Gebeurtenisbeheer

Updated by Leigh Hutchens

Gebeurtenissen zijn alle gebeurtenissen die zouden resulteren in een verhoging of verlaging van uw prognosewaarden en daarmee ook uw optimale personeelsbezetting. In Quinyx kunt u gebeurtenissen definiëren en ervoor zorgen dat uw prognoses realistischer zijn, zelfs tijdens deze speciale gebeurtenissen, terwijl u er tegelijkertijd voor zorgt dat u plant op basis van de juiste benodigde personeelsbezetting.

Gebeurteniscategorieën

Gebeurteniscategorieën definiëren en beperken het type gebeurtenissen dat managers kunnen creëren voor hun districten, units en secties. Het is een manier om ervoor te zorgen dat hetzelfde type gebeurtenissen in de hele organisatie kan worden gebruikt. Gebeurtenissen kunnen niet worden toegevoegd met een andere gebeurteniscategorie dan degene die is geconfigureerd.

Gebeurteniscategorieën kunnen worden gedefinieerd in Account > Optimalisatie-instellingen > Gebeurteniscategorieën.

Gebeurteniscategorieën toevoegen

Door op de knop Nieuw toevoegen te klikken, kunt u kiezen tussen Handmatig maken of Feestdagen importeren. Bij het handmatig maken voegt u een Aangepaste gebeurtenis toe en kunt u een naam kiezen. Bij het importeren van feestdagen voegt u automatisch categorieën toe op basis van een HolidayAPI-import. Zodra een gebeurteniscategorie is gemaakt, wordt deze automatisch toegevoegd aan de pagina Gebeurteniscategorieën en op de pagina Gebeurtenissen is het mogelijk om elke gebeurtenis te maken op basis van die categorie.

Adding event categories button

Automatisch toevoegen van gebeurteniscategorieën door het importeren van HolidayAPI

Bij het importeren van feestdagen kunnen de volgende gegevens in twee stappen worden gedefinieerd:

Jaar

Selecteer één of meer jaren waarvoor u de feestdagen wilt importeren.

Land

Selecteer het land waaruit u de feestdagen wilt importeren.

Taal

Selecteer de taal waarin u de feestdagen wilt presenteren.

Feestdagen importeren

Selecteer de gewenste feestdagen uit de lijst. U kunt geen feestdagen selecteren die al zijn geïmporteerd voor hetzelfde jaar.

Zodra de feestdagen zijn geïmporteerd, worden ze automatisch aangemaakt als actieve gebeurteniscategorieën en toegevoegd aan de pagina Gebeurteniscategorieën. Tegelijkertijd worden er automatisch daadwerkelijke gebeurtenissen aangemaakt en toegevoegd aan de pagina Gebeurtenissen (uitgelegd in het gedeelte Gebeurtenisconfiguratie van dit artikel).

Import holidays from the Event categories page

Gebeurteniscategorieën bewerken

U kunt de naam van een van de gebeurteniscategorieën bewerken. Bovendien kunt u elke gebeurteniscategorie tussen actief of inactief schakelen. Eventuele aanpassingen die worden gemaakt, zijn van toepassing op alle gebeurtenissen met die gebeurteniscategorie geselecteerd, evenals de vervolgkeuzelijst Gebeurteniscategorie bij het toevoegen van een nieuwe gebeurtenis op de gebeurtenissenpagina.

Categorieën van gebeurtenissen verwijderen

Door het selecteren van het Verwijder icoon, heeft u de mogelijkheid om eventuele aangemaakte categorieën van gebeurtenissen te verwijderen. Alleen categorieën van gebeurtenissen zonder enige gebeurtenissen met die geselecteerde categorie kunnen worden verwijderd. Als u deze categorie van gebeurtenissen nog steeds wilt verwijderen, moet u eerst alle gebeurtenissen met deze geselecteerde categorie verwijderen.

Gebeurtenisconfiguratie

Gebeurtenissen bekijken

Gebeurtenissen kunnen geconfigureerd worden binnen het prognose-tabblad onder Gebeurtenissen voor alle gebruikers met schrijftoegang tot het Prognose Overzicht.

De gebeurtenissen worden gevisualiseerd op basis van de geselecteerde groep in de hiërarchie in de gebeurtenissentabel en de prognosegrafiek en -tabel. Daarom kunt u bij het bekijken van Unit A alleen gebeurtenissen zien die relevant zijn voor Unit A. Om gebeurtenissen te bekijken die relevant zijn voor andere units, moet u een ander niveau in de groepshiërarchie selecteren.

