Prognosalgoritmer

Uppdaterad 7/7/21 av Leigh Hutchens

Automatiska prognos algoritmer

Det är möjligt att få framtida prognoser automatiskt baserade på din historiska data.

Prognosalgoritmerna

Det finns för närvarande tre olika metoder som du kan använda för att generera prognoser, två utförs av Quinyx och den tredje är ett alternativ för att ansluta en tredjeparts prognoser till Quinyx, så att prognosen kan genereras någon annanstans men presenteras i Quinyx.

När du lägger till en ny prognosalgoritm (se Hur konfigurerar jag algoritmen nedan) får du tre val:

Föregående år samma dag

Den här algoritmen kopierar automatiskt de faktiska uppgifterna för din variabel från föregående år till en prognos för det aktuella året motsvarande dag. Du har möjlighet att lägga till en justering, som en ökning eller minskning i procent av tidigare års data.

Quinyx Prognosalgoritm

Detta är en maskininlärningsalgoritm som intelligent och automatiskt förutsäger prognosen för din valda indata i 90 dagar från det att faktisk (historisk) data finns tillgänglig. Du kan också konfigurera den här metoden så att den körs igen automatiskt på din önskade dag. Denna metod tittar på all tillgänglig historisk data för den valda indatan för att skapa den föreslagna prognosen.

Du måste ha minst 60 dagars historisk data för din indata för att kunna använda Quinyx Prognosalgoritm.

Algoritmen fungerar genom att först observera trender och säsongsvariationer i den historiska data som laddats upp till Quinyx. Antag till exempel att försäljningen växer i en viss takt och / eller att vissa perioder är körigare än andra - den här informationen fångas upp.

Algoritmen förstår sedan effekten av historisk data på tidigare helgdagar och använder denna information för att förutsäga data för dessa specifika perioder mer exakt. Antag till exempel att en allmän helgdag som långfredagen är körigare än en vanlig fredag, algoritmen uppfattar effekten långfredagen har på försäljningen och skapar prognos därefter, medan tex genomsnittet på 6 veckor inte skulle se skillnaden, och prognostisera som en vanlig fredag istället för långfredagen.

Att använda dessa metoder kan förbättra noggrannheten i dina prognoser.

Vid prognostisering av indata (t.ex. försäljning eller antal besökare) för en viss enhet använder de nuvarande algoritmerna endast data som hör till den enheten. Algoritmer försöker hitta regelbundna mönster (säsongsvariationer) och den övergripande trenden. Säsongsvariationer kan förekomma i olika tidsskalor. Du kan till exempel ha en årstidsvariation (t.ex. att försäljningen är högre runt jul, lägre under sommaren), en veckosäsong varje vecka (t.ex. att försäljningen är högre på helgerna) eller att dagliga variationen (t.ex. försäljningen är högre vid lunchtid). Flera olika säsonger kan vara påverka samtidigt. Många enheter upplever betydande effekter kring helgdagar och algoritmerna försöker uppskatta det genom att använda data från samma helgdag föregående år. Generellt sett kommer algoritmerna att göra mer exakta prognoser när de har mer historisk data. Quinyx rekommenderar 24-36 månaders data. Men med minst 60 dagars data kommer en prognos att produceras. För närvarande gör algoritmen 90 dagars prognos i framtiden från de senast uppladdade uppgifterna.

