Skapa övertidsmetoder

Uppdaterad 12/7/21 av Leigh Hutchens

Quinyx erbjuder olika beräkningsmetoder för övertid och ytterligare tid. Genom att skapa och använda övertidsmetoder kan du spåra och hantera anställdas övertid på ett detaljerat sätt.

Använd fall

• Som kontoansvarig kan jag visa listan över befintliga övertidsmetoder (både de som skapas automatiskt och de manuellt skapade).
  • Som kontoansvarig kan jag skapa en ny övertidsmetod (med samma inställningsalternativ som i Classic).
  • Som kontoansvarig kan jag redigera en befintlig övertidsmetod.
  • Som kontoansvarig kan jag ta bort en befintlig övertidsmetod.
  • Som kontoansvarig kan jag visa och välja bland alla tillgängliga övertidsmetoder när jag tilldelar övertidsmetoder till en avtalsmall.
  • Som chef med skrivåtkomst på avtalsinformation kan jag välja mellan alla skapade övertidsmetoder när jag redigerar övertidsmetoden i ett anställningsavtal.
För behörigheter läggs övertidsmetoder till, uppdateras och raderas under Kontoinställningar> Avtalsmallar.

Skapa övertidsmetoder, minus tid och ytterligare tid

Övertidsmetoder konfigureras under Kontoinställningar> Avtal> Övertidsmetoder och kan anpassas helt efter dina behov:

Det är enkelt att skapa övertidsmetoder, minus tid och ytterligare tid.

1. Gå till kontoinställningar.
  2. Välj Övertidsmetoder under Avtal.
  3. Välj övertidsmetoder, minus tid eller ytterligare tid.
  4. Beroende på vilken typ av övertid du väljer kommer valen att ändras. Se tabellerna nedan för att förstå varje fält.
Det finns ingen gräns för hur många övertid, minus tid eller ytterligare tidsmetoder du kan skapa.

Lägg till övertidsmetoder

Fält

Beskrivning

Kommentar

Allmän information

namn

Valfritt namn för regeln.

Övertid åsidosätter osocial tid

Definiera om övertid (OT) ska åsidosätta osocial tid (UT), när OT och UT inträffar samtidigt, eller om det ska definieras i avtalet.

Beräkningsperiod

Period

Ställ in den period som denna övertidsmetod ska beräknas på.

Beräkningsperiod: Schemalagd period dag, vecka, dagar, månader.

Planerad period anges i ett anställningsavtal / avtalsmall. Det kan vara 1 månad, 1 vecka, 2 veckor, 1 dag, 369 dagar etc.

Tröskel

Tröskel

Definiera tröskeln för den valda arbetstidskvoten som måste nås för att denna övertid ska genereras.

Tröskelvärde: inget tröskelvärde, schemaläggningsperiod, dagar, månader.

Övertidsnivåer

Övertidsperioder

Som det definieras i avtalet.

Arbetade timmar

Definiera antalet arbetade timmar och vilken typ av övertid som ska genereras.

Övertidstimmar

Definiera antalet övertidstimmar och vilken typ av övertid som ska genereras.

inställningar

Räkna hela tiden

Om en anställd arbetar med flera olika avtal kommer detta att säkerställa att all tid ingår i övertidsberäkningarna.

Räkna uppåt

Övertidstimmar som genereras med denna övertidsmetod bör ingå i alla följande metoder.

Lägg till minus tid

Allmän information

namn

Valfritt namn för regeln.

Arbetstidskvot

Grund för beräkning av löntyp: schema *, nominella timmar, fasta schema timmar, bas schema timmar **, arbetade timmar, arbetsdag modell, nominella timmar deltid, schemalagda timmar, övertid timmar * Klicka här för mer information.

Detta betyder när lönestypen ska anges. Till exempel:

1. Om löntypen är övertid och tiden kommer att överstiga schemalagda timmar: 8 timmar då alla stansade timmar betalas som övertid.

2. Om löntypen är övertid och tiden kommer att överstiga nominella timmar betalas all stansad tid över nominella timmar som övertid.

* Skillnad mellan övertidsmetoder förutom Schema och Schemalagda timmar per dag under alternativet Arbetstidskvot.

