Openingstijden - Standaard en speciale uren

Updated by Daniel Sjögren

U kunt openingstijden uploaden via REST API. Lees meer hier.

Openingstijden zijn de configuratie van de openingstijden binnen specifieke units, en ze definiëren de periode waarin vraag wordt gegenereerd.

Openingstijden kunnen rechtstreeks worden geconfigureerd in Quinyx of in Pythia (Quinyx AI-Optimalisatie) en deze openingstijden worden momenteel alleen gebruikt door de Quinyx Demand Forecasting-oplossing om ervoor te zorgen dat de vraag alleen wordt voorspeld binnen de daadwerkelijke openingstijden van de unit.

De geconfigureerde openingstijden worden nergens in de roosterview of elders in Quinyx gevisualiseerd of gebruikt, behalve binnen de Quinyx-algoritmen.

Openingstijdenconfiguratie in Quinyx

Als u al openingstijden hebt geconfigureerd in Pythia (AI-Optimalisatie) en u wilt openingstijden in Quinyx gaan gebruiken, neem dan contact op met uw Quinyx-vertegenwoordiger.

Openingstijden moeten worden geconfigureerd in Quinyx of in Pythia (AI-Optimalisatie), maar niet in beide. In Quinyx kunt u Openingstijden configureren in Groepsinstellingen > Openingstijden > Standaard- en speciale uren.

Openingstijden machtigingen

Om standaard of speciale openingstijden toe te voegen, te verwijderen of te bewerken, heeft u schrijftoegang nodig voor Instellingen om toegang te hebben tot Groepsinstellingen, maar ook tot Openingstijden. Gebruikers met leestoegang tot Instellingen of Openingstijden kunnen de openingstijden bekijken, maar ze kunnen geen aanpassingen maken.

Openingstijden toevoegen

Gebruikers met schrijftoegang tot Instellingen en Openingstijden kunnen openingstijden toevoegen.

Openingstijden kunnen alleen op unitniveau worden gedefinieerd in Groepsinstellingen door de unit te selecteren waarvoor u openingstijden wilt configureren in de hiërarchie in de rechterbovenhoek van het scherm.

Bij het configureren van openingstijden kunt u onderscheid maken tussen standaardtijden en speciale tijden.

Standaardtijden = algemene openingstijden binnen de unit die gedurende een langere periode van toepassing zijn
Speciale tijden = tijdelijke wijzigingen in openingstijden die binnen een bepaalde periode van toepassing zijn
Standaardtijden toevoegen

Selecteer Toevoegen > Standaardtijden in de rechterbovenhoek. In het zijpaneel kunt u het volgende configureren.

Configuratie

Beschrijving

Effectief vanaf

Selecteer de datum waarop de geconfigureerde openingstijden van toepassing moeten zijn.

U kunt niet dezelfde datum selecteren als een eerdere standaard openingstijd configuratie. Geen effectief tot datum is mogelijk om te configureren, en de configuratie wordt verondersteld effectief te zijn totdat nieuwe standaard openingstijden zijn geconfigureerd. Een nieuwe standaard openingstijd configuratie zal automatisch de effectief tot datum instellen op de datum voor de effectief vanaf datum van de nieuwe configuratie.

Weekdag

Voor periodes langer dan een week zullen dezelfde uren gelden voor dezelfde weekdag gedurende alle weken.

Open

Per dag van de week kunt u selecteren of de locatie geopend of gesloten is op die specifieke dag. Dit wordt gedaan door ervoor te zorgen dat het Open selectievakje is aangevinkt. Als de locatie gesloten is op een specifieke weekdag, vink dan het selectievakje uit. Standaard gaan we ervan uit dat de unit geopend is.

Tijdsbestek

Voer de tijd van de dag in waarop de locatie geopend is. Standaard is 08:00-17:00 ingevoerd. Openingstijden zijn alleen mogelijk om te configureren op een uurlijkse basis (bijv. sluiting om 20:45 is niet mogelijk). Als uw locatie open is na middernacht en het tijdsbestek bijvoorbeeld van 08:00-03:00 is, vul het dan op dezelfde rij in, er is geen noodzaak om de tijdperiode na middernacht op de volgende dag in te voeren

Als uw locatie langer dan 24 uur open is, bijvoorbeeld van 08:00 tot 12:00 de volgende dag, gebruik dan meerdere dagen om de juiste openingstijden te configureren:

Als uw locatie 24/7 open is, voer dan het tijdsbestek 00:00-00:00 in.

