Manuella regler för skift

Uppdaterad av Leigh Hutchens

Det är möjligt att definiera regler för extra lönearter som ska genereras när en anställd redovisar tid på ett skift. I Löneartsöversikten kan du identifiera lönearter som läggs till som ett resultat av dessa regler. De visas med en orange fyrkant.

För att lägga till lönartsregler på en skifttyp, klicka på "Lägg till"  under "Löneartsregler" när du redigerar en skifttyp.

Då ser du följande formulär:

Börja med att välja löneartsutfall, som vi kommer att kalla "löneart X" för resten av den här artikeln. Du har tre alternativ här:

• Ingen löneart: Regeln kommer endast att tillämpas om stämplingen inte har något utfall  av löneart.
  • Grupp av lönearter: Regeln kommer endast att tillämpas om en löneart i den valda gruppen lönearter förekommer på stämplingen. Klick här för en lista över vilka standardlönearter som ingår i vilka kategorier.
  • Specifik löneart: Regeln tillämpas endast om den lönearten förekommer på stämplingen. Observera att för att en löneart ska vara synlig i den här listan på ett tilldelat skift krävs att den är vald i personend avtalsmall.

Du kan välja mellan de fyra följande alternativen:

• Ersätt med: Tar bort löneart X och ersätter den med löneart Y.
  • Lägg till: Löneart Y genereras utöver löneart X.
  • Multiplicera med: När du väljer denna funktion visas ett ytterligare fält där du måste ange en multiplikationsfaktor. Denna faktor multiplicerar mängden löneart Y med löneart X.
  • Ersatt helt av: Den här funktionen tar bort löneart X från stämplingen helt oavsett tidsintervall som anges nedan, men lägger endast till löneart Y till det specifika tidsintervallet.

Du väljer sedan den löneart som den här funktionen ska tillämpas på. Vi hänvisar till den här lönearten som "löneart Y" för resten av den här artikeln. Du har två alternativ här:

• Ingen löneart: Ingen löneart
  • Specifik löneart : Observera att för att en löneart ska vara synlig i den här rullgardinsmenyn måste den väljas i personens avtalsmall för tilldelade skift.

Nästa steg är att ställa in vilket tidsintervall regeln ska tillämpas på. Du har fem alternativ här:

• Specificerad tidsperiod: Regeln ska endast tillämpas inom den angivna tidsperioden. Om du väljer detta alternativ visas ytterligare två fält så att du kan ange "Från" och "Till" -tid för tidsperioden.
  • Innanför schema: Regeln ska endast tillämpas i timmar på den stämpling som arbetats inom det schemalagda skiftet.
  • Utanför schema: Regeln ska endast tillämpas i timmar på stämplingen som arbetats utanför det schemalagda skiftet.
  • Genererade timmar: Regeln ska tillämpas för alla timmar på den stäpmlingsgenererade lönearten X.

Därefter definierar du hur många timmar löneart Y ska genereras av den aktuella regeln. Följande alternativ är tillgängliga:

• Arbetstid: löneart Y ska genereras med samma mängd som antalet stämplade timmar på detta skift och som definieras i avsnittet ”Tidsintervall”.
  • Exakt: En exakt summa av löneart Y bör skapas. Ett ytterligare fält som låter dig ange den summan visas om du väljer det här alternativet.
  • Minsta: löneart Y ska genereras för samma antal timmar som har arbetats och som definierats i avsnittet ”Tidsintervall”, men en minsat summa kommer att genereras om arbetstidens antal är mindre än det. Den minsta summan anges i ett ytterligare fält som visas om du väljer det här alternativet.
  • Maximalt: löneart Y ska genereras för samma antal timmar som har arbetats och som definierats i avsnittet ”Tidsintervall”, men en maximalt summa kommer att genereras om arbetstimmarna är mindre än det. Den maximala summan anges i ett ytterligare fält som visas om jag väljer det här alternativet.

När du sätter upp en löneartsregel kan du också använda en “Om sats”  som gör att du kan ange olika kriterier som måste uppfyllas för att regeln ska gälla i första hand:

Denna “om sats” kontrollerar också om det finns en viss löneart på den aktuella stämplingen. Precis som för löneart X på själva regeln, har du tre alternativ här:

• Ingen löneart: Regeln kommer endast att tillämpas om stämplingen inte har något resultat av lönearter.
  • Flera lönearter: Regeln kommer endast att tillämpas om en löneart i den valda gruppen lönearter förekommer på stämplingen. Klick här för en lista över vilka standardlönearter som ingår i vilka kategorier.
  • Specifik löneart: Regeln tillämpas endast om den lönearten förekommer på stämplingen. Observera att för att en löneart ska vara synlig i den här listrutan på ett tilldelat skift krävs att den är vald i personens avtalsmall.

Följande kriterier är sedan tillgängliga:

• > : Lönearten du väljer i denna “om sats” har genererats i fler timmar på stämplingen än vad som har definierats i “om satsens” fält för summa.
  • =: Lönearten du väljer i denna “om sats” har genererats i exakt lika många timmar på stämplingen som vad som har definierats i “om satsens” fält för summa.
Läs mer om skifttypskategorier här.