Zweedse "Wachtdagvermindering"

Updated by Leigh Hutchens

Let op dat Karensavdrag iets is dat specifiek is voor de Zweedse markt en niet per se op u van toepassing is. Het doel van deze Engelse versie is om niet-Zweedstalige werknemers die in Zweden werken te voorzien van de nodige informatie om binnen hun bedrijf te kunnen functioneren.

Achtergrond

(hieronder is afkomstig van Försäkringskassan's website)

"De wachtdagvermindering of karensavdrag is op 1 januari 2019 ingevoerd en heeft de voormalige wachtdag vervangen. Het doel van de verandering was om de vermindering bij ziekte eerlijk en voorspelbaar te maken.

De wachtdagvermindering/karensavdrag bedraagt 20% van het ziekengeld dat de werknemer ontvangt in een gemiddelde week dat hij/zij ziek is. Meestal wordt de vermindering berekend door het payrollsysteem ...... De gedetailleerde berekening van het karensavdrag kan worden bepaald door de collectieve overeenkomst."

Een aantal collectieve overeenkomsten hebben een wachtdag afgesproken om de wachtdagvermindering te beheren. Controleer wat van toepassing is in uw eigen collectieve overeenkomst. Hieronder volgt een voorbeeld uit de Retail-overeenkomst.

Wachttijd/Karensperiode

• De wachttijd of karensperiode is het eerste deel van de ziekteverlofperiode dat de werknemer zou hebben gewerkt als hij niet ziek was geweest.
  • De lengte van de wachttijd wordt berekend als 20% van de vooraf overeengekomen gemiddelde wekelijkse arbeidstijd.
  • Voor de periode na de wachttijd tot de 14e dag wordt ziekengeld (inclusief ziek-UT) betaald.

Instellingen

Er moeten minimaal 3 gekoppelde salarissoorten zijn aan een ziekteverzuimreden om de juistheid van de wachttijddeductie/karensavdrag en eventuele kostencalculaties te waarborgen.

1. Karens voor de karensperiode zonder loonkosten en geen koppeling met ziek-UT.
  2. Ziek tot 14 dagen met 80% loonkosten en koppeling met ziek-UT.
  3. Ziek vanaf dag 15 zonder loonkosten en geen koppeling met ziek-UT.

Vervolgens maakt u de verzuimreden voor ziekteverlof aan in Accountinstellingen -> Absentie-instellingen -> Bewerken/Aanmaken verzuimtype -> Opslaan. Daarna kunt u de gewenste salarissoorten toevoegen.

Salarissoort 1 - "Karens"

De instelling voor de Karens moet worden ingevoerd met een maximum dat overeenkomt met 100% van een nominale dag voor de gehele periode, wat overeenkomt met 20% van de wekelijkse arbeidstijd.

Het parttime percentage moet in aanmerking worden genomen om de duur van een gemiddelde werkdag aan te passen voor een parttime werknemer op basis van het huidige parttime percentage.

Om dit te configureren, worden de volgende instellingen gemaakt:

• Definieer een maximum aantal uren: Ja (aangevinkt) en: 100 procent
  • Bereken het parttime percentage: Ja (aangevinkt)
  • Maximum geldig voor de geselecteerde periode: Ja (aangevinkt)
  • Genereer extra salarissoorten: Nee (niet aangevinkt)
  • Afhankelijk van dagnummering: Ja (aangevinkt)
  • Dag van afwezigheid 1-13
  • Definieer opvolgende salarissoort: Salarissoort 2 - "Ziek tot 14 dagen" (specificeer de salarissoort die gegenereerd moet worden voor ziektedagen 1-4)

Salarissoort 2 - "Ziek tot 14"

Ziekteverlof wordt gedurende de eerste 14 dagen door de werkgever betaald volgens de wet op het ziekengeld. Dit betekent dat we in combinatie met de wachtdagen aftrek/karensavdrag een andere gekoppelde salarissoort moeten creëren die wordt gegenereerd nadat de werknemer een wachtdagen aftrek/karensavdrag heeft gehad tot en met dag 14. Daarna moet er een andere salarissoort worden gegenereerd wanneer het UWV de verplichting tot vergoeding overneemt.

Om dit te configureren, worden de volgende instellingen gemaakt:

• Stel een maximum aantal uren in: Nee (niet aangevinkt)
  • Genereer extra salarissoorten: Ja (aangevinkt), dit is om ziekte-UT te genereren
  • Afhankelijk van de dagnummering: Ja (aangevinkt)
  • Absentiedag 14-14, de reden voor dag 14-14 is dat we 1-13 hebben ingevoerd in salarissoort 1 - "Karens" en daaropvolgende afwezigheid naar salarissoort 2 - "Ziek tot 14".
  • Stel daaropvolgende salarissoort in: Nee (leeg laten)

Salarissoort 3 - "Ziekte 15-"

Aangezien de verzekeringsmaatschappij vanaf dag 15 overneemt, moeten we hier een extra salarissoort definiëren om het juiste resultaat te genereren voor payroll en rapportage.

Om dit te configureren, wordt dit gedaan door de volgende instellingen in te voeren:

• Stel een maximum aantal uren in: Nee (niet aangevinkt)
  • Genereer extra loonsoorten: Nee (niet aangevinkt)
  • Afhankelijk van de dagnummering: Ja (aangevinkt)
  • Absentiedag 15-0, de reden voor dag 0 is dat het oneindig telt als het niet gedefinieerd is.
  • Stel daaropvolgende salarissoort in: Nee (leeg laten)

Deze instellingen werken alleen als het aantal werkdagen per week is gedefinieerd als 5 in het overeenkomstsjabloon.