Het is mogelijk om openingstijden in te stellen met een nauwkeurigheid van 15 minuten. U kunt de vereiste waarden rechtstreeks in het veld typen of door op de klok te klikken en de juiste uren in de vervolgkeuzelijst te kiezen.
Toevoegen van speciale uren
Wanneer u speciale uren toevoegt, zullen de openingstijdconfiguraties voor de geselecteerde tijdsperiode de geconfigureerde standaard openingstijden voor de ingevoerde tijdsperiode overschrijven. Buiten de perioden waar speciale uren van toepassing zijn, worden standaarduren gebruikt.

Selecteer Toevoegen > Speciale uren in de rechterbovenhoek. In het zijpaneel kunt u configureren:

Configuratie

Beschrijving

Naam

• Voer een naam in om de periode te identificeren waarvoor speciale uren van toepassing zijn
  • Karakterlimiet is 45 tekens

Effectieve datums

Selecteer de datum reeks waarvoor de geconfigureerde openingstijden van toepassing moeten zijn. U kunt geen periode selecteren die overlapt met een andere configuratie van speciale openingstijden.

Weekdag

Dezelfde configuratiemogelijkheden als voor standaarduren, zie hierboven'.

Openen

Dezelfde configuratiemogelijkheden als voor standaarduren, zie hierboven'.

Tijdsbestek

Dezelfde configuratiemogelijkheden als voor standaarduren, zie hierboven'.

Openingstijden bewerken

Gebruikers met schrijftoegang tot Instellingen en Openingstijden kunnen openingstijden bewerken door het pen-icoon te selecteren voor een van de openingstijdconfiguraties.

Als de effectieve vanaf datum wordt aangepast voor een standaard openingstijdconfiguratie, zal dit ook de effectieve tot datum van de voorgaande standaard openingstijdconfiguratie aanpassen, indien van toepassing. Als de effectieve datums worden aangepast voor een speciale openingstijdconfiguratie, dan worden de standaard openingstijden, indien van toepassing, opnieuw toegepast.

Openingstijden verwijderen

Gebruikers met schrijftoegang tot Instellingen en Openingstijden kunnen openingstijden verwijderen door het verwijder-icoon te selecteren voor een van de openingstijdconfiguraties.

Als een standaard openingstijdconfiguratie wordt verwijderd, zal dit de effectieve tot datum van de voorgaande standaard openingstijdconfiguratie aanpassen, indien van toepassing. Als een speciale openingstijdconfiguratie wordt verwijderd, dan worden de standaard openingstijden, indien van toepassing, opnieuw toegepast.

Kopiëren Openingstijden

Gebruikers met schrijftoegang tot Instellingen en Openingstijden kunnen openingstijden kopiëren door het kopieericoon te selecteren voor een van de openingstijdconfiguraties en dezelfde openingstijden te kopiëren naar een andere periode.

Filteren en zoeken Openingstijden

Bij het configureren van openingstijden kunt u filteren in de lijst met openingstijdconfiguraties om alleen de jaren te tonen waarin u geïnteresseerd bent. Als er niets is geselecteerd, worden standaard alle jaren weergegeven. U kunt filteren op elk jaar waarop u openingstijden hebt geconfigureerd.

Bij het configureren van speciale openingstijden kunt u zoeken in de lijst met openingstijdconfiguraties om alleen de configuraties te tonen waarin u geïnteresseerd bent.

Openingstijden en vraagprognoses

De openingstijden die zijn geconfigureerd per unit of per attribuut/variabele worden standaard in overweging genomen door het Quinyx Demand Forecasting-algoritme. Dat betekent dat de prognose niet wordt gemaakt buiten de openingstijden en in plaats daarvan alle prognosewaarden buiten de openingstijden 0 zullen zijn. Als er geen openingstijden zijn geconfigureerd voor een specifieke unit, wordt ervan uitgegaan dat de unit geen specifieke openingstijden heeft en wordt de prognose gemaakt binnen de uren op basis van historische gegevens.

Configuraties van openingstijden zijn belangrijk in gevallen waarin de openingstijden vaak veranderen en u historische werkelijke gegevens heeft over de tijden van de dag waarop de locatie nu gesloten zou zijn.

Overlappende uren in dezelfde configuratie

Er verschijnt een extra waarschuwing wanneer een gebruiker probeert overlappende openingstijden toe te voegen in dezelfde configuratie. De waarschuwing verschijnt wanneer de openingstijd van de ene dag voor de sluitingstijd van de vorige dag ligt. Deze controle wordt alleen toegepast binnen dezelfde configuratie, niet over meerdere configuraties.