Geschiktheidsregels

Updated by Leigh Hutchens

Geschiktheidsregels zijn regels die bepalen of een werknemer in aanmerking komt voor een gegenereerd item binnen Quinyx WFM.

De geschiktheidsregels kunnen worden toegevoegd aan de feestdagregels op overeenkomstsjablonen en aan compensatieregels. U kunt meer lezen over compensatieregels hier.

Momenteel wordt de geschiktheid alleen ondersteund in combinatie met feestdagregels op overeenkomstsjablonen en niet met standaard feestdagen.

Definities van geschiktheid

Dit deel zal uitleggen hoe de verschillende onderdelen van de Geschiktheidsregels worden genoemd, hoe ze werken en welke opties er momenteel bestaan.

We kunnen een voorbeeld gebruiken om de verschillende onderdelen te definiëren:

Een werknemer komt alleen in aanmerking voor een feestdagvergoeding als de werknemer minstens 45 dagen heeft gewerkt in de laatste 5 weken voor de feestdag.

In het bovenstaande voorbeeld kunnen we het opsplitsen in de volgende onderdelen:

• werknemersvoorwaarde: Heeft minstens gewerkt
  • voorwaarde hoeveelheid: 45
  • werknemersperiode: dagen
  • periode voorwaarde hoeveelheid: 5
  • periode voorwaarde type: weken
  • De optie bestaat ook om te kiezen of absenties gedefinieerd als gewerkte tijd niet moeten worden meegeteld in de bovenstaande voorwaarde hoeveelheid

Werknemersvoorwaarde

De volgende werknemersvoorwaarde-opties hieronder zijn beschikbaar voor u. In ons bovenstaande voorbeeld hebben we gebruikt: Heeft ten minste gewerkt:

• Ten minste in dienst geweest zijn.
  • Heeft ten minste gewerkt.
  • Heeft op dezelfde weekdag als de feestdag gewerkt.
De standaarddefinitie voor een werkdag is: Een dag die één of meer diensten heeft met een klokactie die wordt geteld als gewerkte uren, een dag met één of meer klokacties, of een dag met één of meer absenties die worden geteld als gewerkte uren. Opties hiervoor zijn te vinden onder Extra opties hieronder.

Voorwaardebedrag

Dit is het bedrag dat overeenkomt met de werknemersvoorwaarde. In ons bovenstaande voorbeeld: 45

Werknemersperiode

De opties voor werknemersperiode zijn als volgt en komen overeen met het voorwaardebedrag. In ons voorbeeld: Dagen

• Dagen - Berekent het aantal dagen terug vanaf de gedefinieerde feestdag.
  • Weken - Berekent het aantal weken (7-daagse periodes).
  • Volledige weken - Berekent het aantal volledige weken. Waarbij een volledige week wordt gedefinieerd als een complete "maandag-zondag" periode als de eerste dag van de week is ingesteld op maandag.
  • Volledige maanden - Berekent het aantal volledige maanden.

Periodevoorwaardebedrag

Dit is het bedrag dat overeenkomt met de periode waarin we de voorwaarde willen controleren. In ons voorbeeld: 5 (zoals in tijdens de laatste 5 weken)

Periodevoorwaardetype

De opties voor het periodevoorwaardetype zijn als volgt. Dit komt overeen met de periode waarin we de voorwaarde willen controleren. In ons voorbeeld: Weken (zoals in tijdens de laatste 5 weken).

