Medarbetares nyckeltal i schemat

Uppdaterad 1 month ago av Leigh Hutchens

Visa medarbetares nyckeltal

För att enkelt se medarbetares nyckeltal klickar du på de tre prickarna bredvid den anställdes profilbild och namn följt av "Medarbetares nyckeltal". När denna panel laddas visas en laddningsindikator. Du kan flytta panelen på samma sätt som du kan med panelen "Lägg till skift" och "Redigera skift". Överst på panelen ser du namnet på den anställde i fråga. Om du till exempel skulle ta bort / flytta skift för den anställd vars nyckeltal du tittar på kan du använda uppdateringsknappen längst upp till höger på panelen.

Här kan du se schemalagda, arbetade och förväntade timmar kontra nominella timmar. För varje variabel visar vi timräkning, skillnaden mellan de två (formel: schemalagda eller arbetade eller förväntade timmar minus nominella timmar) och procent (formel: schemalagda eller arbetade eller förväntade timmar delat med nominella timmar). Skillnaden visas i rött om det är negativt, precis som i listan över anställda i schemat till vänster.

Panelen innehåller ovanstående nyckeltal för vald period, beräkningsperiod och avstämningsperiod (om denna är konfigurerad). Var och en av dessa perioder ingår i ett dragspel. Varje period innehåller sedan ett dragspel per avtal. Eftersom det alltid bara finns en vald period visar det specifika dragspelet alltid datum. Det kan dock finnas flera beräknings - och avstämningsperioder inom en vald period. Av denna anledning kommer varje avtal i beräknings- och avstämningsperioden innehålla ett daterat dragspel per beräknings- och avstämningsperiod (se ovan skärmdump). När du öppnar panelen, kommer alla dragspel utom de daterade dragspel i beräknings - och avstämningsperioder; för dessa dragspel kommer endast den första vara öppen som standard.

Datan som visas bredvid avataren är för beräkningsperioden och avstämningsperioden, som startar klockan 00.00 på det första datumet för den visade perioden, likväl som översta beräkningsperiodens datum i Medarbetarens nyckeltalpanel. Detta är särskilt värt att notera för dem av er som har konfigurerat ett annat värde än 00:00 i Personer> Personalkort> Avtal > Avancerade inställningskategorier> Tidregler> Dygnsvila infaller.

Quinyx erbjuder stöd för en anställd som har flera avtal, vilket är fördelaktigt antingen när samma anställd har olika befattningar med olika anställningsgrader och löner, eller som ett sätt att hantera arbete av extra skift. Om en anställd har flera avtal i Quinyx, som är giltiga minst en dag under den period som för närvarande visas i Schema, kommer nyckeltalpanelen att visa nyckeltalen för varje avtal i sitt eget dragspel för varje daterad period. Beroende på mängden avtal som din anställde har kan du förvänta dig att panelen kommer att laddas långsammare än för anställda med endast ett avtal.

Observera att ett avtal kan ställas in som föredraget för en viss enhet i Personer> Avtal> Avtalsdetaljer i Neo, vilket kräver att den anställde har konfigurerats som delbar på fliken Enheter i Classic's personalkort. Den här funktionen är användbar om den anställde är delad till flera enheter och du vill att olika avtal ska användas baserat på vilken enhet den anställde arbetar med. Nyckeltalspanelen visar namnet på den föredragna enheten (se “Drottninggatan” omnämnd i skärmdumpen ovan).

För varje daterad period kommer flera avtal att sorteras i följande ordning:

• Huvudavtalen visas alltid först.
  • För sekundära / icke-huvudavtal är sorteringen enligt avtalets startdatum från tidigast till senaste startdatum.
  • Om det finns flera sekundära / icke-huvudavtal med samma startdatum tillämpas alfanumerisk sortering.

Huvudavtalen är färgkodade på samma sätt som i Personer; huvudavtal visas mot en mörkblå ruta medan sekundära avtal förekommer mot en turkos.

Inga ändringar har gjorts i siffrorna som visas av anställdes avatar i vänstra marginalen i Schema.

Arbetade / utrullade timmar

Det här måttet kommer att vara särskilt användbart för de av er som ämnar att använda grundschemat som en övertidsmetod, men det är också användbart för alla som vill följa upp en anställds arbetade timmar när det gäller det utrullade grundschemat.

Datan som används i arbetade timmar är exakt samma som de arbetade timmarna jämfört med nominella timmarna. Datan som visas under utrullade timmar är en ögonblicksbild av grundschemats timmar för den senaste utrullningen av ett specifikt grundschema som har rullats ut för den givna medarbetaren.

