Werken met diensttypen

Updated by Daniel Sjögren

Lees meer over hoe u diensttypes kunt maken en gebruiken hier.

Wat is een diensttype?

In Quinyx worden diensten gebruikt om te definiëren welke uren de werknemer werkt, en ze kunnen ook aanvullende informatie bevatten. Diensten worden gemaakt vanuit diensttypes, en diensten zijn waar de werknemers op klokken. Diensten erven instellingen en eigenschappen van de diensttypes.

Er zijn twee verschillende manieren om diensttypes te maken in Quinyx:

• Gedeeld: Aangemaakt onder accountinstellingen en zichtbaar onder accountinstellingen en groepsinstellingen voor alle units. Gedeelde diensttypes kunnen alleen worden toegevoegd/bewerkt/geïnactiveerd door Level 1 managers, maar zijn zichtbaar en kunnen worden gebruikt door alle units voor roostering.
  • Lokaal: Aangemaakt onder groepsinstellingen, op unitniveau. Deze zijn alleen zichtbaar onder groepsinstellingen voor de groep (unit) waar ze zijn gemaakt en kunnen alleen worden gebruikt in de roostering door die specifieke unit.
Alle gedeelde diensttypes zijn gemarkeerd met een blauw label dat aangeeft dat de dienst gedeeld is.

Gedeelde (globale) diensttypes

Om de globale en gedeelde diensttypes toe te voegen, navigeert u naar Accountinstellingen > Diensttypes. Diensttypecategorieën zijn NIET verplicht om diensttypes te kunnen maken.

U kunt enkele instellingen kiezen voor het diensttype.

De lokale diensttypes hebben dezelfde instellingen, maar ze worden op lokaal niveau aangemaakt.

Alle instellingen worden overgenomen van de diensten die u aanmaakt naar uw diensttypes!
Secties kunnen NIET worden geassocieerd met uw gedeelde diensttypes. Secties kunnen alleen worden geassocieerd met lokale diensttypes die zijn aangemaakt onder Groepsinstellingen.

Klik op Toevoegen om een diensttype aan te maken. De instellingen die u kiest voor het diensttype worden overgenomen door de diensten die u daaruit aanmaakt in de planning.

Algemeen

Naam

Deze naam wordt weergegeven in de roosterview en voor de werknemer.

Kleur

De kleur die u kiest voor een diensttype is zichtbaar voor de planner in de roosterviews.

Omschrijving

U kunt een omschrijving toevoegen aan het diensttype. Dit is optioneel.

Start- en eindtijd

Dit kan worden gebruikt als de diensten gebaseerd op dit diensttype altijd dezelfde start- en eindtijden hebben. Als dat niet het geval is, laat het dan zoals het is 00:00-00:00, en dan definieert u de werktijden wanneer u de dienst aanmaakt in het basisrooster of de planning.

Het is gebruikelijk om een diensttype per locatie of per taak te benoemen. Dit is iets wat u moet bespreken met de Quinyx Applicatiespecialist, aangezien het in sommige gevallen als een structuurniveau kan worden gebruikt.

Pauzes

Pauzes

Klik op het plusteken om pauze(s) aan de dienst toe te voegen. Eventuele pauzes die moeten worden afgetrokken, moeten worden toegevoegd, maar ze kunnen ook worden toegevoegd wanneer u de dienst in het basisrooster of de planning maakt.

Dienstinformatie

Sectie

Bepaalt de standaardsectie van de unit waarop de dienst moet worden geplaatst.

Let op dat als een diensttype met een sectiewaarde wordt gebruikt bij het plannen in de weergave van een andere sectie van dezelfde unit, dan zal de standaardsectiewaarde worden genegeerd en overschreven door de sectiewaarde van de sectie die momenteel wordt bekeken/gepland.

Categorie

Voeg de dienst toe aan een categorie als u die heeft. Dit is niet verplicht en bestaat voornamelijk voor integratiedoeleinden.

Kostenplaats

Als u een kostenplaats toevoegt, betekent dit dat de kosten worden toegewezen aan die kostenplaats wanneer iemand op deze specifieke dienst werkt.

