Plan validaties

Updated by Daniel Sjögren

Het onderstaande artikel heeft betrekking op het bewerken van uw planning in onze interface, niet wanneer u dit doet via onze API's.

Bij het maken van diensten in de planning zal Quinyx de dienstdetails valideren aan de hand van de instellingen van de overeenkomst en de instellingen van de unit. Deze validaties vinden plaats telkens wanneer een bestaande dienst wordt bewerkt of een nieuwe dienst wordt toegevoegd, zowel in het meldingen paneel als rechtstreeks in de planning. Deze validaties vinden ook plaats voor afwezigheidsdiensten, inclusief het aanmaken van verlof en het goedkeuren van verlofaanvragen. Als de gebruiker ervoor kiest om door te gaan met het maken of bewerken van een dienst ondanks het ontvangen van een waarschuwingsbericht, zal Quinyx dit omzeilen registreren.

De onderstaande validaties bestaan in de planning.

Validatiebericht

Beschrijving

Opties/instellingen die de berekening beïnvloeden

Overschrijfbaar

Pauze voldoet niet aan de minimale duur

Pauze is te kort zoals gedefinieerd in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

• Overeenkomst > Overeenkomstsjabloon > Pauzeregels en wijzigingen in de planning > Minimale pauze (minuten)

Ja

Werknemer heeft geen rol

U probeert een werknemer in te plannen vóór zijn/haar startdatum, overeenkomst startdatum of rol startdatum. Als alternatief probeert u een werknemer in te plannen vóór zijn/haar einddatum, overeenkomst einddatum of rol einddatum. Houd er rekening mee dat Quinyx vereist dat u de dienst verwijdert of de toewijzing ongedaan maakt.

• Accountinstellingen > Organisatie > [Naam van groep] / Personen > Rollen

Nee

Werknemer niet beschikbaar

Werknemer is niet beschikbaar zoals gedefinieerd in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

• Overeenkomst > Overeenkomstsjabloon > Beschikbaarheid

Ja

Werknemer mist vaardigheid(en)

Werknemer mist één of meer vaardigheden die als vereist zijn gedefinieerd voor dit diensttype in de diensttype-instellingen. Quinyx geeft informatie over welke vaardigheid een werknemer mist voor een dienst. U kunt ervoor kiezen om deze regels te negeren.

• Accountinstellingen / Groepsinstellingen > Diensttypes > Vaardigheden
  • Personen > Persoonsgegevens > Vaardigheden

Ja

Werknemer mist vaardigheid(en) op taakniveau

Werknemer mist één of meer vaardigheden die als vereist zijn gedefinieerd voor een taak in de diensttype-instellingen.

• Accountinstellingen / Groepsinstellingen > Diensttypen > Vaardigheden
  • Personen > Persoonsgegevens > Vaardigheden

Ja

De nominale uren van de werknemer voor de planningperiode zijn overschreden

De nominale uren van de werknemer voor de planningperiode zijn overschreden. Bij het bepalen of de nominale uren zijn overschreden, neemt Quinyx in aanmerking:

• Gewerkte uren voor die diensten die een klokactie hebben.
  • Geplande uren voor diensten die geen klokactie hebben.
  • Quinyx neemt momenteel geen klokacties zonder diensten/taken in aanmerking.

Al het bovenstaande geldt ongeacht of de dienst (inclusief absentiediensten) in kwestie in het verleden of in de toekomst ligt, zolang het binnen de betreffende planningperiode ligt.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Planningperiode en werkuren
  • Overeenkomst > Pauzeregels en planningwijzigingen > Bereken pauzes als werktijd
  • A) geavanceerde instellingen diensttype, of B) geavanceerde instellingen dienst > Tel als geplande uren
  • A) geavanceerde instellingen diensttype, of B) geavanceerde instellingen dienst > Tel als gewerkte uren - Opmerking: alleen voor diensten met een klokactie.
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Accountinstellingen > Absentie-instellingen > Absentietype > Telt als gewerkte uren
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rust (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Dienst beëindigd

Werknemer is niet ingesteld als in dienst.

• Personen > Werknemergegevens > Status.

Nee

Overschrijding salarislimiet van werknemerskostenperiode

De dienst die u toevoegt overschrijdt de salarislimiet die is ingesteld voor de kostenperiode. Deze functie wordt voornamelijk gebruikt om de planning van minijobbers in Duitsland te ondersteunen.

• Overeenkomstsjabloon > Werkuren en periodes > Kostenperiodes.

