Produktivitets KPI:er i Schemavyn

Uppdaterad av Leigh Hutchens

Vad är syftet med schemaläggnings KPI:er?

Schemaläggnings KPI:er är det första steget mot ett förbättrat schema. Schemaläggnings KPI:er syftar till att hjälpa butikschefen att verifiera kvaliteten på sina scheman under skapandefasen och att se tillbaka på ett redan arbetat schema med hjälp av ett antal metriker. Dessa KPI:er är enskilda nyckeltal som är lättillgängliga och konfigurerbara på organisationsnivå så att du kan säkerställa att dina butikschefar tittar på rätt metriker när de skapar sina scheman.

Den första schemaläggnings KPI som går att konfigurera är relaterad till Produktivitet.

Vad är Produktivitets KPI:er?

Produktivitetsnyckeltal är en viktig KPI för kunder att kunna verifiera både i det förflutna och framtiden om de har schemalagt en bra balans av resurser med tanke på exempelvis intäkter eller antal förväntade transaktioner. Du vill säkerställa att du inte har för många resurser schemalagda eftersom du då kanske inte är lika lönsam, men du vill också se till att du inte har för få resurser schemalagda eftersom takten som de anställda behöver arbeta i då skulle vara för snabb.

Hur kan du konfigurera Produktivitets KPI:er?

Produktivitets KPI:er kan konfigureras i Optimeringsinställningar > Schemaläggnings KPI:er (ny sektion). Produktivitets KPI:er konfigureras på liknande sätt som beräknade variabler där du definierar en primär ingång (detta kan vara en prognoskonfigurationsvariabel eller en ingångsdata variabel) som kommer att delas med en operand (här kan du välja mellan produktiva timmar, schemalagda timmar eller arbetade timmar).

Du kan konfigurera en eller flera produktivitets KPI:er.

Exempel: Jag vill överväga fottrafik per arbetstimme som en produktivitetsmått att ta hänsyn till när jag skapar ett förbättrat schema.

Därför kommer jag att sätta upp två olika produktivitets KPI:er:

1. Prognostiserad fottrafik per schemalagda timmar.
  2. Faktisk fottrafik per arbetade timmar.

På så sätt kan jag titta både framåt för att förstå den förutsagda fottrafiken per arbetstimme och bakåt för att veta hur produktiv jag var.

När KPI:en har sparats kan du se den i din Schemaläggnings KPI tabell.

Om KPI:en har valts att visas på schemasidan, Du kommer nu, när du väljer mål ikonen i Schemavyn, att se den nyss tillagda KPI:en tillsammans med alla andra produktivitets KPI:er du har lagt till.

När du svävar över informationsikonen bredvid KPI:ens namn kommer du att få detaljer om hur den produktivitets KPI:en beräknas.

Ytterligare information

1. Produktivitets-KPI:er kan läggas till baserat på faktiska data (input data) och prognosdata (prognoskonfigurationer).
  2. Du kan lägga till flera produktivitets KPI:er.
  3. Produktivitets KPI:erna beräknas baserat på den tidsram du tittar på i schemavisningen. Om du tittar på en enskild dag beräknas KPI:en endast för den dagen, medan den veckovisa vyn skulle visa KPI:en baserat på data från hela veckan.
  4. Produktivitets KPI:en påverkas av filter i schemavisningen. Eftersom prognos och faktiska data inte ändras baserat på filter, är variabeln som kommer att justeras de schemalagda och arbetade timmarna.
    1. Filter som skifttyp, anställd och obemannade skift är exempel på filter som påverkar de schemalagda/arbetade timmarna och resulterar därför i en förändring av KPI värdet.
  5. Produktivitets KPI:erna omberäknas snabbt efter att ändringar har gjorts (du behöver inte klicka någonstans för att manuellt omberäkna dem).