Prognosalgoritmer

Uppdaterad 26/11/20 av Leigh Hutchens

Automatisk prognos

Från och med Neo version 0082, har vi gjort det möjligt att din framtida  prognos görs automatiskt baserat på din historiska data.

Prognosalgoritmer

Det finns för tre olika metoder du kan använda för att generera prognoser. Två utförs av Quinyx, och den tredje är ett alternativ för att ansluta en tredje parts leverantör till Quinyx, så att prognosen kan genereras någon annanstans och sedan presenteras i Quinyx.

När du lägger till en ny prognosalgoritm (se Hur konfigurerar jag algoritmen nedan) får du tre val:

Förra året samma dag

Denna algoritm kopierar automatiskt de faktiska uppgifterna för din variabel från föregående år som en prognos för det aktuella året framöver. Du har ett alternativ att lägga till en modifierare som en ökning eller minskning i procent av tidigare års data.

Notera: föregående år innebär samma motsvarande veckodag föregående år, inte datum mot datum.

Quinyx prognosalgoritm

Detta är en maskininlärningsalgoritm som är intelligent och automatiskt förutsäger prognosen för din valda variabel under de kommande 90 dagarna från den körs. Du kan också konfigurera den här metoden så att den körs automatiskt igen på din önskade dag. Denna metod tittar på alla tillgängliga faktiska data för den valda variabeln för att bestämma den föreslagna prognosen.

Du måste ha minst 60 dagars historiska data för din variabel för att kunna använda Quinyx Prognosalgoritm.

När man förutspår en drivrutin (t.ex. försäljning eller besökare) för en specifik enhet använder de aktuella algoritmerna bara data som hänför sig till den enheten. Algoritmer försöker hitta regelbundna mönster (säsongsbetonade) och den övergripande trenden. Säsongsperioder kan förekomma på olika tidsskalor. Till exempel kan du ha en årlig trend (t.ex. försäljningen är högre runt jul, lägre under sommaren), veckotrend (t.ex. försäljningen är högre på helger) eller daglig trend (t.ex. försäljningen är högre vid lunchtid). Flera säsongsperioder kan vara närvarande under samma tid. Många enheter upplever betydande semestereffekter och algoritmerna försöker uppskatta det genom att använda data från samma semester föregående år. Generellt sett kommer algoritmerna att göra mer exakta prognoser när de har mer historisk data. Quinyx rekommenderar 24-36 månaders data. Men med 60 dagars data kommer en prognos att produceras. För närvarande gör algoritmen en 90 dagars prognos för "framtiden" från den senaste uppladdade informationen.

Extern förutsägelse

Denna metod tillåter en tredjepartslösning att driva prognostiserade data till Quinyx genom API med POST / predicted-data:

POST / predicted-data

Med den här funktionen kan du ladda upp prognoser från externa verktyg som används för att förutsäga försäljning, transaktioner etc. som optimala bemanningsregler kommer att använda för att definiera bemanningsbehov:

• ​externalForecastVariableId - ID för en variabel som konfigureras för enheter i Kontoinställningar → Prognos → Variabler → Externt ID.
  • externalForecastConfigurationId
  • ​externalUnitId - Externt ID för en enhet som inställd för enheter i Klassisk → Inställningar → Tabeller → integrationsnycklar
  • externalSectionId - (valfritt) - Externt ID för ett avsnitt som konfigurerats för enheter i Klassisk → Inställningar → Tabeller → integrationsnycklar .
  • runIdentifier - Ett värde som ska ställas in om externt system skickar flera prognoser för samma datumintervall.
  • runTimestamp - Ett värde som ska ställas in för att definiera när det prognostiserade datat genererades. I framtiden kommer Quinyx att använda detta värde för att jämföra olika prognoser om de finns.
  • forecastDataPayload
    • Data - mängden extern förutsägelse.
    • Tidsstämpel - tiden då beloppet ska placeras i UTC-format 2020-04-09T20: 45: 0 0 + 01: 00.

Var kommer prognos att synliggöras och hur?

Resultatet av algoritmernas prognos kommer att användas som en prognos för den specifika variabeln.

Systemet kommer slutligen att producera detta som en rad i tabellvyn i statistik eller som en linje i grafvyn.

Läs mer om prognos i statistik här.

Prognoserna skapas 90 dagar framåt i tiden.

Hur aktiverar jag detta?

Om du redan har Neo Forecast igång idag, kontakta Quinyx Support och de hjälper dig med att aktivera algoritmerna. När det är gjort behöver du bara följa instruktionerna nedanför.

Om du inte har Neo Forecast idag men är angelägen om att veta hur du använder automatiserade förutsägelser tillsammans med optimala personalregler för att hjälpa dina chefer att göra ännu bättre scheman för dina anställda, då kontaktar du sales@quinyx.com.

Hur konfigurerar jag algoritmen?

Algoritmen konfigureras genom att skapa en ny konfiguration. Detta görs från Kontoinställningar - > Prognoskonfiguration - > Lägg till ny prognoskonfiguration.

Prognosformel ger nu valet "Quinyx-prognosalgoritm" när du väljer formeln du får ytterligare val. Detta för att kunna schemalägga när algoritmen körs.

First date to run algorithm - Select from what date the algorithm should be scheduled on a interval.

• Första datumet för att köra algoritmen: Välj från vilket datum algoritmen ska schemaläggas i ett intervall.
  • Välj veckodag: Välj vilken veckodag algoritmen ska schemaläggas.
  • Välj tid: Välj vilken tid under dagen ovan som algoritmen ska schemaläggas köras.

Observera Den valda tiden för algoritmen kommer att vara när algoritmen kommer att placeras i en kö för att den ska initieras så snart det finns tillgängliga resurser.

Hur ofta körs detta, och kan jag initiera det manuellt?

Du konfigurerar algoritmen så att den körs på ett schemalagt intervall varje vecka där den skapar ytterligare 90 dagar med framtida prognos.

I vissa fall kanske du inte vill vänta en hel vecka innan algoritmen ska köras. Det kan bero på tester under en implementeringsfas eller att mycket ny data har lagts till historiskt som kan påverka de framtida prognoserna. Detta kan du göra från Kontoinställningar - > Prognoskonfiguration och genom att interagera med ikonen för "mer val":

I detaljpanelen kommer du också att kunna se statusen för de tidigare körningarna och kan du initiera en ny körning:

Hur följer jag upp de historiska körningarna och loggarna?

Du kan följa upp loggen från Kontoinställningar - > Prognoskonfiguration och genom att interagera med ikonen för mer detaljer som beskrivs ovan.