Variabla inställningar och prognoskonfigurationer

Uppdaterad 9/7/21 av Leigh Hutchens

På sidan med variabelinställningar kan du skapa och hantera dina prognoskonfigurationer och alternativ för variabelvisning. Den här sidan ger en översikt över alla dina konfigurationer, beräknade och standardvariabler och var de visas. Denna sida finns under Kontoinställningar> Statistik.

Om det är första gången du navigerar till den här sidan ser du bara Quinyx standardvariabler för kostnader och timmar.

Genom att klicka på knappen Lägg till högst upp på sidan kan du lägga till en ny ingångsdata, prognoskonfiguration eller beräknad variabel.

Indata

Prognosdata är det som driver personalbehovet. Flera kan konfigureras för att driva personal i Quinyx enligt din organisations behov. Dessa data skickas vanligtvis till Quinyx från ett externt system.

För att kunna lägga till indata måste modulprognosen aktiveras för din organisation och du måste ha rollen som kontoansvarig

Om du väljer att lägga till ingångsdata visas sidopanelen som kräver följande information:

namn

Detta är namnet på inmatningsdata, t.ex. den drivrutin du vill använda. Till exempel. Nettoomsättning inkl moms om det är de data du kommer att använda kopplade till den här drivrutinen.

Upplösning

Du väljer här på vilken upplösning du ska skicka in eller använder dina data på lägsta nivå. Om du skickar in ett värde per timme ska du välja 60 min. Om du skickar in per 15 minuter bör du välja 15 min.

Upplösningen kan inte ändras vid ett senare tillfälle, så se till att du lägger till ett värde här som motsvarar detaljnivån på de data du ska ladda upp

Beskrivning

Detta är beskrivningen för ingångsdata för att enkelt kunna identifiera den i indatalistan om du har flera indata.

Typ

Det här är typen av inmatningsvariabel och för konfigurationsanvändning och statistisk användning i analys bör lämplig typ användas som motsvarar din drivrutin. Till exempel bör nettoomsättning inkl moms kopplas till nettoomsättning medan bruttoförsäljning inkl TIP bör vara bruttoförsäljning.

Ändelse

Används inte för närvarande men kommer att återspegla valuta eller liknande i framtida vyer.

Externt ID

Detta är det externa ID för inmatade data. Detta är en av de saker som en integrator skulle behöva för att ladda upp rätt data mot rätt inmatningsdata i Quinyx. Till exempel, i datalager för POS-systemet (försäljningsställe) motsvarande antal för Nettoomsättning inkl VA

Visa i statistik (schema)

Definiera om detta ska vara synligt i Statistik i schemaläggningsvyn.

Visa i instrumentpanelen

Definiera om detta ska vara synligt i instrumentpanelvyn.

Obs! För närvarande visas inte variabler med lönekostnadsberäkningar i instrumentpanelen.

Visa i prognosöversikt

Definiera om detta ska vara synligt på fliken Prognos.

Prognoskonfiguration

När du har skapat inmatningsdata kan du nu skapa en konfiguration för hur dessa data ska prognostiseras.

Du kan göra detta genom att välja 'Prognoskonfiguration' från knappen Lägg till högst upp på sidan.

För att kunna lägga till / redigera en prognoskonfiguration måste modulen Prognos aktiveras för din organisation och du måste ha rollen som kontoansvarig

Om du väljer att lägga till prognoskonfiguration visas sidopanelen som kräver följande information:

namn

Detta är namnet på prognosen och hur den kommer att namnges i schemalagda vyer och andra relevanta vyer

Beskrivning

En beskrivning av denna konfiguration för att enkelt kunna identifiera den om många konfigurationer skapas

Externt ID

Ett id för referens till denna specifika prognoskonfiguration när du använder API: t

Variabel

Här väljer du vilka indata som ska användas. Du kan ha flera konfigurationer för samma indata

Datalgoritmer

Det är här du definierar vilka algoritmer som ska användas. För närvarande finns följande

• Förra året samma dag
    • Detta kommer att använda data från förra året närmast jämförbara samma vardag t.ex. Logiken kommer när man skapar en förutsägelse för fredagen 06-09-2019 se tillbaka ett år och hitta den fredagen. I det här exemplet 2018-09-07
  • Extern förutsägelse
    • Detta används för tredje part för att skicka en prognos till Quinyx. Detta används också av Quinyx AI

Modifier%

Med detta kan du ändra en Last Year Same Day-algoritm med +/-%

Beräknade variabler

Beräknade variabler hänvisar till en variabel som består av en beräkning mellan två andra variabler, standard- eller indata.

Om du väljer att lägga till en beräknad variabel visas sidopanelen som kräver följande information:

namn

Namnet på din beräknade variabel och hur den kommer att presenteras i olika vyer

Beskrivning

Beskrivningen av din beräknade variabel som kommer att synas i systemet som en referens till den beräknade variabeln.

