Händelsehantering

Uppdaterad av Leigh Hutchens

Händelser är alla händelser som antingen skulle resultera i en ökning eller minskning av dina prognosvärden och därmed också dina optimala bemanningsvärden. I Quinyx kan du definiera händelser och se till att dina prognoser är mer realistiska även under dessa speciella händelser samtidigt som du ser till att du schemalägger enligt rätt nödvändig bemanning.

Händelsekategorier

Händelsekategorier definierar och begränsar typen av händelser som chefer kan skapa för sina distrikt, enheter och avdelningar. Det är ett sätt att säkerställa att samma typ av händelser kan användas i hela organisationen. Händelser kan inte läggas till med någon annan händelsekategori än de som har konfigurerats.

Händelsekategorier kan definieras i Konto > Optimeringsinställningar > Händelsekategorier.

Lägga till händelsekategorier

Genom att välja knappen Lägg till ny kan du välja mellan Skapa manuellt eller Importera helgdagar. När du skapar manuellt lägger du till en Anpassad händelse och kan välja ett namn för den. När du importerar helgdagar lägger du automatiskt till kategorier efter en import från HolidayAPI. När en händelsekategori har skapats läggs den automatiskt till på sidan Händelsekategorier, och på sidan Händelser kommer det att vara möjligt att skapa vilken händelse som helst baserad på den kategorin.

Adding event categories button

Lägg automatiskt till händelseskategorier genom att importera HolidayAPI

När du importerar helgdagar kan följande detaljer definieras i två steg:

År

Välj ett eller flera år du vill importera helgdagar för.

Land

Välj det land du vill importera helgdagar från.

Språk

Välj det språk du vill att helgdagarna ska presenteras på.

Importera helgdagar

Välj önskade helgdagar från listan. Du kan inte välja helgdagar som redan har importerats för samma år.

När helgdagarna är importerade kommer de automatiskt att skapas som aktiva händelseskategorier och läggas till på sidan för händelseskategorier. Samtidigt kommer faktiska händelser att skapas automatiskt och läggas till på sidan för händelser (förklaras i avsnittet Händelsekonfiguration i den här artikeln).

Import holidays from the Event categories page

Redigera händelseskategorier

Du kan redigera namnet på vilken som helst av händelseskategorierna. Dessutom kan du växla mellan att aktivera eller inaktivera någon av händelseskategorierna. Alla justeringar som görs kommer att gälla för alla händelser med den valda händelseskategorin samt för rullgardinsmenyn för händelseskategorier när du lägger till en ny händelse på händelsessidan.

Radera händelsekategorier

Genom att välja Radera-ikonen har du möjlighet att radera skapade händelsekategorier. Endast händelsekategorier utan några händelser med den valda kategorin kan raderas. Om du fortfarande vill radera denna händelsekategori måste du först radera alla händelser med denna valda händelsekategori.

Händelsekonfiguration

Visa händelser

Händelser kan konfigureras inom prognosfliken under Händelser för alla användare med skrivåtkomst till Prognosöversikt.

Händelserna visualiseras baserat på den valda gruppen i hierarkin i händelsetabellen och prognosdiagrammet och tabellen. När du tittar på enhet A kan du bara se händelser som är relaterade till enhet A. För att se händelser som är relevanta för andra enheter måste du välja en annan nivå i grupphierarkin.

I händelsetabellen visas som standard alla händelser från dagens datum och ett år framåt. Använd Anpassa vy för att välja en anpassad tidsram.

För varje händelse kan du se den specifika tidsramen för händelsen, konfigurationen och gruppen som händelsen skapades för.

I prognosdiagrammet och tabellen visualiseras även händelser för att indikera var inom tidsramen prognosvariablerna påverkas av händelser. Händelser i prognosdiagrammet indikeras av en ljusblå skuggning inom den tidsperiod där händelsen äger rum. Genom att välja skuggningen öppnas en sidopanel som innehåller information om händelsen. Denna information inkluderar händelsens kategori, eventuella kommentarer, perioden då händelsen är tillämplig och gruppen för vilken händelsen skapades.

Genom att hålla muspekaren över prognosdiagrammet visas även händelsen under variablerna i vyn för att indikera att det finns en aktiv händelse under den undersökta perioden.

I prognostabellen indikerar en blå prick på föregående års variabler att en händelse ägde rum på den dagen året innan. Den blå färgen på dagarna och timmarna indikerar att en händelse äger rum under den aktuella valda tidsperioden.

Lägga till händelser

Användare med skrivåtkomst till prognosöversikten kan lägga till händelser. Följande detaljer kan definieras per händelse.

