Afwezigheidsinstellingen

Updated 20/7/21 by Leigh Hutchens

Verzuimredenen worden aangemaakt om verzuimtypen te groeperen, en bepalen in bepaalde salarissystemen waar een transactie in het salarisbestand terecht komt. U kunt voor elke verzuimsoort aangeven of deze loon (maar niet welke vergoedingssoort) voor de werknemer oplevert en of deze als gewerkte tijd wordt beschouwd. Ook kunt u instellen of de verlofsoort wordt aangemerkt als ziekte, verlof, vakantie of een ander soort verlof.

Lijst met afwezigheidstypes

Door te klikken op "Afwezigheidsinstellingen" onder het kopje "Afwezigheidsbeheer", kunt u afwezigheidstypes aanmaken, bewerken en sorteren en ook afwezigheidsredenen beheren:

Om een nieuw "Afwezigheidstype" aan te maken, moet u eerst een geldig "Afwezigheidsredentype" toevoegen.

Soorten afwezigheidsredenen beheren

Om typen afwezigheidsredenen te beheren, klikt u op "..." in de bovenhoek van de pagina en selecteert u "Typen afwezigheidsredenen beheren".

Vanuit het paneel "Typen afwezigheidsredenen beheren" kunnen uw types afwezigheidsredenen worden toegevoegd, bijgewerkt en verwijderd.

Soorten afwezigheidsredenen toevoegen

Klik op het plusteken in de rechterbovenhoek en er verschijnt een nieuw dialoogvenster:

Bij het configureren van een nieuw type afwezigheidsreden, kunt u:

1. Geef uw afwezigheidsreden typ een naam.
  2. Selecteer of het moet worden beschouwd als ziekte, vakantie of toestemming (niet verplicht).
  3. Selecteer of het op salaris gebaseerd moet zijn (niet verplicht).
  4. Selecteer of het als gewerkte uren moet worden geteld (niet verplicht).

Sla op wanneer u klaar bent, en uw nieuwe type afwezigheidsreden wordt in de lijst weergegeven.

Soorten afwezigheidsredenen bewerken

Klik op het penpictogram naast het type afwezigheidsreden dat u wilt bewerken. Er verschijnt een nieuw dialoogvenster:

Bewerk de informatie die u wilt wijzigen en sla deze op wanneer u klaar bent om uw wijzigingen op te slaan.

Type afwezigheidsreden verwijderen

Klik op het prullenbakpictogram naast het type afwezigheidsreden dat u wilt verwijderen. Er verschijnt een bevestigingsbericht:

Klik op verwijderen als u verder wilt gaan met het verwijderen van het type afwezigheidsreden. Het type afwezigheidsreden wordt dan verwijderd en het dialoogvenster wordt gesloten.

Als het type afwezigheidsreden is gekoppeld aan een afwezigheidstype, is het niet mogelijk om het te verwijderen. Koppel het type afwezigheidsreden los van het afwezigheidstype om door te gaan met verwijderen.

Afwezigheidstypen beheren

Nadat u een 'Type afwezigheidsreden' heeft aangemaakt, kunt u een nieuw 'Type afwezigheid' aanmaken.

Om een afwezigheidstype toe te voegen, klikt u op "Voeg afwezigheidstype toe" in de lijstweergave en een nieuw dialoogvenster zal verschijnen.

Bij het configureren van een nieuw verzuimtype kunt u:

1. Geef je afwezigheidstype een naam, afkorting en afwezigheidscode.
  2. Koppel het aan een bestaand type afwezigheidsreden.
  3. Configureer de rekenregels.
  4. Definieer hoe het nieuwe verzuimtype van invloed moet zijn op bestaande ploegen.
  5. Pas eventuele aanvullende, geavanceerde configuraties toe.

Houd er rekening mee dat het selectievakje "Geselecteerde salarissoorten op overeenkomstsjablonen activeren" standaard is uitgeschakeld. Als u dit vakje aanvinkt, worden alle salarissen geactiveerd op het overeenkomstsjabloon, maar als u het verzuimtype hier opslaat, wordt het selectievakje nu uitgeschakeld. Kortom, de wijzigingen zijn van toepassing op de overeenkomstsjabloon, maar het selectievakje wordt altijd teruggezet naar niet-aangevinkt. Dit is verwacht gedrag.

Eenmaal gedaan opslaan, en uw afwezigheidstype zal zichtbaar zijn in de lijst met afwezigheidstypes.

Om te bewerken, klikt u op de naam van het afwezigheidstype dat u wilt wijzigen. Om te verwijderen, klikt u op het bijbehorende prullenbakpictogram.

Salarissoorten koppelen

Voor elke verzuimsoort kunt u een nieuwe koppeling maken met een bestaand "Salarissoort".

In de lijstweergave kun je zien of een salarissoort is gekoppeld aan de specifieke verzuimsoort. Om dat te configureren, klikt u op het pictogram van de paperclip naast het type afwezigheid dat u wilt beheren:

Vanuit het paneel "Verbonden salarissoorten" heeft u een overzicht van de verschillende salarissoorten die bij een specifieke verzuimsoort horen. Hier kan je:

1. Voeg een nieuwe salaristypeverbinding toe door op het "+"-pictogram te klikken.
  2. Bewerk een bestaande koppeling van het salaristype door op het "potlood"-pictogram te klikken.
  3. Verwijder een bestaande koppeling van het salaristype door op het "prullenbak"-pictogram te klikken.

Wanneer u een salaristype toevoegt of verwijdert, kunt u ook geavanceerde configuraties definiëren die uniek zijn voor die combinatie van afwezigheidstype en salaristype.

Bij het maken van een koppeling aan een salarissoort leg je de koppeling tussen een specifieke verzuimsoort en een bestaande salarissoort. Lees ons artikel Salarissoorten bekijken, toevoegen en bewerken om te leren hoe u een nieuw salaristype aanmaakt.