• Dagen
  • Weken
  • Volledige weken
  • Volledige maanden
  • Dezelfde weekdag

Extra opties

Er zijn opties die kunnen worden geselecteerd

• countAbsences (standaardwaarde = true)
    • Deze instelling bepaalt of de afwezigheid die is geconfigureerd als gewerkte tijd moet worden meegerekend bij het berekenen van gewerkte tijd. Bijvoorbeeld, het aantal gewerkte werkdagen zou dan ook deze afwezigheden bevatten.
  • allowedAbsences
    • Deze instelling maakt het mogelijk om te definiëren welke afwezigheden als gewerkte tijd moeten worden geteld. Gedefinieerde afwezigheden worden als gewerkte tijd geteld. Opmerking : Deze instelling kan niet worden gebruikt als countAbsences = true
  • overrideCountAsWorkedHours (standaardwaarde = false)
    • Dit is een instelling die, indien ingesteld op true, alle klokacties als werkdag zal tellen, ongeacht de dienstinstellingen.
  • virtualShiftsAsWorkedTimeDay (standaardwaarde = false)
    • Dit is een instelling om te beslissen of een virtuele dienst (van een salariscompensatieregeling) moet worden geteld als een gewerkte dag in de werknemersvoorwaarde.
Bij gebruik van virtualShiftsAsWorkedTimeDay ondersteunt Quinyx WFM momenteel slechts 10 uitkomsten voor virtuele diensten. Dit betekent dat als deze instelling wordt gebruikt, de hoeveelheid voorwaarden voor de periode beperkt moet worden. Deze beperking is afhankelijk van het aantal feestdagen voorafgaand aan de daadwerkelijke feestdag. Er is geen beperking voor reguliere diensten en afwezigheden, alleen voor virtueel gecreëerde diensten.

Stappen om een feestdagregel te maken

Stap 1: Maak een geschiktheidsregel

Dit is momenteel niet beschikbaar via de GUI, maar alleen via onze bestaande SOAP API's. We zijn van plan dit toe te voegen aan de Quinyx WFM GUI in de toekomst.

Voorbeeldverzoek in SOAP API voor het bovenstaande voorbeeld. U kunt het kopiëren van hieronder.

<soapenv:Envelope xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" xmlns:soapenv="http://schemas.xmlsoap.org/soap/envelope/" xmlns:uri="uri:FlexForce" xmlns:soapenc="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"> <soapenv:Header/> <soapenv:Body> <uri:wsdlUpdateEligibilityRules soapenv:encodingStyle="http://schemas.xmlsoap.org/soap/encoding/"> <apiKey xsi:type="xsd:string">API-sleutel van hoofdunit</apiKey> <eligibilityRules xsi:type="flex:EligibilityRules" soapenc:arrayType="flex:EligibilityRule[]" xmlns:flex="http://app.quinyx.com/soap/FlexForce"> <item xsi:type="tns:EligibilityRule"> <name xsi:type="xsd:string">45 dagen in 5 weken</name> <employeeCondition xsi:type="xsd:int">2</employeeCondition> <employeeConditionAmount xsi:type="xsd:int">45</employeeConditionAmount> <employeePeriodType xsi:type="xsd:int">1</employeePeriodType> <periodConditionAmount xsi:type="xsd:int">5</periodConditionAmount> <periodConditionType xsi:type="xsd:int">2</periodConditionType> <countAbsences xsi:type="xsd:boolean">true</countAbsences> <allowedAbsences xsi:type="xsd:string"></allowedAbsences> <overrideCountAsWorkedHours xsi:type="xsd:boolean">false</overrideCountAsWorkedHours> <virtualShiftsAsWorkedTimeDay xsi:type="xsd:boolean">false</virtualShiftsAsWorkedTimeDay> </item> </eligibilityRules> </uri:wsdlUpdateEligibilityRules> </soapenv:Body></soapenv:Envelope>

Lees meer over onze SOAP-API's hier.

Stap 2: Maak een feestdag aan op een overeenkomstsjabloon

Dit wordt gedaan vanuit Accountinstellingen > Overeenkomstsjablonen > [geselecteerd overeenkomstsjabloon] > Feestdagen > Feestdag toevoegen/bewerken.

Lees meer hier over hoe u feestdagen aan overeenkomstsjablonen kunt toevoegen.

Stap 3: Koppel de in aanmerking komende regel aan een feestdagenregel

Dit wordt gedaan vanuit Accountinstellingen > Overeenkomstsjablonen > [geselecteerd overeenkomstsjabloon] > Feestdagen > [geselecteerde feestdag] > Feestdagenregels > Regel toevoegen/bewerken.

Lees meer over feestdagenregels hier.

Het maakt niet uit of u eerst de feestdag of de in aanmerking komende regel maakt, u kunt nog steeds een "nieuwe" in aanmerking komende regel koppelen aan een bestaande feestdag.