen en kun je je in plaats daarvan richten op het onderhouden en optimaliseren van je feestdagen!

Filteren van feestdagen

Bij het configureren van feestdagen kunt u de lijst met feestdagen filteren om alleen de jaren te tonen waarin u geïnteresseerd bent.

Als er niets is geselecteerd, worden standaard alle jaren weergegeven. Van daaruit kunt u filteren op elk jaar waarin u een feestdag hebt geconfigureerd.

Feestdagen configureren

Bij het toevoegen of bewerken van een feestdagconfiguratie opent u een speciaal paneel om volledig aan uw configuratiewensen te voldoen. Met behulp van de feestdagconfiguratie kunt u de regels definiëren rondom elk van deze feestdagen op een zeer gedetailleerd niveau om aan de verschillende behoeften van verschillende bedrijven, landen of individuen te voldoen.

Deze configuratie bestaat uit vijf afzonderlijke subpanelen die samen de regels voor elke feestdag kunnen creëren.

• Het subpaneel Algemene informatie
  • Het subpaneel Onregelmatige werktijd
  • Het subpaneel Overwerk
  • Het subpaneel Dagregel
  • Het subpaneel Dienstregels

Elk subpaneel wordt in detail uitgebroken, configuratie per configuratie, hieronder.

Het subpaneel Algemene informatie

Het subpaneel Algemene informatie bevat de basisinformatie die nodig is voor het aanmaken van een feestdag. Bij het toevoegen van een nieuwe configuratie moet dit subpaneel eerst worden geconfigureerd. Zodra de informatie is verstrekt en opgeslagen, worden alle volgende subpanelen ontgrendeld.

Configuratie

Beschrijving

Naam feestdag

De naam van uw feestdag.

Dit is een verplicht veld, met een maximum van 60 tekens.

Datum

De datum van uw feestdag.

Een verplicht veld. U kunt slechts één feestdag per kalenderdatum hebben.

Verminder de nominale uren van de werknemer op de dag voor deze feestdag met

Zoals de bovenstaande configuratie - dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn als het personeel de dag voor een feestdag een halve dag vrij krijgt. U kunt ervoor kiezen om de nominale werktijd te verminderen als een percentage of als een aantal uren.

Verminder de nominale uren van de werknemer op de feestdag met

U moet definiëren hoe de feestdag de nominale tijd voor de berekeningsperiode moet beïnvloeden. Een vermindering van 100% van de nominale tijd op de betreffende dag is de standaard. Dit is correct als dit een werknemer is met een nominale, overeengekomen tijd per week zonder feestdagen. In dit geval moeten de werkuren worden verminderd voor de feestdagen die in de overeenkomst zijn gespecificeerd. Let op dat dit afhankelijk is van de dag van de week waarop de feestdag valt: normaal gesproken zijn de werkuren al verminderd op zaterdagen en zondagen, daarom zou er geen vermindering moeten worden gebruikt wanneer de feestdag op een zaterdag of zondag valt.

Overwerk- en onregelmatige werktijden zijn van toepassing

Hier stelt u in wanneer het ingevoerde overwerk of onregelmatige werktijden van toepassing moeten zijn. De opties zijn onder andere:

• Altijd (standaard geselecteerd)
  • Als de dienst begint op deze kalenderdag
  • Als de dienst begint op de vorige kalenderdag
  • Als de dienst begint op deze of de vorige kalenderdag

Alleen van toepassing op de volgende unitgroepen

Als een feestdag alleen van toepassing moet zijn op bepaalde unitgroepen, kunt u dat instellen met behulp van dit veld.

Deze opmerking is alleen relevant voor klanten die dezelfde werknemers op meerdere units inplannen: Let op dat Quinyx kijkt naar de thuisunit van een werknemer om te bepalen of deze deel uitmaakt van de betreffende unitgroep, en niet naar de groep waarop de werknemer heeft gewerkt.

Werknemers kunnen twee jaar achter elkaar op deze feestdag werken

Hiermee wordt bepaald of een werknemer die tijdens deze specifieke feestdag een dienst registreert, op dezelfde datum twee jaar achter elkaar ingepland kan worden.

Maak verlof aan bij ontbrekende klokactie...

Hiermee wordt bepaald welk type absentie moet worden toegepast op een werknemer die aan het einde van de dag geen klokactie heeft geregistreerd.

Standaard niet geselecteerd. Indien geselecteerd, kunt u kiezen tussen de verschillende soorten absentie geconfigureerd op klantniveau.