Beräkningsperiod

Period

Ställ in den period som denna övertidsmetod ska beräknas på.

Beräkningsperiod: Schemalagd period dag, vecka, dagar, månader.

Planerad period anges i ett anställningsavtal / avtalsmall. Det kan vara 1 månad, 1 vecka, 2 veckor, 1 dag, 369 dagar etc.

inställningar

Räkna hela tiden

Om en anställd arbetar med flera olika avtal kommer detta att säkerställa att all tid ingår i övertidsberäkningarna.

Ytterligare tid

Allmän information

namn

Valfritt namn för regeln

Övertid åsidosätter osocial tid

Definiera om övertid (OT) ska åsidosätta osocial tid (UT), när OT och UT inträffar samtidigt, eller om det ska definieras i avtalet.

Arbetstidskvot

Grund för beräkning av löntyp: schema *, nominella timmar, fasta schema timmar, bas schema timmar **, arbetade timmar, arbetsdag modell, nominella timmar deltid, schemalagda timmar, övertid timmar * Klicka här för mer information.

Detta betyder när lönestypen ska anges. Till exempel:

1. Om löntypen är övertid och tiden kommer att överstiga schemalagda timmar: 8 timmar då alla stansade timmar betalas som övertid.

2. Om löntypen är övertid och tiden kommer att överstiga nominella timmar betalas all stansad tid över nominella timmar som övertid.

* Skillnad mellan övertidsmetoder förutom Schema och Schemalagda timmar per dag under alternativet Arbetstidskvot.

Beräkningsperiod

Period

Ställ in den period som denna övertidsmetod ska beräknas på.

Beräkningsperiod: Schemalagd period dag, vecka, dagar, månader.

Planerad period anges i ett anställningsavtal / avtalsmall. Det kan vara 1 månad, 1 vecka, 2 veckor, 1 dag, 369 dagar etc.

inställningar

Räkna hela tiden

Om en anställd arbetar med flera olika avtal kommer detta att säkerställa att all tid ingår i övertidsberäkningarna.

Ytterligare information om arbetstidens kvotalternativ

* Skillnad mellan övertidsmetoder förutom Schema och Schemalagda timmar per dag under alternativet Arbetstidskvot.

Schema är om du arbetar utanför dina schemalagda tider. Om övertid genererar ledighet i stället kan Webpunch logga ledighet om den anställde anländer sent, minus ledigheten i stället, och sedan plus ledighet i stället om den anställde stannar längre.

Schemalagda timmar är att du måste arbeta mer än antalet schemalagda timmar totalt på dagen. Utöver schemalagda timmar kan man se lite mer i linje med flexibel arbetstid. Det är bra att anlända sent, behöver inte spåras, plus ledighet i stället utlöses bara efter att alla timmar i mitt schemalagda skift har loggats.

** Om de schemalagda timmarna i schemat inte överensstämmer med antalet schemalagda timmar som fanns i basschemat just när den senaste utrullningen ägde rum, kommer övertid att genereras. Detta återspeglas i utarbetad statistik . Detta innebär att:

• Om du ändrar basschemat och vill att det ska användas som grund för övertidsberäkning, måste du rulla ut basschemat igen under samma period i Schema. Se https://quinyx.helpdocs.io/l/en/article/mwraoqxbyp-re-rollout-logic för mer information om omfördelning av basscheman.
  • Om du lägger till ett skift till ett datum i Schema över vilket ett basschema har rullats ut, genererar detta övertid.
  • Om du vill ersätta ett skift som härrör från basschemat med ett ad hoc-skifte i schema och du vill att det nya ad hoc-skiftet ska generera övertid, måste du 1) ta bort skiftet i fråga i basschemat, 2) re - rulla ut basschemat, vilket i sin tur kommer att nollställa det utrullade timmarna för den dagen och den anställde och 3) fortsätt till att lägga till ad hoc-skiftet i Schema.

Lägg till övertidsmetoder i en avtalsmall

Övertidstyperna du skapar kan sedan läggas till i avtalsmallen via rullgardinslistan "Välj övertidsmetod". Det betyder att olika avtalsmallar kan ha helt olika ytterligare timmar och övertidsberäkningar: