Arbetar med frånvaroskälstyper

Uppdaterad 11/11/21 av Marcus M. Winkler

Läs mer om hur du använder frånvaroinställningar och typer av frånvaroskäl här.

Vad är frånvarotyper?

Frånvarotyper används för att definiera hur en frånnvaroorsak ska beaktas. Om någon av frånvaron skulle inkludera OB, t.ex. sjuk-OB samtidigt, måste den betraktas som ”Sjukdom” för att Quinyx ska kunna generera Sick-OB-Lönearterna från tabellerna.

Hur används frånvarotyper?

Frånvarotyper skapas för att gruppera frånvaroorsaker och i vissa lönesystem för att avgöra var transaktionen kommer att hamna i lönefilen. För varje frånvarotyp kan du ange om det kommer att generera lön (men inte vilken löneart) för den anställde och om det kommer att betraktas som arbetad tid. Du kan också ställa in om frånvarotyp ska betraktas som sjukdom, ledighet, semester eller annan typ av ledighet.

Konfigurera frånvarotyper

Du kan hitta frånvarotyper under Kontoinställningar> Frånvaroinställningar. Klicka på de tre prickarna i det övre högra hörnet på sidan för att komma till "" Hantera frånvarotyper ".

En lista över befintliga frånvaroskälstyper kommer att öppnas. Klicka på pennikonen för att redigera.

Frånvarotyper används för att definiera hur en frånnvaroorsak ska beaktas. Om någon av frånvaron skulle inkludera OB, t.ex. sjuk-OB samtidigt, måste den betraktas som ”Sjukdom” för att Quinyx ska kunna generera Sick-OB-Lönearterna från tabellerna.

"Hantera som" ger bara tre olika alternativ, permission, sjukdom och semester. allt som inte är permission, sjukdom eller semester ska du bara lämna detta fält tomt och namnge typen "övrig".

Klicka på + för att lägga till en ny frånvarotyp.

Ändringar påverkar alla frånvaroorsaker som använder denna frånvarotyp.

Frånvarotyper måste skapas före frånvaroorsaker, eftersom en frånvarotyp sedan måste väljas för varje frånvaroorsak.

Användarberättelser

Som kontohanterare med skrivbehörighet på kontoinställningar:

• Jag kan navigera till en sida där jag kan se alla befintliga frånvarotyper.
  • Jag kan redigera alla befintliga frånvarotyper.
  • Jag kan lägga till en ny frånvarotyp.
  • Jag kan ta bort en befintlig frånvarotyp.

Som kontohanterare med läsbehörighet på kontoinställningar:

• Jag kan navigera till en sida där jag kan se alla befintliga frånvarotyper.
  • Jag kan se inställningarna för varje enskild frånvarotyp.
  • Jag kan inte lägga till en ny frånvarotyp.
  • Jag kan inte redigera en befintlig frånvarotyp.
  • Jag kan inte ta bort en befintlig frånvarotyp.
Läs mer om att använda API-relaterade frånvaro här.