Schema vy

Uppdaterad av Marta Queiroz

Genom att använda datumväljaren och filter kan du ange vad du vill visa.

Du kan enkelt ändra dag, vecka och månad och enkelt ställa in anpassade vyer genom att klicka på ikonerna i det övre vänstra hörnet av schemat.

Du kan också se antalet anställda som visas i schemat.

Denna räkning är användbar när du snabbt vill få en uppfattning om antalet anställda du för närvarande tittar på i ditt schema eller grundschema.

Verktygstips visas när du svävar över något av de anställdas namn i schemat. Verktygstipset kommer att innehålla för- och efternamnet på den anställde. Detta gör att långa anställdas namn blir helt synliga.

Exempel 1

Du vill bara se hur många personer totalt som arbetar på din plats idag, så du navigerar till dagsvyn och ser till att de enda markerade filtergrupperna är skift, uppgifter och stämplingar och att Objekt i aktuell vy är valt i Fältet Anställd har .

Exempel 2

Du vill se hur många personer som för närvarande är frånvarande från din plats under den aktuella perioden, så du väljer Objekt i den aktuella vyn och avmarkerar alla filtergrupper utom frånvaro.

Antalet anställda visas oavsett visningsläge - dag, vecka, månad eller anpassat - och tar hänsyn till eventuella tillämpade filter. Det är alltid synligt men visas inte om du använder en mycket liten skärm, som på en mobil enhet.

Helgdagar och speciella dagar

Helgdagar

Helgdagar som är inställda globalt eller på enhetsgrupper visualiseras enligt följande:

• I dagsvyn: Som en röd "badge" bredvid datumet.
  • I vecko- och månadsvisningen: Veckodagen och datumet är färgade rött; den röda "badgen" visas när du hovrar över.

Om du vill veta mer om konfigurationen av helgdagar, läs mer här.

Helgdagar som är inställda på avtalsmallar visualiseras inte.
På distriktsnivå kommer helgdagar som är inställda på enhetsgrupper att visas endast om distriktet består av åtminstone en av enheterna i den aktuella enhetsgruppen.

Speciella dagar

Speciella dagar visualiseras enligt följande:

• I dagsvyn: Som en röd "badge" bredvid datumet.
  • I vecko- och månadsvisningen: En röd linje löper under veckodagen och datumet och du kan se mer information när du hovrar över den.
Du kan lägga till speciella dagar i Chefens portal och genom integrationer.

Exempel på helgdagar och speciella dagar

Dagvy
Veckovy

Månadsvy

Anställda

Schemalagda anställda visas på vänster sida i Schemavy. Du hittar namnet och bilden (eller initialerna) på den anställde.

Scenario

Charlotte är schemalagd 48,5 timmar under schemaperioden men borde vara schemalagd 40 enligt hennes avtal. Hennes schemalagda timmar överstiger hennes nominella timmar med 8,5 timmar.

Ben är schemalagd 20 timmar, vilket överensstämmer med hans avtal. Han är schemalagd noll timmar mindre än han borde vara.

Du kan använda standard schemavy, som beskrivs ovan, eller så kan du använda alternativen för visning av anställdlista, beskrivna nedan, för att konfigurera exakt hur du vill att dina anställda och mätvärden ska visas i Schemavy.

Visningsalternativ

Du kan använda alternativ för visning av anställdlista för att konfigurera exakt hur du vill att dina anställda ska visas i schemat.

Grundläggande information om anställd i schemavy

Du kan se grundläggande information om en anställd i schemat. Klicka på den anställdes profilbild i schemavy och du kommer att kunna se följande information:

• Förnamn och efternamn
  • Anställningsnummer
  • Anställdsmetrik
  • E-postadress
  • Telefonnummer
  • Mobilnummer
  • Distrikt
  • Hemmaenhet

Du kan också se ytterligare information och ta bort, flytta och kopiera skift samt intyga eller inte intyga alla skift.

Det kommer inte att finnas någon åtkomstkontroll på e-post, telefonnummer och mobilnummer den första dagen/dagarna i RC-miljön, men vi kommer att lägga till det så snart det är klart och innan det släpps till produktion.

