Ordlista för Quinyx WFM

Uppdaterad 8/7/21 av Leigh Hutchens

Benämning

Betydelse

Frånvaro

Frånvaro är ett paraplybegrepp som täcker alla typer av frånvaro från arbetet, antingen planerat eller oplanerat. Till exempel, om någon inte dyker upp på jobbet är de frånvarande, men de har inte ledighet eftersom det inte planerades eller meddelades i förväg. Läs mer här .

Frånvaroschema

Ibland inträffar en frånvaro långt in i framtiden innan det finns planerade skift för perioden. I sådana fall skapas inget lönebaserat skift under frånvaron. Detta innebär att den anställde inte får någon ledighetsersättning. För att motverka detta har vi stöd för frånvaroschema som, enkelt förklarat, innehåller veckomallar som kan väljas i frånvarodialogen för att skapa lönebaserade ersättningsskift under frånvaron. Läs mer här .

Frånvaroorsak

För att särskilja olika typer av frånvaro, såsom semester, sjukdom, föräldraledighet, personlig dag, långvarig sjukdom etc.

Frånvarotyp

Frånvarotyper grupperas i olika kategorier. Varje kategori kan ha olika kombinationer av inställningar, t.ex. lönebaserad, sjukdom (sjukdom), tillstånd, semester (semester), räknas som schemalagda timmar etc.

Avtalsmall

Ett avtal kan ses som ett ramverk som definierar vilka regler som gäller för individen. Till exempel om arbetstagaren får lön per månad eller timme, arbetstagarens nominella arbetstid, beräkningsperiod, anställningsgrad etc. Läs mer om avtalsmallar här .

Algoritm

En process eller uppsättning regler som följs för att generera ett resultat som en prognos eller ett schema.

API

Vi har öppnat delar av vårt User API för våra externa partners och kunder att kunna integrera med. Quinyx använder SOAP API: er (Classic) och har en omfattande lista tillgänglig här .

Vi bygger för närvarande REST API: er i Neo.

Tilldelat skift

Ett skift tilldelat till en specifik anställd.

Attest

Godkännande av arbetade timmar. Läs mer här .

Borta enhet

En annan enhet än en den anställdes hemmaenhet. Läs mer här .

Helgdag

En allmän helgdag (röd dag) när banker och många andra företag är stängda för dagen och för många branscher gäller andra regler för ersättning vid arbete på dessa dagar.

Grundschema

En schemalagd mall som kan återanvändas. Läs mer här .

Lånad / utlånad

Avser en anställd som lånas ut eller lånas ut till en annan enhet.

Beräknad variabel

Avser en variabel som är en beräkning mellan två andra variabler, antingen standard- eller indata variabler.

Översikt

Översikten ger dig statusuppdateringar och visualiseringar för ett urval av Quinyxdata och information. Läs mer här .

Dygnsbryt

Dygnsbryt betyder den tid på dagen som av systemet betraktas som slutet på en dag och början på nästa dag. Vi har flera dygnsbryt i Quinyx. Läs mer om dygnsbryt här.

Prognos

Ibland känd som en förutsägelse. Hänvisar till data i framtiden som förutses antingen manuellt eller med hjälp av interna eller externa prognosmetoder. Läs mer här .

Prognoskonfiguration

Avser en metod som har konfigurerats för att generera en framtida förutsägelse för en variabel. Läs mer här .

Ledig dag

Ett Quinyx-koncept som anger att den anställde inte ska arbeta den här dagen. Oftast en dag utan planerat skift. Läs mer här .

Hemmaenhet

En anställds primära enhet, dvs huvudplatsen för en anställd.

Indata

Data som skickas till Quinyx från ett externt system. Läs mer här .

Frånvaro

Frånvaro är all typ av frånvaro från arbetet som planeras (dvs. semester) eller meddelas i förväg (sjukledighet). Det söks antingen av medarbetaren eller läggs till i schemat av chefen.

Frånvaroansökan

En ansökan om ledighet skickas från medarbetaren till chefen.

Chef

En paraplyterm för alla användare med systemroll över anställda (dvs. inloggningsrättigheter Neo).

Nominella timmar

Antalet timmar för en anställd på utsedd period, enligt inställningar i dennes avtalsmall. Läs mer här .

Övertid

Arbetad tid utöver normal arbetstid. Kan variera beroende på avtal.

Avvikelserapportering

Du kan använda detta om en anställd inte behöver stämpla in och ut. Quinyx följer den anställdas schema och genererar automatiskt stämpling in / ut tider som matchar de schemalagda skiftens start- och sluttider.

Löneartsregel

Dessa låter dig definiera regler för extra lönetyper som ska genereras när en anställd stämplar tid för ett specifikt skift. Dessa regler kan definieras på enskilda skift i schema (men inte i basschema) såväl som på en skifttyp. Läs mer här .

Delad anställd

En anställd som är delad mellan två eller flera enheter. Läs mer här .

Schemavyn

I schemat kan du visa och hantera skift och anställda. Läs mer här .

Skift

Skift används för att visuellt visa start- och sluttid när den anställde ska arbeta. Läs mer om skift här .

Sociala kostnader

Sociala kostnader är procentandelen av både nettokostnad och ledighetskompensation tillsammans. Läs mer här .

Skifttyp

En kategori eller typ av skift. Skifttype kan ha namn på avdelning, namn på uppgift eller vad som passar er organisation. Läs mer om skifttyper här .

Standardvariabel

Data som Quinyx håller och inte är data från externa system eller en beräkning mellan flera variabler. Läs mer här .

Uppgift

En specifik uppgift eller åtgärd som ska utföras under ett skift. Vanligtvis schemalagd vid en viss tidpunkt under ett skift. Läs mer här .

Tag

En behållare med egenskaper som du kan ansluta till skifttyper, skift eller stämplingar. Läs mer här .

Time Tracker

En unik Quinyx-term. Time Trackers kan till exempel användas för att hålla reda på semestersaldo eller komp saldo. Läs mer här .

OB-tid

OB-tid (obekväm arbetstid) används för att betala tillägg till personal som arbetar under vad som anses obekväma tider. (t.ex. nattskift, helger och helgdagar). Läs mer här .

Användare

En paraplyterm för alla användare av systemet, oavsett deras roll.

Otilldelad skift

Ett befintligt skift för närvarande inte tilldelat en specifik anställd. (Obemannat skift)

Variabel

Avser en specifik KPI eller datapunkt relaterad till företagets data. Antingen genererad av Quinyx eller av ett externt system och presenteras i Quinyx.

Webpunch

Quinyx egen stämpelklocka, byggd för att fungera på en mängd olika hårdvaror som datorer, surfplattor, smarta enheter etc. Läs mer här .

X dagskift / Y dagskift

X- och V-dagar - Gäller specifikt den finländska arbetskraften, främst för hotell- och restaurangbranschen. Enkelt uttryckt, om en anställd har arbetat minst 5 dagar på en vecka tjänar den anställde två lediga dagar - kallad X- och V-dag.