Avtalsmallar - helgdagar

Uppdaterad 24/11/20 av Leigh Hutchens

Du kan konfigurera helgdagar i avsnittet Avtalsmall helgdagar.

Använd standardhelger

Rutan "Använd standardhelgdag" visas i avsnittet Helgdagar i avtalsmallen och är vanligtvis markerad. Detta innebär att avtalsmallen ärver de globala inställningarna för helgdagar med respektive OB-tid och övertidsperioder, samt eventuell minskning av nominell tid, som infogas i undermenyn OB-tid / övertid / helgdagar. Observera att global konfiguration fortfarande görs i Classic.

Om du vill tillämpa andra regler för helgdagar i avtalsmallen måste kryssrutan "Använd standardhelger" avmarkeras.

Kopiera helgdagar

Om du ställer in helgdagar tidigare år kan du välja Kopiera helgdagar till innevarande år.

1. Klicka på en avtalsmall och bläddra ner till avsnittet helgdagar.
  2. Klicka på Kopiera helgdagar.
  3. Välj det år du vill kopiera från.
  4. Välj en eller flera helgdagar som du vill kopiera.
  5. Under varje helgdag ser du ett fält till Kopiera till datum (samma datum ett år framåt ställs automatiskt in).
  6. Gå igenom datumen och se till att de är inställda på det datum du vill att de ska kopieras till.
  7. Klicka på Spara

De valda helgdagarna kommer att kopieras till de valda datumen med exakt samma inställningar som den helgdag de kopierades från. Du kan se kommande helgdagar genom att utöka menyn Kommande i listan över helgdagar.

Lägg till en helgdag

Du kan konfigurera valfritt antal organisationsspecifika helgdagar. För att göra detta klickar du bara på Lägg till.

• Namn : Ge helgdagen ett namn.
  • Enhetsgrupper : Välj en eller flera enhetsgrupper som denna helgdag ska gälla för.
  • Datum : Datum för helgdag.
  • Osociala tidsperioder : Definiera alla helgdagsspecifika OB perioder
  • Övertidsperioder : Definiera alla helgdagsspecifika övertidsperioder
  • Scheman gäller : Du kan välja om schemat alltid ska gälla, om skiftet börjar denna kalenderdag, om skiftet börjar föregående kalenderdag eller om skiftet börjar denna eller föregående kalenderdag.
  • Skapa frånvaro vid dagbryt om stämpling saknas : Markera den här rutan så att en frånvaro skapas vid dagbryt om du saknar stämpling.
  • Minskning före helgdag : Du kan konfigurera den procentandel eller det antal timmar du vill att de nominella timmarna ska minskas.
  • Kan schemaläggas två år i rad : Markera den här rutan om det är ok för medarbetaren att schemaläggas på denna helgdag två år i rad. Om det inte är markerat får du en varning när du försöker schemalägga en anställd två år i rad.
  • Räkna schemat tid inom angiven period mot övertid och osocial tidsgräns :
Lägg till en helgdagsregel

Dagar med avvikande regler för OB och / eller övertid ställs in under helgdagar. Dessa dagar kommer att markeras med rött i Quinyx.

• Från : den tid från vilken regeln gäller. Välj samma dag, dagen före, dagen efter.
  • Till : Den tid då regeln gäller. Välj samma dag, dagen före, dagen efter.
  • Vanlig lön / Specificerad löneart : Välj om regeln ska tillämpas på en vanlig löneart eller specificera en specifik löneart.
  • Skapa endast om anställd har : Välj Stämpling med matchande shift, Stämpling utan matchande shift, Skift utan matchande stämpling, Godkänd semester, Godkänd sjukfrånvaro, Ledighet eller Specificerad frånvarotyp.
  • Frånvaro orsakstyp : Orsak till frånvaro.
  • Skapa endast om skift startar : Välj På helgdag, Dag före helgdag eller På eller dag före helgdag.
  • Byt ut grundlön : Markera rutan för att ersätta grundlön.
  • Byt ut osociala tidslöner : Markera rutan för att ersätta osociala tidslöner.
  • Byt ut ytterligare tid : Markera rutan för att lägga till ytterligare tid.
  • Byt ut ytterligare övertidslön : Markera rutan för att ersätta ytterligare övertidslön.
  • Byt ut sjuklönearter : Markera rutan för att ersätta sjuklönearter
Regler för löneart

Med löneartsregler kan du definiera regler för extra lönetyper som ska genereras när en anställd slår tid på ett specifikt skift. Dessa regler kan definieras på enskilda skift i schema (men inte i basschema) såväl som på skifttyp. I löneartsöversikten kan du identifiera lönearter som läggs till som ett resultat av dessa regler. De betecknas med en orange fyrkant.

Du börjar med att välja utgångslöneart, som vi kommer att hänvisa till som "lönart X" för resten av denna artikel. Du har tre alternativ här:

• Ingen löneart : Regeln tillämpas endast om stansen inte har något löneartsresultat.
  • Flera lönetyper : Regeln tillämpas endast om en löneart i den valda gruppen av lönetyper förekommer på stansen. Klicka här för en lista över vilka vanliga lönetyper som ingår i vilka kategorier.
  • Specifik löneart : Regeln tillämpas endast om den lönearten förekommer på stansen. Observera att för att en löneart ska vara synlig i den här rullgardinsmenyn på ett tilldelat skift krävs att den väljs i mottagarens avtalsmall. För otilldelade skift måste lönearten väljas i globala inställningar.