Några detaljer angående utrullade timmarna:

• Det här måttet tar hänsyn till minskning av helgdagar, som kan konfigureras till var som helst mellan 0% och 100%. Detta innebär att om du rullar ut 10 schemalagda timmar på en helgdag som är konfigurerad till 70% minskning, kommer detta att räknas som 3 timmar mot slutpunkten för utrullade timmar. För att inte motverka syftet med att överväga den inställningen beaktar inte måttet inställningen för "Schemalägg helgdagar".
  • Denna beräkning tar hänsyn till inställningen "Räkna som schemalagda timmar" på skift / skifttyper, liksom inställningen för "Beräkna raster som arbetstid".
  • Om du har rullat ut ett grundschema flera gånger under samma period för en viss anställd ingår timmarna från var och ett av dessa grundscheman.
  • Datan återspeglar den period du visar timmarna för (vald period / schemaperiod / avstämningsperiod), precis som med de andra mätvärdena.
  • Om den anställde har ett grundschema men det inte har rullats ut, kommer utrullade timmar att vara 0.

Beräkningsperiod för anställda

Du kan bestämma vilken period som ska visas i medarbetarstatistiken för alla anställda i den vänstra marginalen i schemavyn.

De valbara perioderna är:

• Vald period : Det här är vilken period du för närvarande visar i Schema.
  • Schemaperiod : Detta konfigureras i Avtal> Avtalsmall.
  • Avtalsperiod : Detta konfigureras i Avtal> Avtalsmall.
Quinyx kommer ihåg ditt val om du lämnar vyn och kommer tillbaka eller om du byter period.

Precis som före den här versionen är schemaperioden standard.

När det gäller hur avtalade arbetsdagar översätts till nominella timmar och du tittar på nyckeltalen för en viss dag gäller samma principer i grundschemat som i schemat:

• Om arbetsdagar är konfigurerade till 7 så ser Quinyx varje dag som en arbetsdag.
  • Om arbetsdagar är 6 så ser Quinyx måndag till lördag som arbetsdagar.
  • Om arbetsdagar är 5 så ser Quinyx måndag till fredag som arbetsdagar.
  • Om arbetsdagar är färre än 5 så saknar Quinyx för närvarande stöd för att avgöra vilka vardagar som är arbetsdagar. Därför, till exempel, om arbetsdagar är 4 och nominella timmar 21 i avtalet så visas de nominella timmarna för varje dag du tittar på som 21.

När du flyttar mellan olika dagar eller veckor i ditt grundschema kommer Quinyx ihåg den valda beräkningsperioden. Men när du lämnar grundschemat och kommer tillbaka så kommer ditt val av beräkningsperiod att återställas - vi planerar naturligtvis att förbättra detta i kommande versioner.

De nominella timmarna som visas i nyckeltalen gäller för närvarande alltid endast för huvudavtalet. Detta innebär att systemet tittar på antalet arbetsdagar som definierats i avtalet som är konfigurerat som huvudavtal per dagens datum.

Metriskt visningsläge i schema

I visningsalternativen för medarbetarlistan kan du nu konfigurera hur du visar avtalens nyckeltal under rubriken "Metrisk visningsläge":

• Totala
    • Detta visar totalen för schemalagda timmar och nominella timmar över alla avtal.
    • Observera att om det finns parallella avtal som har olika schema- eller balansperioder, och schemaläggningsperiod respektive balansperiod väljs som metrisk beräkningsperiod, visas ett märke som säger ”Olika perioder” här eftersom summering av dem skulle vara vilseledande.
  • Per avtal
    • Detta visar schemalagda timmar och nominella timmar som en rad per avtal. Precis som i Personer och visningsalternativen är huvudavtal färgkodade mörkblå och icke-huvudavtal färgkodade turkos.
    • När “Diff. av schemalagda / nominella timmar i beräkningsperioden” är vald som sorteringsalternativ, görs den faktiska sorteringen av anställda i vänster marginalen fortfarande enligt timmar över avtal.

I båda ovanstående fall visas nu mätvärdena för medarbetaravataren med ett procentsignal som anger procentandelen nominella timmar som för närvarande är schemalagda. I vissa fall visas inte procentandelen helt - vi kommer att ta itu med det snart.

Quinyx kommer för närvarande inte ihåg ditt val av metriskt visningsläge om du lämnar vyn och kommer tillbaka.

Metriska mätvärden/Arbetstidsmått

Schemalagda timmar/Nominella timmar

Måttet schemalagda timmar vs. nominella timmar visar antalet schemalagda timmar under tidsperioden (om raster räknas som schemalagda timmar i avtalet kommer de att inkluderas här) jämfört med antalet nominella timmar i en anställds avtal.

Arbetade timmar/Nominella timmar

Måttet arbetade timmar vs. nominella timmar visar antalet faktiska arbetade timmar vs. de nominella timmarna i den anställdes avtal.

Förväntade timmar/Nominella timmar

Måttet förväntade timmar vs. nominella timmar är särskilt användbar om du vill se till att anställda uppfyller sina grundläggande nominella timkrav enligt avtalet.