Tijd inplannen volgens ingestelde drempels

Dit veld kan worden gebruikt om te bepalen of enige tijd geregistreerd tijdens het gedefinieerde venster onsociaal of overwerk drempels moet meetellen.

Het subpaneel Onsociale tijd

Het subpaneel Onsociale tijd volgt en wordt gebruikt om verschillende niveaus van onsociale tijd toe te voegen die van toepassing moeten zijn op deze feestdag. De hier gedefinieerde onsociale tijden zullen de standaardperioden overschrijven die op accountniveau zijn ingesteld. Als u niveaus wilt configureren voor verschillende perioden gedurende de dag, kunt u ze toevoegen in meerdere rijen.

Elke periode van onsociale tijd (en overwerkperiode) kan zo kort of zo lang zijn als u wilt voor die dag, maar er kunnen geen dubbele, parallelle of overlappende periodes zijn voor elk.

Configuratie

Beschrijving

+ Icoon

Klik om een periode van onsociale tijd toe te voegen; voor meerdere rijen kunt u meerdere verschillende configuraties toevoegen.

Voeg nieuwe onsociale tijd toe

Kies uit een dynamische vervolgkeuzelijst van onsociale tijden, van die onsociale tijd Periodes die al door de klant zijn aangemaakt.

(Numerieke invoervelden)

De "Van-Tot" periode voor deze specifieke onregelmatige tijd. Let op dat u geen parallelle onregelmatige tijden kunt hebben tijdens de feestdag.

Het subpaneel Overwerk

Net als hierboven wordt het subpaneel Overwerk gebruikt om de verschillende niveaus van overwerk toe te voegen die van toepassing moeten zijn op deze feestdag. Hier kunt u, net als bij andere overwerkconfiguraties, ook specifieke regels definiëren voor verschillende eerste uren.

Net als bij de onregelmatige tijd periodes, zullen de hier geconfigureerde overwerkperiodes voor de feestdag de standaard onregelmatige uren en overwerkregelsvoor die dag vervangen.

Configuratie

Beschrijving

+ Pictogram

Klik om een overwerkperiode toe te voegen; voor meerdere rijen kunt u meerdere verschillende configuraties toevoegen.

Nieuw overwerk toevoegen

Kies uit een statische lijst van de vier standaard overwerkperiodes. Overwerk 1 is standaard geselecteerd.

(Numerieke invoervelden)

De "Van-Tot" periode voor deze specifieke overwerkperiode. Let op dat u geen parallelle onregelmatige tijden kunt hebben tijdens de feestdag.

Verschillende eerste Uren

Kan worden gebruikt, samen met de twee volgende velden, als er een andere overwerkperiode van toepassing moet zijn op de initiële uren van een dienst die in dit venster is geregistreerd.

Soort overwerk

-

(Numerieke invoervelden)

-

Genereren als extra salarissoort

Indien geselecteerd, heeft u twee opties: Altijd of Bij dienst met bijpassende klokactie.

Het subpaneel Dagregels

Het subpaneel Dagregels wordt gebruikt om specifieke regels te maken met betrekking tot het salaris dat gegenereerd moet worden op de feestdag.

Let op dat de configuraties die beschikbaar zijn in dit subpaneel worden bepaald door het geselecteerde salarissoort. Aangezien verschillende regels beschikbaar zijn voor verschillende salarissoorten, zullen de configuraties per geselecteerde salarissoort aanzienlijk variëren en al dan niet ingeschakeld zijn.

Configuratie

Beschrijving

+ Pictogram

Klik om een nieuwe dagregel toe te voegen.

Salarissoort

Een dynamische vervolgkeuzelijst om te selecteren welk salarissoort gegenereerd moet worden door de regel.

Van-Tot

Welke periode gedurende de dag moet worden meegerekend voor de feestdag.

In Bedrag

Hier zijn vier opties beschikbaar:

• Geklokte uurs: aantal uren geklokt
  • Geplande uren: aantal geplande uren (standaard geselecteerd)
  • Precies: een vast bedrag dat gegenereerd moet worden
  • Nominale uren: van de berekening van de nominale uren van werknemers

Genereer alleen salaris als werknemer...

Verschillende statische opties beschikbaar:

• Klokactie met bijpassende dienst
  • Klokactie zonder overeenkomende dienst
  • Dienst zonder overeenkomende klokactie (standaard geselecteerd)
  • Goedgekeurde vakantie
  • Goedgekeurde ziekmelding
  • Vrije tijd
  • Gespecificeerd type absentie

Genereer alleen salaris als dienst begint...