Om behörigheten Personuppgifter är avstängd, under Konto > Rollhantering > Redigera roll > Personer > Personuppgifter, kommer e-postadress, telefonnummer och mobilnummer inte att vara synliga i schemat.
Anställdsortering

Du kan enkelt ändra anställdas sorteringsordning genom att klicka på knappen för visningsalternativ.

Du kan välja nedan sätt som du vill att dina anställda ska visas i schemat:

• Starttid
  • Anställdsnamn A-Ö
  • Anställdsnamn Ö-A
  • Skillnad i metrisk data under beräkningsperioden
    • Denna option kommer att placera de anställda som behöver fler timmar för att nå sina nominella timmar högst upp i schemat.
Skiftsortering

Standard sortering av skiften i schemat, förutom obemannade skift, är skiftets starttid. Skiftet som börjar tidigast är överst i schemat. Om du går in i daglig vy i schemat kommer du att se skiften sorterade efter starttid.

Anställdas metriska beräkningsperiod

Du kan välja hur metrikerna visas för anställda på vänster sida av schemat.

De valbara perioderna är:

• Vald period: Detta är den period du för närvarande tittar på i schemat.
  • Schemaperiod: Du kan konfigurera detta i Kontoinställningar > Avtal > Avtalsmall.
  • Avstämningsperiod: Du kan konfigurera detta i Inställningar > Avtal > Avtalsmall.

Siffrorna som visas under en anställds namn kommer att ändras beroende på ditt val. Till exempel, i bilderna nedan, ändras Hannahs siffror beroende på:

Vald period

Schemaperiod

Avstämningsperiod

Läs mer om anställdas metriker i schemat här.
Metrikvisningsläge i schemat

I alternativen för visning av anställningslista kan du konfigurera hur man visar avtalsmetriker under Metrikvisningsläge Rubrik:

• Totalt
    • Detta visar totalt antal schemalagda timmar och nominella timmar över avtal.
    • Observera att om parallella avtal har olika schemaperioder eller avstämningsperioder och schemaperioden eller avstämningsperioden respektive väljs som metrisk beräkningsperiod, kommer en symbol för Olika perioder att visas här eftersom att summera dem skulle vara vilseledande.
  • Per avtal
    • Detta visar de schemalagda timmarna och nominella timmarna som en rad per avtal. Precis som i Personer och metriska panelen är huvudavtalen färgkodade mörkblå, och icke-huvudavtalen är färgkodade turkos.
    • När alternativet för Sortering av Diff. av schemalagda/nominella timmar i beräkningsperioden är valt, görs den faktiska sorteringen av anställda i vänstermarginalen fortfarande enligt timmar över avtal.

I båda ovanstående fall visar metriska vid sidan av anställdas avatarer också ett procenttecken som indikerar procenten av nominella timmar som för närvarande är schemalagda. Ibland visas inte procenten helt.

Metrik

Du kan välja vilken metrik du vill visa data för genom dina anställdas bilder i schemat. Alternativen inkluderar:

• Schemalagda timmar/Nominella timmar
  • Arbetade timmar/Nominella timmar
  • Förväntade timmar/Nominella timmar
  • Arbetade timmar/Rullade ut timmar
  • Arbetade timmar/Schemalagda timmar
  • Tillgängliga timmar/Min. krävda tillgänglighetstimmar
Om du använder sorteringsalternativet "Skillnad i metrisk data under beräkningsperioden" visas de anställda som för närvarande är längst ifrån att nå sina nominella timmar eller rullade ut timmar med avseende på schemalagda/arbetade/förväntade/arbetade timmar högst upp.

Timräkning på schemaposter

Du kan se timräkningen på skift, uppgifter och stämplingar i schemavyn. Du kommer att kunna se hur många timmar ett skift, en uppgift eller en stämpling är på den faktiska posten.

Avtalsinställningen Beräkna pauser som arbetstid och avancerade inställningar på skift Räknas som schemalagda timmar och om beaktas i beräkningen.

Klicka på här för att lära dig hur du konfigurerar beräkning av pauser som arbetstid.
För bättre visuell konsistens i Schemavyn har vi flyttat papperskorgen och greppikonen så att de visas inuti skiftcellen.

Frånvaroansökningar

Du kan enkelt se frånvaroansökningar i schemavisningen.