In de gebeurtenissentabel worden standaard alle gebeurtenissen vanaf de huidige datum en één jaar vooruit weergegeven. Gebruik alstublieft Aanpassen weergave om een aangepaste tijdsperiode te selecteren.

Voor elke gebeurtenis kunt u de specifieke tijdsperiode van de gebeurtenis, de configuratie en de groep waarvoor de gebeurtenis is aangemaakt bekijken.

In de prognosegrafiek en -tabel worden ook gebeurtenissen gevisualiseerd om aan te geven waar binnen de tijdsperiode de prognosevariabelen worden beïnvloed door gebeurtenissen. Gebeurtenissen worden in de prognosegrafiek aangegeven door een lichtblauwe schaduw binnen de periode waarin de gebeurtenis plaatsvindt. Door op de schaduw te klikken, wordt een zijpaneel geopend met informatie over de gebeurtenis. Deze informatie omvat de categorie van de gebeurtenis, eventuele opmerkingen, de periode waarin de gebeurtenis van toepassing is en de groep waarvoor de gebeurtenis is gemaakt.

Als u over de prognosegrafiek beweegt, wordt de gebeurtenis ook onder de variabelen in de weergave weergegeven om aan te geven dat er een actieve gebeurtenis is in de bekeken periode.

In de prognosetabel geeft een blauw punt op de variabelen van vorig jaar aan dat er op die dag het jaar ervoor een gebeurtenis plaatsvond. De blauwe kleur op de dagen en uren geeft aan dat er in de huidige geselecteerde tijdsperiode een gebeurtenis plaatsvindt.

Gebeurtenissen toevoegen

Gebruikers met schrijftoegang tot het overzicht van de prognose kunnen gebeurtenissen toevoegen. De volgende gegevens kunnen per gebeurtenis worden gedefinieerd.

Gebeurteniscategorie

Het selecteren van een gebeurteniscategorie is een verplichte vereiste. De opties in de vervolgkeuzelijst zijn gebaseerd op de gebeurteniscategorieën die zijn gedefinieerd in Account > Optimalisatie-instellingen > Gebeurteniscategorieën.

Opmerking

Voeg eventuele opmerkingen of aanvullende details toe die relevant zijn voor de gebeurtenis.

Selecteer tijdsbestek

Het selecteren van een tijdsbestek is een verplichte vereiste. Selecteer een start- en einddatum in de toekomst of het verleden wanneer de gebeurtenis zal plaatsvinden. Gebeurtenissen kunnen voor hele dagen worden toegevoegd door Alles dag te selecteren, of voor een deel van een dag door de start- en eindtijden te definiëren.

Selecteer groepen

Het selecteren van de relevante groep is een verplichte vereiste. Gebeurtenissen kunnen in één keer worden toegevoegd voor de hele organisatie, of voor specifieke districten, units en secties. U kunt ook meerdere districten, units en secties selecteren. De beschikbare groepen om te selecteren zijn afhankelijk van uw rol en toegangsrechten binnen die groepen.

Selecteer variabelen

Het selecteren van de relevante variabelen is een verplichte vereiste. Standaard worden alle variabelen geselecteerd. Alleen prognoseconfiguratievariabelen met een gedefinieerde externe ID kunnen worden geselecteerd. De variabelen kunnen prognoses zijn die zijn gemaakt door Quinyx-algoritmen of prognoses die zijn geïmporteerd via externe systemen.

Configuratie instellen

Het instellen van de configuratie van het effect van een gebeurtenis is een verplichte vereiste. Gebeurtenissen kunnen geconfigureerd worden om de geselecteerde prognosewaarden te verhogen of verlagen met een specifiek percentage of een specifieke absolute waarde. De aanpassing zal worden toegepast op elke gegevenswaarde op het laagste niveau en niet direct op de geaggregeerde uur- of dagwaarden. Bijvoorbeeld, een gebeurtenis met een absolute aanpassing van +10 zal elke gegevenspunt op bijvoorbeeld een 15-minuten niveau verhogen met die waarde, wat resulteert in een totale verhoging van +40 bij het bekijken van de dagelijkse aggregatie. U kunt ook de configuratie instellen op gesloten in gevallen waarin de geselecteerde groep gesloten is gedurende de periode van deze gebeurtenis, en alle prognosewaarden worden ingesteld op 0.