Formel

Det är här du definierar beräkningen av din variabel.

Primär ingång

Primärinmatningen är den första variabeln du vill använda för din beräkning. Du kan välja mellan standardvariablerna och även Prognosvariabler och konfigurationer om du har Neo Prognos aktiverad för din organisation. Detta kommer att vara indata innan operatören.

Anpassad ingång

Låter dig lägga till en specifik figur i den anpassade variabelekvationen istället för en andra variabel. Observera att ingen beräkning kommer att utföras om data på den primära ingången är 0. OBS: dessa beräkningar kommer att utföras med den upplösning som dina ingångsdata är inställda på; 5min, 15min, 30min, 60min.

Operatör

Operatören bestämmer vad som ska hända med de data du väljer att skapa en beräknad variabel med. De tillgängliga operatörerna är:

• Delat med
  • Procent av
  • Minus
  • Plus
  • Multiplicerat med

Sekundär ingång

Den sekundära ingången är den andra variabeln du vill använda för din beräkning. Du kan välja mellan standardvariablerna och även Prognosvariabler och konfigurationer om du har Neo Prognos aktiverad för din organisation. Detta kommer att vara indata efter operatören.

Visa i statistik (schema)

Definiera om detta ska vara synligt i Statistik i schemaläggningsvyn.

Visa i instrumentpanelen

Definiera om detta ska vara synligt i instrumentpanelvyn.

Obs! För närvarande visas inte variabler med lönekostnadsberäkningar i instrumentpanelen.

Visa i prognosöversikt

Definiera om detta ska vara synligt på fliken Prognos.

Exempel på en beräknad variabel

Förutspådd försäljning per schemalagd personstimme är en vanligt använd KPI inom många vertikaler.

För att skapa en sådan variabel måste du ha Neo Forecast aktiverat och konfigurerat för att få ett förutsagt försäljningsvärde. Quinyx kan automatiskt skapa denna förutsägelse med hjälp av AI - med din organisation som ger den faktiska försäljningen. Läs mer om algoritmer och förutsägelser här.

För att lägga till variabeln, välj i dialogrutan Lägg till ny variabel:

• Primär ingång : Förutsedd försäljning.
  • Operatör : dividerat med.
  • Sekundär ingång : Schemalagda timmar.

I det här exemplet vill vi att de ska vara synliga i schematstatistik, prognosöversikt och instrumentpanel:

Visa beräknade variabler i schemat - Statistik

Du kan välja en beräknad variabel som ska visas i statistiken. Synlighetsinställningar görs på organisationsnivå, vilket innebär att alla variabler kanske inte används eller konfigureras för att visas av din organisation.

Läs mer om statistik .

Visa beräknade variabler i instrumentpanelen

En beräknad variabel har ett separat diagram i Neo-instrumentpanelen. Det kommer fortfarande att ha alternativ för att välja aktuell dag, aktuell vecka och aktuell månad - på samma sätt som de befintliga widgetarna finns i instrumentpanelen idag

Visa beräknade variabler i prognosöversikten

Den beräknade variabeln måste läggas till en visningsgrupp för att kunna visas på sidan med prognosöversikt.

Visa grupper

Ingångsdata och beräknade variabler måste läggas till i en visningsgrupp för att kunna visas i prognosöversikten.

Displaygrupper är ett sätt att gruppera indata, standardvariabler och beräknade variabler i en enda grupp så att de visas tillsammans i grafer och tabeller i prognosöversikten .

För att skapa en visningsgrupp, klicka på 'Hantera visningsgrupper' högst upp på sidan.

Detta visar ett fönster som visar alla aktuella visningsgrupper. Klicka på + för att skapa en ny grupp:

Ange ditt nya visningsgruppnamn och klicka på Spara:

Din nya grupp har skapats och kommer nu att visas i listan över hanterbara displaygrupper. Du kan nu redigera namnet genom att klicka på pennan eller ta bort visningsgruppen genom att klicka på papperskorgen:

Genom att klicka på pennikonen kan du redigera de variabler som du vill visa i displaygruppen. Kom ihåg att variablerna du väljer här kommer att visas tillsammans i grafer och tabeller. I det här exemplet har vi valt att lägga till en Input Data (Sales Input Data) , en beräknad variabel (Lön%) och en standardvariabel (Schemalagda timmar inkl. Frånvaro) :

Om du lägger till kostnadsrelaterade variabler i en visningsgrupp måste användarna ha åtkomsträtten aktiverad för visning eller redigering av kostnader för att se denna variabel. Om de inte har den här åtkomsträtten aktiverad kommer variabeln att döljas från visningsgruppen.

När du klickar på spara visas din visningsgrupp nu på sidan Variabelinställningar.