Project

Project is vergelijkbaar met een kostenplaats en biedt een extra niveau om op te volgen.

Salaristype regels

Salaristype regels

U kunt regels maken die bepaalde salaristypen genereren bij het gebruik van een specifiek diensttype.

Dit wordt gebruikt in complexe gevallen. Raadpleeg Quinyx Customer Support of, indien aanwezig in het project, uw Quinyx Application Specialist, als de regels nodig zijn. U kunt ook meer lezen over diensttypes en diensttype regels hier.

Kosten

Kosten

U kunt kostencalculaties configureren in Quinyx. De kosten worden gehaald uit de overeenkomst van de werknemer, maar het is ook mogelijk om kosten te berekenen voor niet-toegewezen diensten door een standaard uurloon in te stellen voor de diensttypes.

Vaardigheden

Vaardigheden

U kunt vaardigheden koppelen aan een dienst om ervoor te zorgen dat een werknemer over de juiste vaardigheden beschikt op de juiste plaats. Lees meer over het gebruik van vaardigheden hier.

Taken

Taken

Voeg taken toe aan de dienst voor de werknemer om aan te geven dat ze verschillende taken moeten uitvoeren tijdens de dienst. Lees meer over taken hier.

Geavanceerde instellingen

Standaard diensttypes zijn geconfigureerd in de Geavanceerde Unit instellingen. Lees meer over Groepsbeheer > Geavanceerde unit instellingen hier.

Productieve uren

Gebruik productieve uren als de dienst als productieve uren moet worden geteld. Niet-productieve tijd wordt niet meegenomen in de statistieken. De standaardinstelling van de Productieve uren instelling is "Ja, altijd”.

Bereikbare dienst

Gebruik dit als het salaristype voor bereikbare diensten moet worden gegenereerd tijdens het werken van deze dienst. Dit genereert de salaristypen genaamd "gewone bereikbaarheidsvergoeding (1070)", "gekwalificeerde bereikbaarheidsvergoeding (1071)" en "extra bereikbaarheidsvergoeding (1072)" die al zijn gedefinieerd in de lijst van salaristypen.

Stand-by dienst

Gebruik dit als het salaristype voor stand-by diensten moet worden gegenereerd tijdens het werken van deze dienst. Dit genereert de salaristypen genaamd "gewone stand-by vergoeding (1080)", "gekwalificeerde stand-by vergoeding (1081)" en "extra stand-by vergoeding (1082)" die al zijn gedefinieerd in de lijst van salaristypen.

Overwerk dienst

Door deze instelling te controleren, wordt een widget weergegeven in de samenvatting van het rooster in de mobiele app Genoemd widget toont een samenvatting van alle diensten in de gepubliceerde planning van de genoemde werknemer waar dit selectievakje is aangevinkt.

Tellen als geplande uren

Vink aan als de diensttijden moeten worden geteld als geplande uren.

Tellen als gewerkte uren

Vink aan als de geklokte tijd moet worden geteld als gewerkte uren.

Vrije dag

Vink aan als de dienst alleen moet worden gebruikt om vrije dagen te blokkeren. Dit zal een dienst creëren waarop u niet kunt klokken. Moet Tellen als geplande uren uitvinken.

Let op dat aangezien de instelling voor vrije dag per definitie een blokkering is om aan te geven dat de werknemer niet zou moeten werken tijdens dat tijdsbestek, vrije dag diensten ongewijzigd blijven wanneer u daar bovenop een absentie toevoegt. Dit geldt ook ongeacht wat u selecteert in de Diensten in deze periode dropdown in het Absentie toevoegen formulier dropdown."

Beschikbaar in Webpunch

Vink aan als de dienst beschikbaar moet zijn in Webpunch. Lees meer over Webpunch hier.

Hoe een diensttype te verwijderen of te deactiveren

Als u niet langer geïnteresseerd bent in het gebruik van een bepaald diensttype, kunt u het verwijderen of deactiveren.