Händelsekategori

Att välja en händelsekategori är ett obligatoriskt krav. Alternativen i rullgardinsmenyn baseras på de händelsekategorier som definierats under Konto > Optimeringsinställningar > Händelsekategorier.

Kommentar

Lägg till eventuella kommentarer eller ytterligare detaljer som är relevanta för händelsen.

Välj tidsram

Att välja en tidsram är ett obligatoriskt krav. Välj start- och slutdatum i framtiden eller i det förflutna när händelsen kommer att äga rum. Händelser kan läggas till för hela dagar genom att välja Hela dagen, eller för en del av dagen genom att ange start- och sluttider.

Välj grupper

Att välja relevanta grupper är ett obligatoriskt krav. Händelser kan läggas till för hela organisationen på en gång, eller för specifika regioner, enheter och avdelningar. Du kan också välja flera regioner, enheter och avdelningar. De tillgängliga grupperna att välja beror på din roll och åtkomsträttigheter inom dessa grupper.

Välj variabler

Att välja relevanta variabler är ett obligatoriskt krav. Som standard är alla variabler valda. Endast prognoskonfigurationsvariabler med ett definierat externt ID kan väljas. Variablerna kan antingen vara prognoser skapade av Quinyx algoritmer eller prognoser importerade från externa system.

Konfigurera inställningar

Att konfigurera händelseinställningar är ett obligatoriskt krav. Händelser kan konfigureras för att öka eller minska de prognosvärden som valts med ett specifikt procentuellt eller absolut värde. Justeringen kommer att göras för varje datavärde på den lägsta granulariteten och inte direkt för de aggregerade tim- eller dagvärdena. Till exempel kommer en händelse med en absolut justering på +10 att öka varje datapunkt på exempelvis 15-minutersnivå med det värdet, vilket resulterar i en total ökning på +40 när man tittar på den dagliga aggregeringen. Du kan också ställa in konfigurationen som stängd i fall där den valda gruppen är stängd under perioden för denna händelse, så kommer alla prognosvärden att sättas till 0.

När du har sparat händelsen kommer den konfigurerade effekten att tillämpas på alla variabler för de valda grupperna inom den angivna tidsramen. Till exempel kommer alla prognosvärden för alla segment inom en dag att öka med 10%. Om du har lagt till flera händelser för samma tidsperiod där en händelse har en procentuell justering medan en annan har en absolut justering, kommer den procentuella justeringen att tillämpas först och den absoluta justeringen kommer att läggas till eller subtraheras från de nya värdena som inkluderar de procentuella justeringarna. Detta gäller oavsett vilken av händelserna som lades till först.

Lägg till händelser automatiskt från HolidayAPI

När helgdagar importeras på sidan för händelsekategorier och händelsekategorier skapas, samtidigt kommer faktiska händelser att skapas automatiskt och läggas till på sidan för händelser. Alla händelser kommer att matcha detaljerna som returneras av HolidayAPI:

Händelsekategori

Händelsekategorier kommer att matcha den importerade helgdagen och kan inte ändras.

Välj tidsram

Datum kommer att matcha den importerade helgdagen och kan ändras när som helst.

Välj grupper

Händelser kommer att skapas för hela organisationen.

Välj variabler

Som standard är alla variabler valda och detta kan ändras när som helst.

Ställ in konfiguration

Konfigurationen kommer att ställas in på Manuell effekt med en standardjustering på 0 (noll) procent, vilket kan ändras när som helst.

Redigera händelser

Händelser kan redigeras på två olika nivåer:

1. Justeringar av händelsen tillämpas på alla grupper inom händelsen.
  2. Justeringar av händelsen tillämpas endast på den grupp du har valt och eventuella grupper under den.

Alla grupper inom händelsen

Om du vill att ändringar av händelsen ska gälla för alla grupper för vilka händelsen är relevant, måste händelsejusteringen göras på gruppnivå för vilken händelsen skapades. Därför kan endast chefer med åtkomst till den gruppnivån göra ändringar i hela gruppen.

Till exempel, om händelsen skapades för hela organisationen, måste du visa händelserna för hela organisationen för att tillämpa justeringarna.

Endast den valda gruppen och eventuella underordnade grupper

Antag att en händelse har skapats på en högre gruppnivå (t.ex. hela organisationen), men du vill göra justeringar i händelsen endast för en specifik region, enhet eller avdelning. I så fall måste du göra justeringen på gruppnivån för vilket du vill att justeringen ska gälla.