För att aktivera Quinyx algoritmer för maskininlärningsprognoser, kontakta din Quinyx-representant.
Observera att Quinyx Prognosalgoritm för närvarande endast fungerar för att förutsäga data på enhetsnivå. Förutsägelser på avdelningsnivå kommer att finnas tillgängliga i framtiden.
Extern prognos

Denna metod gör det möjligt för en tredje parts lösning att skicka prognostiserad data till Quinyx via API: er med hjälp av POST / predicted-data:

POST / predicted-data

Med den här åtgärden kan du ladda upp prognoser från externa verktyg som används för att prognostisera försäljning, transaktioner etc. som optimala bemanningsregler kommer att använda för att definiera personalbehov:

• ExternalForecastVariableId - ID för en variabel som konfigurerad för enheter i kontoinställningar Prognos Variabler Externt ID.
  • externalForecastConfigurationId -
  • ExternalUnitId - Externt ID för en enhet som inställt för enheter i Classic → Inställningar → Tabeller → integrationsnyckeltyper
  • ExternalSectionId (valfritt) - Externt ID för en sektion som konfigurerad för enheter i Classic → Inställningar → Tabeller → integrationsnyckeltyper.
  • runIdentifier - Ett värde som ska ställas in om externt system skickar flera prognoser för samma datumintervall.
  • runTimestamp - Ett värde som ska ställas in för att definiera när prognostiserad data genererades. I framtiden kommer Quinyx att använda detta värde för att jämföra olika prognoser om de finns.
  • forecastDataPayload
    • Data - mängden av den externa prognosen.
    • Tidsstämpel - tiden då antalet ska placeras i UTC-format 2020-04-09T20: 45: 0 0 + 01: 00.

Var kommer prognosen att synas och hur?

Resultatet av algoritmens prognos kommer att användas som prognos för den specifika variabeln. Om du skulle ha en variabel som är försäljning, när du har laddat upp 24-36 månaders historisk data så att algoritmen har många säsongsbetonade att arbeta med, kommer den att producera detta som en rad i tabellvyn i statistik eller en linje i diagrammet.

Läs mer om prognos i statistik här .

Prognoserna kommer att skapas 90 dagar framåt med den nuvarande implementeringen.

Hur aktiverar jag detta?

Om du redan har Neo Forecast idag, vänligen kontakta support så hjälper de dig med att aktivera algoritmerna bakom kulisserna. När du har gjort det behöver du bara följa instruktionerna som följer.

Om du inte har Neo Prognos idag men vill veta mer om hur du använder automatiska prognoser tillsammans med optimala bemanningsregler för att hjälpa dina chefer att göra ännu bättre scheman för dina anställda, kontakta sales@quinyx.com

Hur konfigurerar jag algoritmen?

Algoritmen konfigureras genom att skapa en ny konfiguration. Detta görs från kontoinställningar -> Prognoskonfiguration -> Lägg till ny prognoskonfiguration

Prognosformeln erbjuder nu valet "Quinyx prognosalgoritm", när du väljer den formeln får du ytterligare val. Detta för att kunna schemalägga när algoritmen körs

• Första datumet att köra algoritmen - Välj från vilket datum algoritmen ska schemaläggas med ett intervall
  • Välj veckodag - Välj vilken veckodag algoritmen ska planeras att köras
  • Välj tid - Välj vilken tid under ovanstående dag som algoritmen ska planeras att köras

Obs: Tiden som valts för algoritmen kommer att vara när algoritmen placeras i en kö för att den ska initieras så snart det finns tillgängliga resurser

Vilken annan konfiguration behövs?

För att algoritmen ska kunna ta hänsyn till allmänna helgdagar och helgdagar måste vissa inställningar konfigureras korrekt på enheten / enheterna. Läs mer om hur du konfigurerar detta här

Hur initierar jag det manuellt?

I vissa fall kanske du inte vill vänta en hel vecka innan algoritmen ska köras. T ex vid testning under en implementeringsfas eller att massor av nya indata har lagts till historiskt som kan påverka framtida prognoser. Detta går att göra från kontoinställningar -> Prognoskonfiguration och genom att interagera med ikonen för mer information.

I den här detaljpanelen kommer du att kunna se status för tidigare körningar och kan även starta en ny körning

Hur följer jag upp historiska körningar och loggar?

Du kommer att kunna följa upp loggen från kontoinställningar -> Prognoskonfiguration och genom att interagera med ikonen för mer detaljer som beskrivs ovan.