Zodra u de gebeurtenis opslaat, wordt het geconfigureerde effect toegepast op alle variabelen voor de geselecteerde groep(en) binnen het opgegeven tijdsbestek. Bijvoorbeeld, alle prognosewaarden voor alle buckets binnen een dag zullen met 10% toenemen. Als u meerdere gebeurtenissen heeft toegevoegd voor dezelfde tijdsperiode waarbij de ene gebeurtenis een percentageaanpassing heeft terwijl de andere een absolute aanpassing heeft, dan wordt de percentageaanpassing eerst toegepast en wordt de absolute aanpassing toegevoegd of afgetrokken van de nieuwe waarden waarin de percentageaanpassingen zijn opgenomen. Dit is het geval ongeacht welke van de gebeurtenissen als eerste is toegevoegd.

Automatisch toevoegen van gebeurtenissen vanuit HolidayAPI

Zodra feestdagen zijn geïmporteerd op de pagina Gebeurteniscategorieën en gebeurteniscategorieën zijn aangemaakt, worden tegelijkertijd daadwerkelijke gebeurtenissen automatisch aangemaakt en toegevoegd aan de pagina Gebeurtenissen. Alle gebeurtenissen zullen overeenkomen met de details die zijn teruggegeven door de HolidayAPI:

Gebeurteniscategorie

Gebeurteniscategorieën zullen overeenkomen met de geïmporteerde feestdag en kunnen niet worden gewijzigd.

Selecteer tijdsbestek

Data zullen overeenkomen met de geïmporteerde feestdag en kunnen op elk moment worden gewijzigd.

Selecteer groepen

Gebeurtenissen worden aangemaakt voor de hele organisatie.

Selecteer variabelen

Standaard zijn alle variabelen geselecteerd en dit kan op elk moment worden gewijzigd.

Stel configuratie in

De configuratie wordt ingesteld op Handmatig effect met een standaard aanpassing van 0 (nul) procent, wat op elk moment kan worden gewijzigd.

Gebeurtenissen bewerken

Gebeurtenissen kunnen op twee verschillende niveaus worden bewerkt:

1. Aanpassingen aan de gebeurtenis worden toegepast op alle groepen binnen de gebeurtenis.
  2. Aanpassingen aan de gebeurtenis worden alleen toegepast op de geselecteerde groep en eventuele onderliggende groepen.

Alle groepen binnen de gebeurtenis

Als u wilt dat bewerkingen op de gebeurtenis van toepassing zijn op alle groepen waarvoor de gebeurtenis relevant is, moet de gebeurtenisaanpassing worden gedaan op het groepsniveau waarvoor de gebeurtenis is aangemaakt. Alleen managers met toegang tot dat groepsniveau kunnen wijzigingen aanbrengen in de hele groep.

Bijvoorbeeld, als de gebeurtenis is aangemaakt voor de hele organisatie, moet u de gebeurtenissen voor de hele organisatie bekijken om de aanpassingen toe te passen.

Alleen de geselecteerde groep en eventuele onderliggende groepen

Stel dat er een gebeurtenis is aangemaakt op een hoger groepsniveau (bijvoorbeeld de hele organisatie), maar u wilt aanpassingen maken aan de gebeurtenis alleen voor een specifiek district, unit of sectie. In dat geval moet u de aanpassing maken op het groepsniveau waarvoor u de aanpassing wilt laten gelden.

Aanpassingen die op een lager groepsniveau worden gemaakt, zijn van toepassing op de geselecteerde groep (bijvoorbeeld Unit A) en eventuele onderliggende groepen (Sectie X, Sectie Y en Sectie Z). De groepskolom in de gebeurtenistabel zal veranderen naar de groep waarvoor de overschrijvingsaanpassing is gemaakt.

Verdere aanpassingen die op groepsniveau worden gemaakt voor de gebeurtenis waarvoor de gebeurtenis is aangemaakt, zijn niet langer van toepassing op de groep (en de onderliggende groepen) waarvoor de overschrijvingsaanpassing is gemaakt.

Herstellen van gebeurtenisconfiguraties

Als er een wijziging is aangebracht in een gebeurtenis op een lager groepsniveau (bijv. Unit A) dan de groep waarvoor de gebeurtenis is aangemaakt (bijv. de hele organisatie), geldt er een andere gebeurtenisconfiguratie dan de algemene configuratie van die gebeurtenis. Het is niet mogelijk om de gebeurtenis op een lager groepsniveau te verwijderen, ook al is de gebeurtenisconfiguratie gewijzigd, omdat de gebeurtenis nog steeds op een hoger groepsniveau is aangemaakt. Door echter het effect van de gebeurtenis in de handmatige configuratie op 0% in te stellen, heeft de gebeurtenis geen invloed meer op de prognose niveaus binnen de geselecteerde groep (bijv. Unit 1).