Ja

Overschrijding werktijd zonder pauze

Maximale werktijd zonder pauze overschreden volgens overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

• A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als geplande uren
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Geavanceerde instellingscategorieën > Pauzeregels en wijzigingen in de planning > Maximale werkuren zonder pauzes (u)
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Late planning wijziging

U bewerkt de planning van de betreffende werknemer binnen de opzegtermijn zoals gedefinieerd in de overeenkomst / overeenkomstsjabloon.

• Overeenkomstsjablonen > Regels voor uren > Planning wijzigingen

Ja

'Maximale uren per dag'

Werknemer heeft meer uren per dag ingepland dan toegestaan volgens de overeenkomst/overeenkomstsjabloon. Bij het bepalen of de uren zijn overschreden, houdt Quinyx rekening met:

• Gewerkte uren voor die diensten die een klokactie hebben.
  • Geplande uren voor diensten zonder klokactie.
  • Quinyx houdt momenteel geen rekening met klokacties zonder diensten/taken.

Dit geldt allemaal ongeacht of de dienst (absentie diensten inbegrepen) in kwestie is in het verleden of in de toekomst, zolang het maar op de betreffende dag is.

• Overeenkomst > Pauzeregels en wijzigingen in de planning > Bereken pauzes als werktijd
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als geplande uren
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als gewerkte uren - Opmerking: alleen voor diensten met een klokactie.
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Accountinstellingen > Absentie instellingen > Absentiereden type > Telt als gewerkte uren
  • Unit instellingen / Overeenkomst instellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rustperiode (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Maximale geplande uren per week overschreden

Werknemer heeft meer uren per week ingepland dan toegestaan volgens de overeenkomst/overeenkomstsjabloon. Bij het bepalen of de uren zijn overschreden, houdt Quinyx rekening met:

• Gewerkte uren voor die diensten die een klokactie hebben.
  • Geplande uren voor diensten zonder klokactie.
  • Quinyx houdt momenteel geen rekening met klokacties zonder diensten/taken.

Dit geldt allemaal ongeacht of de dienst (absentie diensten inbegrepen) in kwestie is in het verleden of in de toekomst, zolang het maar gedurende de betreffende week is.

• A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als geplande uren
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als gewerkte uren - Opmerking: alleen voor diensten met een klokactie.
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Accountinstellingen > Absentie-instellingen > Type absentiereden > Telt als gewerkte uren
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rustpauze (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Minimumvereiste dagelijkse rust niet gehaald

Werknemer heeft geen opeenvolgende rustperiode op deze dag die overeenkomt met of langer is dan het minimum dat in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon is gedefinieerd. Absentiediensten worden niet meegerekend.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Min. rust selectievakje. Opmerking: Als het selectievakje is aangevinkt, moet de rust de dagelijkse rustpauze overschrijden.
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Min. rust veld
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Geavanceerde instellingen voor diensttype > Tellen als stand-by uren Gewoon, Gekwalificeerd, Extra worden allemaal beschouwd als rust.
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rustperiode (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Minimum wekelijkse rustperiode niet gehaald

De werknemer heeft deze week geen opeenvolgende rustperiode die overeenkomt met of langer is dan het minimum dat is vastgesteld in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon. Afwezigheidsdiensten worden niet meegerekend.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Minimum rust/week
  • A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Geavanceerde instellingen voor diensttype > Tellen als stand-by uren > Gewoon, Gekwalificeerd, Extra worden allemaal beschouwd als rust.
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rustperiode (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Het aantal pauzes per dienst overschrijdt het toegestane maximum

Het maximum aantal pauzes per dienst zoals gedefinieerd in de unitinstellingen wordt overschreden.

• Accountinstellingen > Groepsbeheer > [Naam van unit] > Geavanceerde unitinstellingen > Pauzes/dienst

Nee

'Overlapping shift' - 'Overlappende dienst'

Twee of meer diensten overlappen elkaar.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Toestaan overschrijven bij overlappende diensten

Afhankelijk van de instelling links

De dienst overlapt met een absentiedienst.

De dienst die u probeert toe te voegen overlapt met een absentiedienst.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Toestaan overschrijven bij overlappende diensten

Afhankelijk van de instelling aan de linkerkant'

Geplande maximale opeenvolgende dagen

De werknemer is ingepland voor meer opeenvolgende dagen dan het maximum zoals vastgelegd in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

'Deze validatie telt diensten die over meerdere dagen lopen als één' dag gepland.