Tillgänglighet i smartlistan

Anställda som har lagt till Tillgänglighet genom mobilappen och angett önskade arbetstimmar kommer att visas i listan med en "Tillgänglighet" -bricka. Dessa anställda kommer att visas högst upp i listan. Om flera anställda har lagt till Tillgänglighet för samma timmar kommer sorteringen mellan dem att baseras på matchande/saknade färdigheter som anställda har för det specifika skiftet.

Brickan visas som "Tillgänglig för schemaläggning" och representerar alla anställda som kan schemaläggas för det skiftet men som inte har tillgänglighet.

Oassignede skift visas inte i notiser i schemaöversikten om schemat inte har publicerats förbi dessa skift.

Laddningsindikator

Toppfältet i schemat har en laddningsindikator. Den visas som en blå snurrande cirkel i toppfältet.

Laddningsindikatorn kommer att visas så länge Quinyx arbetar med att hämta och visa nya schemaposter och/eller anställda. Den kommer dock inte att visas när du tar bort eller omorganiserar data, som när du filtrerar bort data som redan finns i ditt schema eller när du redigerar sorteringsläget i schemat.

Veckonummer

Du kan se veckonumret ovanför schemat.

Du kan ta bort veckonummer i schemavisningen i visningsalternativen.

Quinyx visar veckonummer i alla datumväljare i hela applikationen.

Det finns ingen inställning för att ta bort veckonummer från datumväljarna.

Bra att veta

Det finns två inställningar som påverkar veckonummer:

• Enhetenhet: Veckans första dag.
  • Språkinställning: Veckonummer kan räknas olika beroende på ditt land.
Läs mer om avancerade enhetsinställningar här.

Obemannade skift

Obemannade skift har ingen fördefinierad färg och visas överst i schemavisningen. Om ett obemannat skift är av en skifttyp som har en färg, kommer det obemannade skiftet att vara av den färgen.

Du kan kollapsa raden för obemannade skift i schemavisningen genom att klicka på pilen bredvid texten för obemannade skift i schemavisningen.

Hur tilldelar jag ett obemannat skift till en anställd?

1. Välj det obemannade skiftet för att öppna sidopanelen för redigering av skift.
  2. Tilldela den tillgängliga anställda och lägg till all annan nödvändig information.
  3. Klicka på Spara.

Anställda sorteras först efter tillgänglighet. Om en anställd inte är tillgänglig, är raden något gråtonad. Se nedan:

Lås schemaperiod

Det är möjligt att låsa en period i schemavisningen.

På den övre högra sidan av schemat, klicka på de tre punkterna och sedan Lås schema.

Välj ett till-datum där all schemainformation (skift, stämplingar, frånvaro) kommer att låsas bakåt i tiden. Du kan inte göra några ändringar i en låst period, men du kan attesta och avattesta stämplingar och frånvaro.

Det är inte möjligt att låsa dagens datum.

Ett låst schema visualiseras med en vit/rosa kant mellan schemat och verktygsfältet. Du kan se datumet till vilket schemat är låst på vänster sida.

Du kan inte lägga till, redigera eller ta bort en manuell lönetyp i en låst schemaperiod.

Visualisering av publicerade perioder

Om du är en chef som arbetar i schemavisningen kan du se om en period har schemalagts i det övre högra hörnet.

När du svävar över ett specifikt datum i vecko/månads/anpassad vy, finns det etiketter som förklarar om den dagen publiceras.

Daybreak

Daybreak betyder den tid på dagen som systemet betraktar som slutet på en dag och början på nästa dag.

Läs mer om daybreak här.

Schemavalideringar

När skift skapas i schemat kommer Quinyx att validera skiftinformationen mot avtalsinställningar och enhetsinställningar. Dessa valideringar sker varje gång en befintlig redigeras eller en ny läggs till, vare sig det är i Meddelanden -panelen eller direkt i schemat. Dessa valideringar sker även för frånvaroskift, inklusive vid skapande av ledigheter och godkännande av frånvaroansökningar. Om användaren fortsätter att skapa eller redigera ett skift trots att de har fått ett varningsmeddelande, kommer Quinyx att logga denna kringgående åtgärd.

Läs mer om schemavalideringar här.