Version 0159

Uppdaterad av Daniel Sjögren

Utgivningsdatum 3 maj 2023

Sammanfattning av release

Har du ont om tid och vill du ha en sammanfattning på hög nivå?

Meddelande

Ändringar till aggregeringsberäkning av beräknade variabler

• Vi planerar för närvarande att släppa detta i version 0160.

Webbapp

Ny funktionalitet

• Mobilappar ger aviseringsstöd för tillgänglighet kopplat till nya obemannade skift.
    • Påminnelse om att använda Tillgänglighet istället för Intresseanmälan.

Uppdateringar och prestandaförbättringar

• Logikändring till Frånvaro Hela dagen checkrutan.
  • Bättre schemaläggningsupplevelse med förbättrade varningsmeddelanden.
  • Ökning av algoritmens körtid innan status Okänt resultat.

SOAP API / Webservice-uppdateringar

• Inga uppdateringar i den här versionen.

Buggfixar

• Du kanske är intresserad av en av våra buggfixar i den här versionen. Om du vill ha mer information, klicka här.

Meddelande

Ändringar av aggregeringsberäkning av beräknade variabler - planeras att släppas i version 0160

Vi arbetar för närvarande med att ta bort inkonsekvenser i hur vi aggregerar data (timmar, dagligen, veckovis, månadsvis) för Beräknade variabler i Schemastatistik och Prognos. Hittills har aggregeringen i Beräknade Variabler berott på om den beräknade variabeln har en eller flera operander förutom deras primära indata. Med en enda operand summeras först granulära värden och används sedan i beräkningen efteråt för att få en daglig totalsumma. Med flera operander utförs beräkningen på den lägsta granulära nivån och summeras först efteråt.

Varför är detta ett problem?

Förutom problemet med inkonsekvenser i beräkningsmetoderna leder det också till att beräknade variabler som representerar t.ex. procentuella värden som är beroende av flera operander hamnar till exempel på dagssummor som baseras på summering och inte på genomsnitt.

Hur kommer det att fungera i framtiden?

Vi arbetar på en förändring för att lösa denna inkonsekvens genom att se till att beräkningen i alla fall utförs på varje granularitetsnivå.

Exempel 1

• Variabel A (summa av aggregeringstyp)
  • Variabel B (genomsnitt av aggregeringstyp)
  • Beräknad variabel C: A/B
  • Daglig C = daglig (summa) A / daglig (genomsnitt) B

Den dagliga C-beräkningen utförs utifrån de dagliga värdena för de underliggande variablerna.

Exempel 2

• Variabel A (summa av aggregationstyp) Variabel B (summa av aggregationstyp)
  • Variabel C (aggregationstyp summa) Beräknad variabel D: A+BC
  • Daglig D = daglig (summa) A + daglig (summa) B - daglig (summa) C

Den dagliga D-beräkningen utförs utifrån de dagliga värdena för de underliggande variablerna.

Exempel 3

• Variabel A (summa av aggregeringstyp) Beräknad variabel B: A+100 (anpassad inmatning)
  • Daglig B = daglig (summa) A + 100

Den dagliga B-beräkningen adderar den anpassade inmatningen enligt definitionen i dem beräknade variablerna, inte som summan av tillägget av den anpassade inmatningen vid lägsta granularitet.

Varför är detta viktigt för dig att veta?

I vissa fall har lösningar, till exempel ytterligare beräknade variabler, införts för att få rätt dagligt beräknade variabelvärden. När ändringen är gjord behövs inte längre lösningarna, och värdena för dem felaktigt beräknade variablerna kommer att vara konsekventa.

Ny funktionalitet

Mobilapp - Aviseringsstöd för Tillgänglighet kopplat till nya obemannade skift som skapas

Vi har implementerat stöd för att ta emot ett meddelande när ett otilldelat skift skapas som matchar en av dina tillgänglighetsobjekt. Du kan aktivera den här logiken i appens sida för Inställningar, och den följer samma inställning som aviseringarna för otilldelade skift skapade som matchar dina intresseanmälningar.

Påminnelse – Börja använda Tillgänglighet istället för Intresseanmälan

Vi uppmanar alla våra kunder att börja använda vår tillgänglighetsfunktion istället för intresseanmälan. Tillgänglighetsfunktionen är mer användarvänlig och stöder fler användningsfall än vår nuvarande funktion Intresseanmälan.