Justeringar som görs på en lägre gruppnivå kommer att gälla för den valda gruppen (t.ex. Enhet A) och eventuella underordnade grupper (Avdelning X, Avdelning Y och Avdelning Z). Gruppkolumnen i händelsetabellen kommer att ändras till gruppen för vilken överstyrningsjusteringen gjordes.

Eventuella ytterligare justeringar som görs i händelsen på gruppnivån för vilken händelsen skapades kommer inte längre att gälla för gruppen (och de underordnade grupperna) för vilken överstyrningsjusteringen gjordes.

Återställ händelsekonfigurationer

Om en redigering har gjorts på en händelse på en lägre gruppnivå (t.ex. Enhet A) än den grupp händelsen skapades för (t.ex. hela organisationen), gäller en annan händelsekonfiguration än den allmänna konfigurationen för den händelsen. Det är inte möjligt att ta bort händelsen på en lägre gruppnivå även om händelsekonfigurationen har ändrats, eftersom händelsen fortfarande skapades på en högre gruppnivå. Genom att ställa in effekten av händelsen till 0% inom den manuella konfigurationen påverkar inte längre händelsen prognosnivåerna inom den valda gruppen (t.ex. Enhet 1).

Om justeringen som gjorts på händelsekonfigurationen på en lägre gruppnivå inte längre är relevant och den allmänna konfigurationen för händelsen ska gälla, är det möjligt att återställa konfigurationen genom att välja Återställ. När det är valt kommer konfigurationen att återgå till den allmänna konfigurationen och eventuella justeringar som gjorts på händelsen på en högre gruppnivå kommer återigen att gälla för den valda gruppen.

Radera händelser

När en händelse inte längre är relevant kan den raderas på den gruppnivån där skapades. Till exempel kan en händelse som skapades för hela Region A inte raderas när man tittar på händelsen på någon enhet eller avdelning inom denna region, utan måste raderas på själva regionen. Det är därför omöjligt att radera händelser för en högre gruppnivå när du endast har åtkomst till en lägre gruppnivå. Genom att ställa in effekten av händelsen till 0% inom den manuella konfigurationen påverkar händelsen inte längre prognosnivåerna inom den valda gruppen (t.ex. Enhet 1) medan den fortfarande påverkar prognosnivåerna för alla andra nivåer inom gruppen (t.ex. Region A).

När en händelse har raderats kommer den att tas bort från alla nivåer inom den valda gruppen, inklusive eventuella nivåer där en justeringsöverskrivning kan ha gjorts. Alla prognosnivåer återgår till värdena utan händelseeffekt.

Händelsedetaljpanel

I händelsepanelen kan användare med läs- eller skrivåtkomst få mer information om en specifik händelse. Genom att välja händelsen i fliken Händelser öppnas panelen och du kan se:

• Den valda händelsekategorin för händelsen
  • Eventuella relevanta kommentarer om händelsen
  • Tidsramen för händelsen
  • Gruppen som händelsen skapades för
  • Variabler som påverkas av händelsen
  • Effekten av händelsen på de påverkade variablerna visas antingen som ett procentvärde eller som ett absolut värde

Händelser och optimal bemanning

När du lägger till en händelse som ökar eller minskar, eller ställer prognosvärdena till noll, vill du också se till att de optimala bemanningsvärdena justeras för att matcha den ökningen eller minskningen. Optimal bemanning kan beräknas genom Quinyx statiska och dynamiska regler, beräknade variabler eller via Quinyx arbetsstandardalgoritm.

Statiska regler, dynamiska regler och beräknade variabler

Om du använder statiska regler, dynamiska regler eller beräknade variabler för att beräkna din optimala bemanning kommer händelsens effekt på den optimala bemanningen att automatiskt tillämpas när händelsens effekt har ökat/minskat de underliggande prognoskonfigurationsvariablerna. På så sätt kan du se till att de optimala bemanningsvärdena fortfarande är relevanta både med eller utan händelser som tillämpas på prognoserna.

Quinyx arbetsstandardalgoritm

Om du använder Quinyx arbetsstandardalgoritm för att beräkna din bemanning baserat på en Quinyx prognos, kommer händelsens effekt på prognosvariablerna inte omedelbart öka eller minska de optimala bemanningsvärdena. Efter att du har lagt till en händelse måste du köra om efterfrågeprognosen från Quinyx för att applicera effekten.

Händelser i Pythia och Quinyx

Om du redan har konfigurerat händelser i Pythia (AI-Optimering) och vill börja använda händelser i Quinyx men se till att samma händelse inte tillämpas två gånger, vänligen kontakta din Quinyx-representant. Händelser kan endast användas i antingen Pythia (AI-Optimering) eller i Quinyx.