Du kan välja mellan de fyra följande alternativen:

• Ersätt med: tar bort löneart X och ersätter det med löneart Y.
  • Lägg till: lönart Y genereras utöver lönart X.
  • Multiplicera med: när du väljer den här funktionen visas ett ytterligare fält där du måste ange en multiplikationsfaktor. Denna faktor multiplicerar löneart Y med den för löneart X. Om det till exempel finns fyra timmars timlön på stämplingen, väljer du multiplicera med 1,5 och Extra vid samtalskompensation, då får stämningen 4 timmars Timlön och 8 timmars extra kompensation.
  • Ersatt helt: den här funktionen tar bort lönearten X helt från oavsett tidsintervall, men lägger bara till lönearten Y till det specifika tidsintervallet.

Du väljer sedan den lönearten som denna funktion ska tillämpas på. Vi kommer att hänvisa till den här lönearten som ”löneart Y” för resten av denna artikel. Du har två alternativ här:

• Ingen löneart
  • Specifik löneart: Observera att för att en löneart ska kunna synas i den här rullgardinsmenyn måste den väljas i mottagarens avtalsmall för tilldelade skift och i globala inställningar för otilldelade skift.

Nästa steg är att ställa in vilket tidsintervall regeln ska tillämpas på. Du har fem alternativ här:

• Angiven tidsperiod: regeln bör endast tillämpas inom den angivna tidsperioden. Genom att välja det här alternativet läggs ytterligare två fält till så att du kan ange "Från" och "Till" tid för tidsperioden.
  • Inom schemat: regeln ska endast tillämpas i timmar på stansen som arbetats inom det schemalagda skiftet.
  • Utanför schema: regeln bör endast tillämpas i timmar på stans som arbetats utanför det schemalagda skiftet.
  • Genererade timmar: regeln bör tillämpas för alla timmar på punch genererar lön typ X.
  • Stansade timmar: regeln bör endast gälla om antalet stansade timmar ligger inom ett visst intervall (OBS: det finns för närvarande begränsat stöd för det här alternativet eftersom de lägsta och högsta fälten som används för att ställa in intervallet för detta läggs till i en snart kommer att släppas).

Därefter definieras hur många timmar av löntyp Y som ska genereras av den aktuella regeln. Följande alternativ är tillgängliga:

• Arbetstid: löneart Y ska genereras med samma belopp som antalet stansade timmar på detta skift och enligt definitionen i avsnittet "Tidsintervall".
  • Exakt: ett exakt belopp av löneart Y ska skapas. Ett ytterligare fält som gör det möjligt att specificera det beloppet visas om du väljer det här alternativet.
  • Lägsta: löneart Y ska genereras för samma antal timmar som har arbetats och som definieras i avsnittet "Tidsintervall", men ett minimumbelopp genereras om antalet arbetade timmar är mindre än det. Det lägsta beloppet anges i ett ytterligare fält som visas om jag väljer det här alternativet.
  • Maximalt: löneart Y ska genereras för samma antal timmar som har arbetats och som definierats i avsnittet "Tidsintervall", men ett maximalt belopp genereras om antalet arbetade timmar är mindre än det. Det maximala beloppet anges i ett ytterligare fält som visas om jag väljer det här alternativet.

När du ställer in en löneartsregel kan du också använda ett if-uttalande som låter dig ange ytterligare kriterier som måste uppfyllas för att regeln ska tillämpas i första hand:

Detta if-uttalande kontrollerar också om det finns en viss löneart på den aktuella stämplingen. Precis som för löneart X på själva regeln har du tre alternativ här:

• Ingen löneart: Regeln tillämpas endast om stämplingen inte har något löneartsresultat.
  • Flera lönetyper: Regeln tillämpas endast om en löneart i den valda gruppen av lönetyper förekommer på stansen. Klicka här för en lista över vilka vanliga lönetyper som ingår i vilka kategorier.
  • Specifik löneart: Regeln tillämpas endast om den lönearten förekommer på stämplingen. Observera att för att en löneart ska vara synlig i den här rullgardinsmenyn på en tilldelad skift krävs att den väljs i mottagarens avtalsmall. För otilldelade skift måste lönearten väljas i globala inställningar.

Följande kriteriealternativ är sedan tillgängliga:

• <: lönearten du väljer i detta om uttalande har genererats i färre timmar på stämplingen än vad som har definierats i if-utdragets fält "Belopp".
  • >: den lönearten du väljer i detta om uttalande har genererats i flera timmar på stämplingen än vad som har definierats i if-utdragets "Belopp" -fält.
  • =: den lönearten du väljer i detta om uttalande har genererats i exakt så många timmar på stämplingen som vad som har definierats i if-utdragets fält "Belopp".

Ärvningsregel från skifttyp

När du använder en skifttyp som en lönartsregel är inställd på till ett skift i schemat, kommer Quinyx att tillämpa skifttypens lönartsregel på ditt skift. Detta gäller när du skapar ett nytt skift såväl som när du redigerar ett befintligt skift. Den ärvda regeln visas under avsnittet "Regler för löneart" i formuläret "Redigera skift".

Om skifttypens löneartsregel innehåller en löneart som inte är tillgänglig visas inte lönen på regeln. På samma sätt, om lönearten inte är tillgänglig kommer detta i sin tur att påverka löneutfallet på stansen. Som nämnts ovan anges huruvida en löneart är tillgänglig eller inte i mottagarens avtalsmall för tilldelade skift och i globala inställningar för otilldelade skift.

Ett viktigt exempel är om avtalsmallen ska täcka en personalgrupp som har en annan minskning av den nominella tiden under de extra helgdagarna. När rutan Använd standardhelgdagar inte är markerad kan nya helgdagar konfigureras med knappen Lägg till. Se kapitel helgdagar för instruktioner om hur man lägger till helgdagar och avgöra om den nominella tiden för helgdagar ska minskas eller inte.

Uteslutna datum för schemaläggning

Du kan konfigurera om du vill utesluta ett eller flera datum för schemaläggning.

Klicka här för ännu mer information om helgdagar.