Standaard niet geselecteerd. Indien geselecteerd, heeft u drie opties:

• Op feestdag (standaard geselecteerd)
  • Dag voor feestdag
  • Op of de dag voor de feestdag

Het gegenereerde salaris moet worden vervangen..

Alle zijn standaard niet geselecteerd, maar u kunt meerdere van de volgende selecteren.

1. Basis salaris: Selecteer of het salaristype van de regel de basissalaristype(s) moet vervangen.
  2. Onregelmatigheidstoeslag salaris: Selecteer of het salaristype van de regel de onregelmatige tijd moet vervangen' salaristype(n).
  3. Extra tijd: Selecteer of het salaristype van de regel de extra tijden moet vervangen.
  4. Extra overurentype salaris: Selecteer of het salaristype van de regel het extra overurentype salaris(sen) moet vervangen.
  5. Ziektelonen: Selecteer of het salaristype van de regel de standaard ziektelonen moet vervangen:
    • 1140
    • 1141
    • 1142
    • 1143
    • 1150
    • 1151
    • 1152
    • 1160
    • 1161
    • 1162
    • 2001
    • 2002

Het is mogelijk om een bestaande dagregel te kopiëren vanuit het subpaneel Dagregels. Dit is handig als u slechts kleine configuratiewijzigingen wilt aanbrengen bij het creëren van een nieuwe dagregel. Klik op het kopieericoon om een dagregel te kopiëren.

Het subpaneel Shiftregels

Het subpaneel Shiftregels wordt gebruikt om eventuele speciale of aanvullende regels te definiëren die van toepassing moeten zijn voor deze feestdag.

U doet dit door hier de twee verschillende Salaristypen op te nemen, om de relatie (en regels) tussen hen te definiëren. Dat wil zeggen, voor de feestdag die u configureert, kunnen er unieke situaties zijn waarin u het initiële salaris (Salaristype 1) moet vervangen of wijzigen door het secundaire (Salaristype 2) om de uitbetalingen van die feestdag correct te verantwoorden.

Bijvoorbeeld, met "Vervangen door" kunt u aangeven dat op kerstdag, voor elke dienst die tijdens het gedefinieerde tijdsinterval is geregistreerd, Salaris Type 1 volledig vervangen moet worden door Salaris Type 2 om rekening te houden met de unieke kerstuitbetaling waarvoor de werknemer verantwoordelijk zou moeten zijn tijdens die uren.

U kunt ook voorwaarden definiëren waarbij deze extra dienstregels alleen moeten worden gegenereerd als het aan bepaalde criteria voldoet.

Configuratie

Beschrijving

Salaris type 1

Het eerste salaristype. In het dropdown-menu kunt u kiezen tussen enkele standaardopties, evenals een dynamische lijst van alle salaristypen die al zijn geconfigureerd.

Moet zijn...

De vier statische dropdown-opties zijn:

• Vervangen door (standaard geselecteerd)
  • Toegevoegd
  • Vermenigvuldigd door
  • Volledig vervangen

Als Vermenigvuldigd door is geselecteerd, activeert u ook een extra numeriek invoerveld.

Salaris type 2

Het tweede salaristype dat in overweging moet worden genomen. Hier kunt u kiezen uit Geen salaristype (de standaard) evenals dezelfde dynamische lijst van salaristypen die al zijn geconfigureerd.

In interval

De vijf statische dropdown-opties zijn:

• Tijd (standaard geselecteerd)
  • Binnen planning
  • Buiten planning
  • Gegenereerde uren
  • Geklokte uren

Van-tot

00:00 standaard.

Afhankelijk van de bovenstaande waarde, kan deze waarde ingeschakeld of uitgeschakeld zijn.

Nieuw salaristype gegenereerd door

De vier statische drop-down-opties zijn:

• Werkuren (standaard geselecteerd)
  • Minimum
  • Maximum
  • Precies

Als Precies geselecteerd is, schakelt u ook een extra numeriek invoerveld in.

Alleen genereren als

Hier kunt u de aanvullende criteria instellen die de dienst moet bereiken, zodat de dienstregel toegepast kan worden.

Door standaard samen zijn de drie velden Geen salaristype > 0,00.

Het is mogelijk om een bestaande dienstregel te kopiëren vanuit het sub-paneel Dienstregels. Dit is handig als u alleen kleine configuratiewijzigingen wilt aanbrengen bij het maken van een nieuwe dienstregel. Klik op het kopieerpictogram om een dienstregel te kopiëren.

Lees meer over het werken met feestdagen in overeenkomstsjablonen hier.