En funktion som tillgängligheten stöder är att omvandla ett tillgänglighetsobjekt till ett skift som chef i vyn Schema i webbappen. Vi stöder också avdelningar med tillgänglighet och flervalsval av både enheter och avdelningar när du skapar tillgänglighet som användare. Vi har implementerat möjligheten för våra användare att se, skapa, redigera och ta bort sina egna tillgänglighetstimmar i våra mobilappar. För mobilapparna är behörigheten för tillgänglighet avstängd som standard och måste aktiveras under Mobil- och personalportalbehörigheter i web.quinyx.com. Du kan hitta information om tillgänglighetsfunktionaliteten i mobilen här och för chefer här.

Uppdateringar och prestandaförbättringar

Logikändring till Frånvaro Hela dagen checkrutan

Som ett resultat av den feedback vi fick från många av er om de UX-ändringar som vi gjorde när det gäller skapandet av frånvaro i version 0151 har många av er gett oss feedback om att även om ändringen av standarddatumen var uppskattad har standardläget för checkrutan Hela dagen lett till att många frånvarotillfällen oavsiktligt skapats för en enda timme i stället för för en hel dag som det var tänkt. Tack vare din feedback på det här ämnet har vi kunnat införa ytterligare en ändring som syftar till att lösa detta användbarhetsproblem.

Framöver kommer checkrutan Hela dagen att:

1. Markeras när du går in i panelen Lägg till frånvaro från att klicka på en cell i schemat.
  2. Markeras när du kommer in i panelen Lägg till frånvaro från att klicka på + i det övre högra hörnet i schemat.
  3. Avmarkeras när du går in i panelen Lägg till frånvaro från knappen längst ner på panelen Redigera skift.

I fall 1 och 2 ovan, om ett och samma datum väljs som start- och slutdatum, till exempel 2022-04-25, kommer start- och slutdatumet att förbli desamma när du avmarkerar checkrutan, medan start- och sluttiderna för frånvaro kommer att vara en timmes intervall. Nämnda entimmesintervall inträffar 12 timmar efter ditt affärsdygnsbryt, så om affärsdygnsbrytet som konfigurerats i dina enhetsinställningar är 02.00, då är frånvarotiderna som standard 14.00-15.00.

I fall 1 och 2 ovan, om flera datum väljs som start- och slutdatum, till exempel 2022-04-25 - 2022-04-30, kommer samma datum att förbli desamma när du avmarkerar checkrutan, medan start- och sluttiderna för frånvaro kommer att vara affärsdygnsbryt till affärsdygnsbryt. Till exempel, om arbetsdagen som är konfigurerad i dina enhetsinställningar är 02.00, då är standardtiderna frånvaro 02.00 - 02.00.

I fall 3 ovan har ingenting förändrats från tidigare; standarddatum och tider kommer att spegla skiftet du går in i frånvaron från.

Om du väljer olika datum innan du avmarkerar checkrutann i fråga så kommer ovanstående beteende tyvärr inte att gälla på grund av tekniska begränsningar. Detta är något vi strävar efter att ta itu med i framtiden.

Bättre schemaläggningsupplevelse med förbättrade varningsmeddelanden

Vi släpper nu den första delen av initiativet, som syftar till att förbättra de varningsmeddelanden som presenteras för cheferna när de schemalägger arbetspass. Vi hoppas att de här förbättringarna ska leda till att cheferna kommer att lägga mindre tid på att arbeta i schemavyn eftersom de får mer information om saknade färdigheter, överskridna timmar och andra typer av varningar.

Den första varningen vi förbättrade med den här versionen är en om saknade färdigheter av anställda.

Från och med den här versionen kommer Quinyx i varningsmeddelandet att ge information om vilken färdighet en anställd saknar för det skiftet. På så sätt kan chefen omedelbart veta vilken färdighet som måste kontrolleras eller korrigeras i uppgifterna om den anställde innan skiftet planeras.

Det finns ett undantag för detta nya varningsmeddelande, och det gäller alla fall där chefer inte har löst varningar när ett grundschema rullas ut. Om varningar på utrullningen inte var lösta före den här versionen kommer Quinyx att visa det gamla varningsmeddelandet "Anställd saknar färdighet(er)" när grundschemat öppnas.