Als de aanpassing die is gemaakt in de gebeurtenisconfiguratie op een lager groepsniveau niet langer relevant is en de algemene configuratie van de gebeurtenis moet worden toegepast, is het mogelijk om de configuratie te herstellen door Herstellen te selecteren. Zodra dit is geselecteerd, keert de configuratie terug naar de algemene configuratie en worden eventuele aanpassingen die zijn gemaakt in de gebeurtenis op een hoger groepsniveau opnieuw toegepast op de geselecteerde groep.

Gebeurtenissen verwijderen

Zodra een gebeurtenis niet langer relevant is, kan deze op groepsniveau worden verwijderd waarvoor deze is gemaakt. Bijvoorbeeld, het verwijderen van een gebeurtenis die is gemaakt voor een hele District A kan niet worden verwijderd bij het bekijken van de gebeurtenis op eenheden of secties binnen deze district, maar moet worden verwijderd op de district zelf. Het is daarom onmogelijk om gebeurtenissen op een hoger groepsniveau te verwijderen wanneer u alleen toegang heeft tot een lager groepsniveau. Door echter het effect van de gebeurtenis in de handmatige configuratie op 0% in te stellen, heeft de gebeurtenis geen invloed meer op de prognose niveaus binnen de geselecteerde groep (bijv. Unit 1), terwijl het nog steeds invloed heeft op de prognose niveaus van alle andere niveaus binnen de groep (bijv. District A).

Zodra een gebeurtenis is verwijderd, wordt deze verwijderd uit alle niveaus binnen de geselecteerde groep, inclusief eventuele niveaus waar een aanpassing overschreven kan zijn. Alle prognose niveaus worden teruggezet naar de waarden zonder het effect van de gebeurtenis toegepast.

Gegevenspaneel gebeurtenis

In het gebeurtenispaneel kunnen gebruikers met lees- of schrijftoegang meer details krijgen over een specifieke gebeurtenis. Door de gebeurtenis te selecteren in het tabblad Gebeurtenissen, wordt het paneel geopend en kunt u het volgende zien:

• De geselecteerde gebeurteniscategorie voor de gebeurtenis
  • Eventuele relevante opmerkingen over de gebeurtenis
  • De tijdsduur van de gebeurtenis
  • De groep waarvoor de gebeurtenis is aangemaakt
  • Variabelen die worden beïnvloed door de gebeurtenis
  • Het effect van de gebeurtenis op de beïnvloede variabelen wordt weergegeven als een percentage of als een absoluut getal

Gebeurtenissen en optimale personeelbezetting

Bij het toevoegen van een gebeurtenis die de prognosewaarden verhoogt, verlaagt of op nul zet, wilt u er ook voor zorgen dat de waarden voor optimale personeelbezetting worden aangepast om overeen te komen met die verhoging of verlaging. Optimale personeelbezetting kan worden berekend via Quinyx statische en dynamische regels, berekende variabelen of via het Quinyx arbeidsstandaardalgoritme.

Statische regels, dynamische regels en berekende variabelen

Als u statische regels, dynamische regels of berekende variabelen gebruikt om uw optimale personeelbezetting te berekenen, wordt het effect van de gebeurtenis op de optimale personeelbezetting automatisch toegepast zodra het effect van de gebeurtenis de onderliggende configuratievariabelen van de prognose heeft verhoogd/verlaagd. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat de waarden voor optimale personeelbezetting nog steeds relevant zijn, zowel met als zonder gebeurtenissen toegepast op de prognoses.

Quinyx arbeidsstandaardalgoritme

Als u het Quinyx arbeidsstandaardalgoritme gebruikt om uw personeelsbezetting te berekenen op basis van een Quinyx prognose, zal het effect van de gebeurtenis op de prognosevariabelen de optimale personeelsbezetting niet onmiddellijk verhogen of verlagen. Nadat u een gebeurtenis heeft toegevoegd, moet u de vraagprognose van Quinyx opnieuw uitvoeren om het effect toe te passen.

Gebeurtenissen in Pythia en Quinyx

Als u al gebeurtenissen heeft geconfigureerd in Pythia (AI-Optimalisatie) en gebeurtenissen in Quinyx wilt gaan gebruiken, maar ervoor wilt zorgen dat dezelfde gebeurtenis niet twee keer wordt toegepast, neem dan contact op met uw Quinyx-vertegenwoordiger. Gebeurtenissen kunnen alleen worden gebruikt in Pythia (AI-Optimalisatie) of in Quinyx.