Verwijderen van een diensttype

Lokaal: Als het diensttype lokaal is voor uw unit en nog niet is gebruikt om uw werknemers in te plannen, kunt u het verwijderen door naar Groepsinstellingen > Diensttypes > te gaan en op het prullenbakpictogram onder de Acties kolom te klikken.

Gedeeld (globaal): Als het diensttype wordt gedeeld met uw hele organisatie en nog niet is gebruikt om uw werknemers in te plannen, kunt u het verwijderen door naar Accountinstellingen > Diensttypes > te gaan en op het prullenbakpictogram onder de Acties kolom te klikken.

Deactiveren van een diensttype

Als een diensttype in het verleden is gebruikt voor het plannen, maar niet langer iets is dat u wilt weergeven bij het plannen van uw personeel, kunt u ervoor kiezen om het te deactiveren. Door een diensttype te deactiveren, kunt u eerdere gevallen waarin het is gebruikt behouden (zoals vergrendelde periodes), maar wordt het niet meer zichtbaar in uw dagelijkse activiteiten.

Lokaal: Als het diensttype lokaal is voor uw unit, kunt u het deactiveren door naar Groepsinstellingen > Diensttypes > [invoegen diensttype] > het selectievakje Actief uit te vinken > Opslaan.

Gedeeld (globaal): Als het diensttype wordt gedeeld met de hele organisatie, kunt u het deactiveren door naar Accountinstellingen > Diensttypes > [invoegen diensttype] > het selectievakje Actief uit te schakelen > Opslaan.

Als alternatief, als u gedeactiveerde diensttypes wilt weergeven, klikt u op het vervolgkeuzemenu Weergeven en vinkt u het selectievakje Inactieve diensttypes aan.

Gebruiksscenario's

• Als manager met toegang tot accountinstellingen kan ik een lijst zien van alle op accountniveau aangemaakte diensttypes.
  • Als manager met toegang tot accountinstellingen die de lijst van diensttypes op accountniveau bekijkt, kan ik basisinformatie zien over de diensttypes, zoals: Naam, vereiste vaardigheden, kleurvoorbeeld en eventuele vooraf gedefinieerde taken.
  • Als manager met toegang tot accountinstellingen die de lijst van diensttypes op accountniveau bekijkt, kan ik beslissen of ik inactieve diensttypes in de lijst wil zien of niet - de standaardinstelling moet zijn om ze NIET weer te geven.
  • Als manager met toegang tot accountinstellingen die de lijst van diensttypes op accountniveau bekijkt, kan ik de lijst doorzoeken om een specifiek diensttype te vinden.
  • Als manager met toegang tot groepsinstellingen kan ik een lijst zien van alle diensttypes die zijn aangemaakt op groepsniveau en/of op accountniveau, waarbij degenen die op accountniveau zijn aangemaakt het label GEDEELD hebben.
  • Als manager met toegang tot groepsinstellingen die de lijst van diensttypes op groepsniveau bekijkt, kan ik basisinformatie zien over de diensttypes, zoals: Naam, globaal/lokaal, vereiste vaardigheden, kleurvoorbeeld en eventuele vooraf gedefinieerde taak(taak).
  • Als manager met toegang tot groepsinstellingen die de lijst van diensttypes op groepsniveau bekijkt, kan ik duidelijk zien of een diensttype globaal (accountniveau) is en begrijpen dat ik dat diensttype niet kan bewerken.
  • Als manager met toegang tot groepsinstellingen die de lijst van diensttypes op groepsniveau bekijkt, kan ik beslissen of ik inactieve diensttypes in de lijst wil zien of niet en als ik ervoor kies om inactieve diensttypes te zien, moet het voor mij duidelijk zijn welke diensttypes inactief zijn en welke actief zijn - de standaardinstelling moet zijn om ze NIET te tonen.
  • Als manager met toegang tot groepsinstellingen die de lijst van diensttypes op groepsniveau bekijkt, kan ik de lijst doorzoeken om een specifiek diensttype te vinden.

Het gebruik van API's

Lees meer over het gebruik van API's met betrekking tot Planningen hier.