Frånvaroinställningar

Uppdaterad 20/7/21 av Leigh Hutchens

Frånvaroskälstyper skapas för att gruppera frånvarotyper och bestämmer i vissa lönesystem var en transaktion hamnar i lönefilen. Du kan ange för varje frånvarotyp om den ska generera lön (men inte vilken löntyp) för den anställde och om den kommer att betraktas som arbetad tid. Du kan också ställa in om typen av frånvaro ska betraktas som sjukdom, ledighet, semester eller annan typ av frånvaro.

Lista över frånvarotyper

Genom att klicka på "Frånvaroinställningar" under rubriken "Frånvarohantering" kan du skapa, redigera och sortera frånvarotyper samt hantera frånvarotyper:

För att skapa en ny "frånvarotyp" måste du först lägga till en giltig "frånvaro-orsakstyp."

Hantera orsaker till frånvaro

För att hantera frånvarotyper, klicka på "..." i det övre hörnet på sidan och välj "Hantera frånvarotyper."

Från panelen "Hantera frånvarotyper" kan dina orsaker till frånvaro läggas till, uppdateras och raderas.

Lägg till typer av frånvaroskäl

Klicka på plustecknet i det övre högra hörnet så visas en ny dialogruta:

När du konfigurerar en ny typ av frånvaro kan du:

1. Ange ditt frånvaroskäl ett namn.
  2. Välj om det ska betraktas som sjukdom, semester eller tillstånd (inte obligatoriskt).
  3. Välj om det ska vara lönebaserat (inte obligatoriskt).
  4. Välj om det ska räknas som arbetade timmar (inte obligatoriskt).

Spara när du är klar och din nya frånvarotyp visas i listan.

Redigera frånvarotyper

Klicka på pennikonen bredvid typen av frånvaroskäl som du vill redigera. En ny dialogruta visas:

Redigera informationen du vill ändra och spara när du är klar för att lagra dina ändringar.

Ta bort typ av frånvaroskäl

Klicka på papperskorgen ikonen bredvid den typ av frånvaro som du vill ta bort. Ett bekräftelsemeddelande visas:

Klicka på ta bort om du vill fortsätta med att radera typen av frånvaroskäl. Frånvaro-orsakstypen raderas sedan och dialogrutan stängs.

Om typen av frånvaroskäl är associerad med en frånvarotyp är det inte möjligt att ta bort den. Koppla bort frånvaro orsakstyp från frånvarotyp för att fortsätta med borttagningen.

Hantera frånvarotyper

När du har skapat en typ av frånvaroskäl kan du skapa en ny typ av frånvaro.

För att lägga till en frånvarotyp, klicka på "Lägg till frånvarotyp" i listvyn så visas en ny dialogpanel.

När du konfigurerar en ny frånvarotyp kan du:

1. Ge din frånvaro typ ett namn, förkortning och frånvarokod.
  2. Länka den till en befintlig typ av frånvaroskäl.
  3. Konfigurera beräkningsreglerna.
  4. Definiera hur den nya frånvarotypen ska påverka befintliga skift.
  5. Tillämpa eventuella ytterligare, avancerade konfigurationer.
Observera att kryssrutan "Aktivera valda lönearter på avtalsmallar" är avmarkerad som standard. Om du markerar den här rutan aktiveras alla löner i avtalsmallen, men när du sparar frånvarotypen här kommer kryssrutan att avmarkeras. Sammanfattningsvis kommer ändringarna att tillämpas på avtalsmallen, men kryssrutan återställs alltid till avmarkerad. Detta är förväntat beteende.

Spara när du är klar och din frånvarotyp visas i listan över frånvarotyper.

För att redigera, klicka på namnet på frånvarotypen du vill ändra. För att radera, klicka på tillhörande papperskorgen.

Anslutande lönetyper

För varje frånvarotyp kan du skapa en ny anslutning till en befintlig "löntyp".

I listvyn kan du se om en löntyp är kopplad till den specifika frånvarotypen. För att konfigurera det kan du klicka på klicka på gem-ikonen bredvid frånvarotypen du vill hantera:

Från panelen "Anslutna lönetyper" har du en översikt över de olika lönetyperna som är kopplade till specifik frånvarotyp. Här kan du:

1. Lägg till en ny löntypsanslutning genom att klicka på ikonen "+".
  2. Redigera en befintlig löntypsanslutning genom att klicka på "penna" -ikonen.
  3. Ta bort en befintlig löneförbindelse genom att klicka på ikonen "papperskorgen".

När du lägger till eller tar bort en löntyp kan du också definiera avancerade konfigurationer som är unika för den kombinationen frånvarotyp - löntyp.

När du skapar en koppling till en löntyp skapar du länken mellan en specifik frånvarotyp och en befintlig löntyp. Läs artikeln Visa, lägg till och redigera lönetyper för att lära dig hur du skapar en ny löntyp.