• Innan ett skift börjar visas "förväntade timmar" på samma sätt som "schemalagda timmar".
  • För ett pågående skift som har en öppen tidsstämpling kommer "Förväntade timmar" att visa "Arbetade timmar", dvs. timmar som stämplats fram till det aktuella ögonblicket.

Arbetade/utrullade timmar

Måttet arbetade timmar vs. utrullade timmar är särskilt användbart för dig som vill använda grundschema som en övertidsmetod, men det är också användbart för alla som vill följa upp en anställds arbetade timmar i förhållande till utrullade grundschematimmar.

Den data som används för arbetade timmar är exakt samma som i mätvärdet arbetade timmar vs. nominella timmar. Den data som används för utrullade timmar är en ögonblicksbild av alla skifttimmar i grundschemat från den senaste utrullningen av ett grundschema som har rullats ut för den specifika anställde.

Några detaljer om utrullade timmar:

• Detta mått tar hänsyn till helgdagars minskning av inställningen för helgdagars minskning, som kan konfigureras till mellan 0 % och 100 %. För att inte motverka syftet med att beakta den inställningen beaktas inte avtalsinställningen "Schemalägg helgdagar".
  • Det här måttet tar hänsyn till inställningen "Räkna som schemalagda timmar" för skift/skifttyper, samt till avtalsinställningen "Beräkna raster som arbetstid".
  • Uppgifterna återspeglar den period som du visar måttet för (vald period/schemaperiod/balansperiod), precis som för de andra måtten.
Exempel på scenarier

Eftersom vi har fått många frågor om det förväntade beteendet beskriver vi nedan hur det fungerar. Observera att alla fall nedan inte är något du vill göra regelbundet, vi beskriver bara många olika scenarier, inklusive hörnfall, så att det blir tydligare för dig vad du kan förvänta dig och inte.

• Om du rullar ut 10 schemalagda timmar på en helgdag som är konfigurerad för 70 % minskning, räknas detta som 3 timmar mot slutpunkten för rullade timmar.
  • Om den anställde har ett basschema men det har inte rullats ut, kommer de rullade timmarna att vara 0.
  • Om du rullar ut ett basschema, raderar de utrullade skiftena i Schema och sedan rullar ut samma basschema på nytt under samma period med samma basschemaveckor på samma datum igen, uppdateras mätvärdet för utrullade timmar så att det återspeglar hur basschemat såg ut vid din senaste utrullning.
  • Om du rullar ut ett basschema, gör en kopia av det basschemat och rullar ut även den, kommer den utrullade timmemängden för en anställd att fördubblas.

Arbetade timmar/Schemalagda timmar

När du tillämpar måttet Arbetade timmar/Schemalagda timmar visar anställd-KPI hur många arbetade timmar kontra schemalagda timmar för alla anställda det finns under den valda perioden. Detta gör det möjligt för chefer att snabbt försäkra sig om att din medarbetare arbetar enligt schemat.

Beräkningslogik för medarbetarstatistik i Schema

Fram till version 0107 räknades och visades medarbetarnas mätvärden i Schema data från start vid klockslaget för dygnsbrytet till nästkommande start av dygnsbryt oavsett anställd. Med dygnsbryt hänvisar vi till värdet i Dygnsbryt-fältet i Avtal> Avancerade inställningskategorier> Tid> Regler för stämpling> Dygnsbryt. I exemplet nedan har användaren Gregory Payne dygnsbryt 01:00, och som du kan se räknas endast timmarna före 01:00 under den valda perioden på måndagen den 3 maj i medarbetarstatistiken:

Som du kan se på tidskortet är problemet att om du bara skulle överföra detta datum till lön, skulle du överföra 3,5 timmar och inte 0,5.

Anledningen till denna logik i tidskortet är för att Quinyx kommer att överföra timmarna på alla skift som börjar innan dygnsbryt för de överförda datumen när de överförs till lön. Medarbetarnas mätvärden ska hjälpa dig att hålla reda på timmarna och i slutändan mildra ytterligare tids- och / eller övertidsersättning - vilket innebär att denna skillnad mellan mätvärdena och tidskorts- / löneutfallet har varit suboptimalt när det finns skift som passerar dygnsbrytet.

För att bättre ta hänsyn till de beräkningar som Quinyx utför när lönerna körs, kommer de anställdas mätvärden i schemat från och med den här versionen istället att räkna och visa timmarna för alla skift som börjar före dygnsbryt. Detta innebär att vi för samma användare, dygnsbryt, datum och skift, får detta resultat:

Vi har förklarat ovanstående ändringar med hjälp av de anställdes mätvärden "vald period", men samma ändring gäller "schemaläggningsperiod" och "balansperiod" i samma mätvärden. Varningar om nominella timmar, veckotimmar etc. tar nu också hänsyn till denna nya räknarlogik.

Ovanstående gäller endast för schema.