Absentiediensten worden niet meegerekend.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Max dagen
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst - "Tellen als geplande uren" (ja/nee)
  • A) Geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) Geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Dageraad: Geen instelling, deze waarschuwing kijkt naar de kalender Dagbegin, altijd 00:00.
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Gepland minder dan het minimum aantal vrije dagen

Waarschuwt als de werknemer niet voldoende vrije dagen heeft gekregen na een bepaald aantal opeenvolgende werkdagen. De werkelijke waarden die de waarschuwing hebben veroorzaakt, zijn zichtbaar.

Afwezigheidsdiensten worden niet meegerekend.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Max dagen (alleen gebruikt in combinatie hiermee, na max dagen moet je x dagen vrij zijn)
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Vrije dagen
  • A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst - "Tellen als geplande uren" (ja/nee)
  • Dagbegin: Geen instelling, deze waarschuwing kijkt naar de kalender dagbegin, altijd 00:00.
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

?

Gepland meer dan ( x ) dagen met meer dan ( y ) uur in ( z ) dagen

Deze waarschuwing wordt het beste uitgelegd aan de hand van een voorbeeld.

Bijvoorbeeld, als de velden van de overeenkomst zijn ingevuld zoals in de onderstaande afbeelding, en de werknemer waar je een dienst aan wilt toevoegen al >10 uur aan diensten heeft op 2 dagen binnen een periode van 5 dagen, dan krijg je de volgende waarschuwing wanneer je het voor de derde dag probeert toe te voegen: Overschrijding van 2 dagen met het maximale aantal van 10 uur gedurende 5 dagen (absentiediensten inbegrepen).

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Tijdens dagen + Maximale dagen + Met overuren
  • A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als geplande uren
  • A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Accountinstellingen > Absentie-instellingen > Type absentiereden > Telt als gewerkte uren
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagelijkse rustperiode (zoals beschreven hier).
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

Pauzetijd van dienst overschrijdt het toegestane maximum

De totale pauzetijd overschrijdt het toegestane maximum zoals gedefinieerd in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Maximale pauze (minuten)

Ja

Dienstlengte is korter dan de minimale dienstlengte

De dienst is korter dan toegestaan zoals gedefinieerd in de overeenkomst/overeenkomstsjabloon.

• A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst > Tellen als geplande uren
  • A) geavanceerde instellingen voor diensttype, of B) geavanceerde instellingen voor dienst > Vrije dag
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor werktijd > Minimale dienstlengte
  • Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Tijd > Salarissen genereren op taak

Ja

De werknemer heeft geen geldige overeenkomst

Er is geen overeenkomst voor de werknemer op de geselecteerde datum.

NA

Nee

De dienst is ingepland op een feestdag

De werknemer is ingepland op een datum die is geconfigureerd als een feestdag op globaal, unit-groep of overeenkomstsjabloon niveau.

• Overeenkomst / Overeenkomstsjabloon > Regels voor uren > Feestdagen inplannen
  • Unitinstellingen / Overeenkomstinstellingen > Regels voor uren > Dagbegin dagelijkse rust (zoals beschreven hier).

Ja

Deze datum kan niet worden ingepland in combinatie met de andere geselecteerde data.

Deze datum is geconfigureerd als niet inplanbaar voor de werknemer als er een dienst is op een bepaalde feestdag voor dezelfde werknemer.

• Accountinstellingen / Overeenkomstsjabloon > Feestdagen > Uitgesloten data voor inplannen
  • Quinyx dagbegin beschouwd: geen, alleen kalenderdatum.

Ja

Deze dag is twee jaar op rij ingepland.

De betreffende werknemer was het afgelopen jaar op dezelfde kalenderdatum ingeroosterd. Ook die kalenderdatum was in Quinyx geconfigureerd als een feestdag.

• Accountinstellingen / Overeenkomstsjablonen > [Naam van de feestdag] > Werknemer kan twee jaar achter elkaar op deze feestdag werken
  • Quinyx daybreak overwogen: geen, alleen kalenderdatum.

Ja

Lees meer over basisroostervalidaties hier.

Absenties en validaties

Als er een absentie is die een deel van een dienst bestrijkt en u wijzigingen aanbrengt in het deel van de initiële dienst dat niet wordt bestreken door een absentie en deze wijzigingen opslaat, zal Quinyx alleen het deel van de dienst dat niet wordt bestreken door een absentie valideren.