Som en del av detta initiativ har vi också visuellt förbättrat hur vi visar alla åsidosättbara och icke åsidosättbara varningar för chefen. Vi gjorde denna förbättring för att vi ville göra Quinyx mer användarvänligt och även för att förklara vilka steg som måste tas innan skiftet planeras. För närvarande gäller denna nya varningsmodal endast i Schemavyn; vi har planer på att förbättra det i Grundschemavyn också.

Ökad körtid för algoritmen före status "okänt resultat".

nom Auto Schedule och Auto Assign har vi för närvarande en teknisk gräns för hur länge algoritmkörningstabellerna begär status för algoritmkörningar för att säkerställa att körningstabellerna är uppdaterade. Denna tekniska gräns krävs av prestandaskäl. Algoritmkörningar som har varit längre än 30 minuter har hittills visat "Okänt resultat" som status trots att algoritmkörningen har slutförts. Vi har nu höjt gränsen till 90 minuter så att alla algoritmkörningar som avslutas inom 90 minuter visar korrekt status och körtid.

Uppdateringar för matraster

Premiebetalningar

I och med den här versionen införs automatisk kompensationsbetalning (dvs. straffavgifter/premiebetalningar) i funktionaliteten för matraster. Det vi vill möjliggöra är en snabbare och mindre felbenägen hantering av kompensation när en måltidsrast inte har tillhandahållits eller tagits i enlighet med reglerna för måltidsraster.

Du kan läsa allt om hur du lägger till premiumbetalningar till dina regler för matraster här.
UX-ändringar till regler för matraster

Efter lite feedback har vi uppdaterat konfigurationsflödet i Quinyx när vi tillämpar måltidspausregler på vissa avtal . Den huvudsakliga ändringen är att man istället för att tillämpa avtal på reglerna i måltidsrastpanelen nu ska tillämpa reglerna i Avtalsmallar > (ny panel) Måltidspremier i motsvarande rullgardinsmeny.

Efter viss feedback har vi uppdaterat konfigurationsflödet i Quinyx när vi tillämpar regler för matraster på vissa avtal. Den viktigaste förändringen är att istället för att tillämpa avtal på reglerna i panelen för matraster måste du nu tillämpa reglerna i Avtalsmallar > (ny panel) Matrastspremier i motsvarande rullgardinsmeny.

Buggfixar

• Löste ett problem som gjorde att kostnader visades olika mellan val av veckovis och månadsvy. Som ett resultat av denna buggfix visar statistik schemakomponenter och anställda oavsett om en given anställd har en aktiv roll eller inte.
  • Löste ett problem som gjorde att återutrullningen av ett redigerat grundschema inte återspeglade ändringarna i det utrullade schemat.
  • Löste ett problem som gav ett 500-fel när ett API-anrop för getShift kördes mellan 00.00 - 06.00.
  • Löste ett problem relaterat till sommartid där tiden visades inkonsekvent i statistiken mellan tabellen och popup-fönstret när en specifik datapunkt valdes. Detta var bara ett problem på dagen för sommartid och dygnsbrytet.

Nya HelpDocs-artiklar

Quinyx artiklar

Påminnelse! Om du vill få e-postmeddelanden varannan vecka om nya Quinyx-appversioner kan du registrera dig här.

SOAP API / Webservice-uppdateringar

• Inga uppdateringar i den här versionen.
  • Inga slutpunkter är för närvarande utfasade och planerade för borttagning.
Klicka här för att se den nya dokumentationen för Quinyx WFM Web Service. Du kan hitta ännu mer information om webbtjänster här.
Vi uppmuntrar alla våra kunder att använda våra API:er för att underhålla data och för att se till att informationen är uppdaterad. För att säkerställa skalbarheten hos våra API:er samtidigt som vi utökar vår kund- och användarbas, har vi beslutat att lägga till begränsningar för användningen av våra SOAP API:er. Dessa begränsningar kommer att tillämpas programmatiskt, vilket innebär att vi kommer att tillämpa en gräns för samtidiga anrop per kund till 10 . Du bör förvänta dig svarskod 429 om du råkar överskrida denna gräns, och du rekommenderas att implementera en backoff-försöksmekanism för att hantera gränsen. Observera att gränsen endast gäller SOAP. Vid övergång från SOAP till Rest under de kommande åren kommer eventuella gränser att byggas in i API:et.